Sunday 9 September 2012

Compot de cirese galbene

Ingrediente:

 1,5 kg cirese
1 kg zahar
600 ml apa



Mod de preparare:

Se aleg fructe proaspete, intregi, fara pete. Se spala, se indeparteaza coditele si se reparizeaza in borcane fara a fi presate. Zaharul se pune intr-un vas, impreuna cu 600 ml apa. Vasul se pune pe foc, continutul lui se amesteca si se lasa pana ce zaharul se dizolva complet. Siropul obtinut se repartizeaza caldut in borcane, in mod egal, prelingand lichidul pe marginea borcanului, pentru a putea scoate tot aerul din fructe. Borcanele se inchid cu capace, apoi se sterilizeaza prin fierbere in baie de apa timp de 15-17 minute. Dupa racire, borcanele se scot din vasul in care s-a facut sterilizarea, se sterg, se eticheteaza si se depoziteaza.
Compotul se poate aromatiza, dupa preferinta cu vanilie, scortisoara sau lamaie.




Patratele cu prune

Ingrediente:

pentru aluat: 20 g drojdie, 40 g zahar pudra, 300 g faina, 200 ml lapte, 1 praf de sare, 1 ou, 60 g unt

pentru umplutura: 600 g prune

pentru aluatul maruntit: 60 g faina, 30 g zahar pudra, 1 pachet zahar vanilat, 60 g unt

Mod de preparare:

Se face o maia din drojdie, o lingurita de zahar, o linhura de faina si putin lapte caldut. Se lasa sa creasca.
 Se cerne faina intr-un castron, se adauga zaharul, un praf de sare, oul, maiaua si untul topit. Se pun laptele, se framanta un aluat potrivit de tare si se lasa sa creasca.
Se intinde aluatul si se intinde in foaie si se aseaza intr-o tava medie unsa cu unt. Prunele se taie pe jumatate si se scot samburii.
Se aseaza prunele cu partea bombata in jos pe aluatul din tava. Se ameasteca toate ingredientele de la aluatul maruntit.
Se presara prunele cu aluatul maruntit si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 40 minute.











Wednesday 5 September 2012

Vinete pane

Ingrediente:

2-3 vinete medii
2 oua
250 g faina
300 ml apa
2 varfuri cutit subtire de drojdie uscata
ulei
cimbru
1/2 legatura de patrunjel
sare
piper

Mod de preparare:


Intr-un vas se pun faina, ouale, uleiul, piperul, cimbrul, drojdia, patrunjelul tocat marunt si sarea. Se amesteca si se face o pasta grosuta. Apoi se toarna apa, putin cate putin, se amesteca si se lasa aluatul sa se odihneasca timp de o ora. 
Vinetele se spalate se taie rondele, se presara cu sare si se lasa 30 minute sa elimine sucul. Se sterg vinetele, se cufunda in aluatul pregatit anterior si se pun la prajut intr-o tigaie, in baie de ulei incins. Se scot apoi pe hartie absorbanta si se servesc imediat.








Dulceata de mure

Ingrediente:

un kg de mure
700 g zahar

Mod de preparare:


Fructele alese si spalate se pun impreuna cu zaharul de pe o zi pe alta. Se amesteca. A doua zi, murele si-au lasat sucul si asa, cu totul, se pune cratita la fiert. In mod normal, dupa 20 minute, dulceata e gata. Se pune calda in borcane care se inchid cu capac si seintorc imediat cu susul in jos. Se lasa asa pana se racesc.





Compot de prune

Ingrediente:

4 kg de prune
1kg zahar
2,5 litri de apa
1lingurita scortisoara

Mod de preparare:


Se aleg fructe mari, sanatoase, dar nu moi, se spala si se pun in borcanele sau sticlele pregatite (pana cu 2 cm sub baza borcanului). Peste fructe se toarna siropul pregatit prin dizolvarea zaharului in apa si adaugarea de scortisoara. Borcanele  umplute cu fructe si sirop se inchid ermetic cu capacele, apoi se sterilizeaza 15 minute. Dupa racire, sticlele sau borcanele se sterg si se depoziteaza.

Sugestii: Acest compot se poate prepara atat din prune curatate de coaja, cat si din prune necuratate. In mod identic se prepara compotul din prunele rengloate (verzi-galbui). Atat prunelor brumarii, cat si renglotelor (care au dimnsiuni mai mari)li se inteapa pielita cu un ac in 4-5 locuri, pentru a nu plesni la sterilizare.



Magiun de prune

Ingrediente:

10 kg de prune
1-2 kg de zahar

Mod de preparare:


Magiunul de prune se prepara numai din prune de toamna. La prepararea magiunului nu este necesar intotdeauna sa se adauge zahar, deoarece majoritatea soiurilor de prune sunt foarte dulci; dar in functie de soiul utilizat si, mai ales daca marmelada se pastreaza in locurile mai putin adecvate (cum ar fi camarile de la blocuri) este mai bine sa se adauge 1-2 kg de zahar la 10 prune.
Prunele spalate se rup in doua si dupa ce li se scot samburii se pun in vase mari, care se aseaza pe foc domol. Cand prunele incep sa clocoteasca, se inteteste focul. Comopzitia se lasa pe foc, amestecand continuu, pana cand magiunul se leaga.
In caz ca magiunul nu este prea dulce (se gusta) sau ca masura de siguranta pentru conservare, se adauga zaharul si se fierbe din nou la foc mediu, pana cand se ingroasa bine, deoarece prunele fermenteaza usor. Magiunul se pune cald in borcane si se lasa pana a doua zi , cand acestea se inchid ermetic.

Sugestie:

Prunele rupte in doua se pot trece prin masina de tocat, pentru a scurta perioada de fierbere si pentru a obtine un magiun mai fin.



Rosii cu ardei pentru ciorbe

Ingrediente:

5 kg de rosii
un kg de ardei gras
o radacina de hrean
3 legaturi de patrunjel
1/2 kg zahar
1/4kg sare grunjoasa
10 pastile de aspirina

Mod de preparare:


Rosiile bine coapte se taie in patru sau in opt, in functie de marime. Ardeiul se curata si se trece prin masina de tocat sau se taie marunt. Radacina de hrean se rade marunt, iar patrunjelul se taie marunt. Se pun toate ingredientele intr-un vas, se amesteca cu sare si zahar si se lasa o ora asa. Apoi, se piseaza aspirina si se amesteca in rosii. Se pune amestecul in borcane, iar deasupra se toarna ulei, putin, cat sa fie o pelicula acoperitoare. Se astupa borcanele si se pun la rece in camara.



Castraveti murati cu Picant fix

Ingrediente:

3,5 kg de castraveti mici
2 capatani de usturoi
o legatura de marar
2 legaturi de patrunjel
4 radacini de hrean
un pachet Picant fix dulce acrisor
1,75 l apa
0,3 l otet de 9 grade
150 g zahar

Mod de preparare:


Castravetii mici si sanatosi se spala si se pun in borcane, in picioare. Se adauga in borcane catei de usturoi curatati, patrunjel netocat si marar. Radacinile de hrean se razuie de coaja si se taie bastonase de 4-5 cm, care se reparizeaza in borcane. Continutul plicului de Picant Fix se amesteca cu apa, otetul si zaharul conform instructiunilor de pe ambalaj. Compozitia astfel obtinuta se toarna fierbinte peste castraveti. Se inchid borcanele ermetic si, dupa ce s-au racit, se pun in camara.



Prajituri vanilate cu forme diverse

Ingrediente:

5 oua
225 g unt
o lingurita praf de copt
250 g zahar pudra
un plic zahar vanilat
coaja de la o lamaie
zeama de la o lamaie
un praf de sare
175 g faina
o lingura cacao
rahat pentru ornat

Mod de preparare:

Se freaca untul cu zaharul. Se adauga un praf de sare si ouale unul cate unul. Coaja de la lamaie si praful de copt stins in zeama de lamaie se incorporeaza usor in crema de unt. La final se cerne faina, iar compozitia rezultata se imparte in doua.  Intr-o jumatate se adauga si cacaua. Compozitia se toarna in forma de silicon cu forme diverse (scoica, inimioara, cerc, ursulet).  Prajiturile se pot orna cu rahat sau dupa imaginatia fiecarei persoane cu diverse bomboane. Se lasa la cuptor 20-30 minute.






Prajitura Melba cu Piersici

Ingrediente:

o cutie Dr. Oetker
(contine 1 forma rotunda speciala, 132 g praf pentru crema, 15 g praf pentru sos zmeura, 105 g biscuiti)

pt blatul de biscuiti:
 50 g unt
70 ml suc din compot piersici

pentru crema:
 200 ml smantana dulce UTH 15% grasime
200 ml apa rece
150 g iaurt 4,4 % grasime
100 g piersici compot

pentru decor:

250 g piersici din compot
70 ml apa rece

Mod de preparare:

1. Pregatirea blatului de biscuiti. Biscuitii se piseaza cu ajutorul unei vergele. Intr-un vas se fierbe untul impreuna cu sucul din compot. Se ia vasul de pe foc. In compozitia fierbinte se adauga biscuitii pisati si se amesteca bine pana la umezirea uniforma a acestora. Biscuitii astfel obtinuti se pun in forma speciala, asezata in prealabil pe un platou, si se niveleaza cu ajutorul unei linguri. Forma rotunda cu blatul de biscuiti se pune la frigider la racit, pana la pregatirea cremei. Fructele pentru crema se taie cubulete si se lasa la scurs.
2. Pregatirea cremei. Intr-un vas pentru mixer se pune praful de crema, smantana rece de la frigider si cantitatea de apa corespunzatoare grasimii din smantana. Se bate cu mixerul la viteza mica  cateva secunde pana la omogenizare si apoi la viteza mare timp de trei minute. Se adauga apoi iaurtul rece de la frigider si se amesteca la viteza mica inca 30 secunde. Piersicile (100 g) taiate cubulete se inglobeazausor in crema. Crema astfel obtinuta setoarna imediat peste blatul din biscuiti si se niveleaza cu ajutorul unei linguri.
3. Pregatire decor sos de zmeura. 250 g de piersici din compot se taie feliisi si se aseazape suprafata cremei in mod decorativ. Intr-un pahar se pune praful pentru sosul de zmeura si se amesteca cu 7 linguri de apa rece pana la omogenizare, timp de 2 minute. Sosul de zmeura astfel obtinut se toarna in cercuri concentrice peste feliile de piersici.
Dupa preparare, prajitura se da la frigider timp de 3 ore. Daca nu se doreste servirea imediata, prajitura se pastreaza la frigider.















Galuste cu prune

Ingrediente:

1 kg cartofi (de preferat noi)
prunele( se lasa cu o ora inainte cu zahar)
1 cana zahar
1/2 cana gris
1 cana faina
 putina sare
200 g pesmet
50 g unt
2 oua

Mod de preparare:

Se fierb cartofii ca pentru pireu. Cand s-au fiert se amesteca bine si apoi se adauga: ouale, zaharul, grisul si apoi faina. Se obtine o coca care se face sul pe o tava cu faina, apoi se imparte cu cutitul in mici bucatele care se intind in palma si apoi se pune in mijloc o pruna. Se fac mici galuste care se pun la fiert intr-o oala cu apa care da in clocot. Cand s-au ridicat deasupra galustile se mai lasa 5-6 minute la fiert. Separat intr-o cratita se incalzeste untul si se pune pesmetul si zahar. Galustele scoase din apa se dau apoi prin amestecul obtinut.

Pofta buna!







Compot de mure

Ingrediente:

1 kg mure, 4 linguri zahar pentru un borcan sau sticla de 400 g sau 8 linguri  800 g

Mod de preparare:

Murele se spala si se scurg, apoi se umplu sticlele  peste jumatate cu mure. Se adauga in fiecare sticla zaharul si se completeaza cu apa pe trei sferturi. Se capseaza binesticlele si se sterilizeaza in apa cam 20 de minute. Cand compotul a fiert, se stinge focul si se acopera oala cu un capac, astfel incat sticlele sa se raceasca in apa in care au fiert.






Rosi galbene in bulion

Ingrediente:

tomate galbene
suc de rosii
sare


Prepararea  sucului de rosii:

Se aleg rosiile bine coapte, fara pete sau mucegai, indepartand daca este cazul partea atacata. Se spala bine in mai multe ape, dupa care se rup in patru si se pun intr-un vas la foc potrivit. Cand incep sa clocoteasca, se amesteca continuu cu o lingura de lemn pana cand rosiile sunt foarte bine fierte. Se da jos vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se trec apoi rosiile prin sita cu ajutorul  unei linguri de lemn, frecand bine pana cand nu mai raman pielite. Sucul obtinut se sareaza dupa gust cu o lingurita de sare la un litru de suc. Eu am dat rosiile prin masina de tocat.



 Mod de preparare:

Se aleg rosiile mici, rotunde, coapte tari si foarte proaspete. Se spala, se lasa sa se zvante pe o sita de strecuratoare si pentru a nu plezni in timpul sterilizarii se inteapa fiecare rosie  de cateva ori cu o scobitoare. Se aranjeaza in borcane fara a le indesa, lasand borcanul gol pe o distanta de doua degete si se toarna deasupra sucului de rosii, care trebuie sa acopere rosiile cu un deget, in asa fel incat sa mai ramana o distanta libera pana la marginea borcanului. Se sterilizeaza in prima zi 20 minute si in a doua zi 10 minute.

 




Zacusca tocata

Ingrediente si cantitati:

10 vinete mari
30 gogosari rosii
10 ardei grasi
3 kg rosii
1 kg ceapa
400 ml ulei
4 catei de usturoi
foi de dafin
boabe de piper
sare

Mod de preparare:

Vinetele se spala, se coc, se curata si se pun in plan inclinat sa se scurga zeama din ele, apoi se maruntesc cu tocatorul de lemn. Gogosarii si ardeii se taie in doua, se curata de cotoare si seminte, se spala si se scurg si se trec prin masina de tocat, apoi totul se pune intr-un vas, pe foc mediu, unde se lasa sa fiarba pana scade zeama. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt, apoi se pune pe foc mediu, intr-un vas mai mare, impreuna cu jumatate din cantitatea de ulei. Ceapa se caleste pana se inmoaie si devine aurie. Peste ceapa se adauga vinetele tocate, ardeii si gogosarii, iar vasul se pune din nou pe foc mediu. Dupa 30 de minute se adauga sucul de rosii gros impreuna cu usturoiul pisat, restul de ulei, foile de dafin, boabele de piper si sarea, dupa gust. Cand compozitia incepe sa clocoteasca, se pune vasul in cuptor si se lasa sa scada bine. Cand uleiul se alege deasupra preparatului zacusca e gata.







Tomate galbene umplute

Ingrediente:

8 rosii  galbene mai mari
2 linguri ulei de masline
2 catei usturoi
1 ceapa
250 g carne de vita
200 g orez
200 ml supa de orez
 1 lingura muguri de pin
1 varf cutit de cimbru uscat
1 lingura de unt
sare
piper

Mod de preparare:

Tai capacelele rosiilor, le cureti de miez cu o lingurita si le  pui la scurs.Incingi uleiul intr-o tigaie marunt, adaugi ceapa tocata marunt, o lingura de apa si lasi pe foc pana devine sticloasa. Pui usturoiul tocat marunt peste ceapa, mai lasi un minut, dupa care adaugi carnea tocata, orezul  ales, cimbrul si lasi sa se prajeasca pe toate partile. Torni supa de legume si lasi sa fiarba la sos mic, pana carnea este patrunsa si sosul a scazut. Condimentezi cu sare si piper, dupa gust si stai deoparte. Adaugi peste carne mugurii de pin, incorporezi bine si umplii rosile cu amestecul de carne. Le asezi intr-un vas termorezistent uns cu unt, le pui capacelele, apesi usor, le acoperi cu folie de aluminiu si le introduci in cuptor, la foc mediu pentru 20-30 minute.




Rosii umplute cu orez

Ingrediente:

6-7 rosii
150 g orez cu bobul rotund
1 ceapa mare
3 linguri ulei
200 ml supa strecurata de legume sau apa calda
patrunjel si marar verde
frunze de busuioc verde
sare
piper

Mod de preparare:

Speli rosiile, tai un capacel deasupra fiecaruia, scoti miezul cu grija si le lasi cu gura in jos, sa se scurga de zeama. Miezul scos il pastrezi. Intre timp tai ceapa marunt, o calesti in ulei bine incins pana se inmoaie, adaugi orezul ales, spalat bine si scurs si il calesti impreuna cu ceapa, amestecand  mereu, pana se rumeneste usor. Adaugi pulpa de rosii mixata si lasi sa fiarba cateva minute, apoi iei tigaia de pe foc. Condimentezi orezul cu ierburi aromate, sare, piper dupa gust, apoi umplii cu el rosiile, lasand loc orezului sa se umfle la fiert. Asezi rosiile umplute intr-un vas incapator, le acoperi cu capacele, torni in vas supa de legume sau apa calda, presari putina sare si piper, stropesti cu putin ulei si le lasi la fiert aproximativ 40 minute. Se servesc reci, stropite cu sosul din cratita si garnisite cu frunze parfumate de busuioc.