Friday 23 November 2012

Salata a la russe

Ingrediente:

3 cartofi vechi
3 morcovi noi
200 g mazare noua
6 linguri maioneza

pentru decor

3 oua
o lingura mustar fin
un gogosar
castravete
albus de oua


Mod de preparare:

In vase se pun cartofii spalati, morcovii si mazarea sa fiarba. Apoi cartofii si morcovii se scurg si se taie cuburi mici. S amesteca impreuna cu jumatate din mazarea fiarta si scursa. Se fierb ouale tari, albusul se taie cuburi si se adauga peste legume. Se adauga  maioneza si se da salata 5 minute la rece. Galbenusurile bine racite ale celor trei oua se trec prin razatoarea cu ochiuri mici si se amestec cu o lingura mustar fin. Acestea se amesteca cu salata. Salata se scoate de la frigider si se aranjeaza pe o farfurie. Se  repartizeaza maioneza si se decoreaza dupa imaginatie.



Om de zapada

Ingrediente:

350 g zahar
2 oua
70 g margarina
2 linguri de miere
200 ml lapte
1 plic praf de copt
400 g zahar

Glazura:

200 g zahar pudra
200 g margarina
100 ml lapte
100 ml rom
2 linguri de cacao

Decor:

200 g nuca de cocos
cateva bombonele
jeleuri


Mod de preparare:


Intr-un vas amesteci bine margarina cu zaharul, adaugi ouale batute separat cu mierea si cu laptele, presari usor faina si praful de copt, omogenizezi bine. Torni compozitia in doua tavi rotunde de dimensiuni diferite, unse cu margarina si tapetate cu faina. Dai tavile la cuptor pentru 30 minute. Pentru glazura topesti la foc mic margarina cu zaharul, adaugi laptele, romul si cacaua si lasi pe foc pana se topeste zaharul. Torni glazura peste blaturi, lasi sa se raceasca si apoi le pudrezi cu nuca de cocos din belsug. Dai la rece 3 ore, apoi decorezi omuletul de zapada cu jeleuri, bomboane, fructe dupa imaginatie.
 
 


Thursday 22 November 2012

Deliciu cu zmeura

Ingrediente:

pentru blatul 1

7 oua
7 linguri zahar
7 linguri faina
1 esenta vanilie

pentru blatul 2

2 oua
2 linguri zahar
2 linguri faina
50 g fulgi migdale
1 esenta de vanilie

pentru umplutura:

50 g pesmet de biscuiti
4 linguri compot
4-5 linguri gem zmeura
150 g zahar
300 g branza dulce
1 lingura esenta de vanilie
100 g unt sau margarina
500 zmeura
frisca pentru decor

Mod de preparare:

Pentru primul blat bati albusurile spuma tare, daaugi zaharul si bati in continuare. Pui galbenusurile unul cate unul, esenta de vanilie, faina, amesteci incet, de jos in sus. Torni compozitia intr-o forma de tort cu peretii detasabili, unsa si tapetata si se da la cuptor pentru 20-30 minute. Se lasa la racit, dupa cre se taie in trei. Una din parti trebuie s afie mai mica. Pentru blatul 2 se amesteca toate ingredientele, la fel ca la primul blat si se da la cuptor intr-o tava dreptunghiulara.  Intre timp se amesteca pesmetul de biscuiti cu gemul de zmeura si separta freci crema de branza cu zaharul, untul moale si esenta de vanilie.  Tai blatul dreptunghiular si imbraci peretii tortului. Asezi primul blat, cel mic, pui pesmetul amestecat cu gem, al doilea blat, 3/4 crema de branza si al doilea blat si restul cremei. Se pune deasupra frisca si zmeura. Se acopera cu frisca si peretii blatului.  Se da la frigider cateva ore.
 
 
 
 
 


Spuma de zmeura

Ingrediente:

2, 5 kg zmeura
4 linguri suc lamaie
1/2 cana zahar
1/2 cana frisca lichida
4 albusuri
1 praf sare
frunza menta pentru decor

Mod de preparare:

Speli si cureti zmeura de codite. Se opresc cateva pentru decor, iar restul se fac pireu si se amesteca cu zaharul si zeama de lamaie. Bati bine frisca, o incorporezi usor in pireul de zmeura si adaugi albusurile batute spuma tare cu un praf de sare. Se toarna spuma de zmeura in paharele si se lasa cel putin o jumatate de ora la frigider. Se decoreaza apoi cu zmeura si cu frunzele de menta.
 
 


Salata de fructe delicioasa

Ingrediente:

4 banane
3 kiwi
2 portocale
1/2 pepene rosu
1 pepene galben
zeama de l lamaie
50 g migdale

Mod de preparare:

Fructele se spala si se taie feliute. Se amestec aintr-un bol si se stropesc cu zeama de lamie. Se dau la frigider pentru 30 minute. Deasupra se pot presara migdale rumenite.



Fursecuri cu portocale

Ingrediente:

120 g unt
1 cana zahar
2 galbenusuri
1 lingura suc proaspat portocale
coaja rasa de la o portocala
1 1/2 cana faina
1/2 lingurita sare
1 lingurita praf de copt

Mod de preparare:
 
Intr-un bol mare se freaca untul spuma cu zaharul. Se adauga galbenusurile, sucul si coaja de portocala. In alt bol se cern impreuna faina, sarea si praful de copt. Se incorporeaza ingredientele uscate in cele lichide si se amesteca pana la obtinerea unui aluat. Se inveleste aluatul obtinut in folie de plastic si se da la frigider 2 ore. Cuptorul se preincalzeste la 190ºC.  Aluatul se intinde cu ajutorul unui sucitor si se decupeaza cerculete mici.  Se dau la cuptor 8-10 minute. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.
 
 
 


Chec cu zahar ars

Ingrediente:

un kg faina
2 cani zahar
2 cesti ulei
3 linguri cacao
2 lingurite bicarbonat stins cu otet
2 lingurite scortisoara
50 g fructe confiate
100 g nuci macinate

Mod de preparare:
 
Intr-o cratita se ard 4 linguri de zahar peste care se toarna 1/2 litru de apa si apoi restul cantitatii de zahar. Se amesteca bine pe foc si apoi se adauga faina si uleiul. Se amesteca energic si se ia de pe foc. Se adauga fructele si nuca macinata, apoi se toarna in tava de chec tapetata cu ulei si faina. Se coace 20-30 minute. Pentru servire se pudreaza cu zahar si cu jumatati de samburi de nuca.
 
 



Ardei prentru ciorbe

Ingrediente:

1 kg ardei (rosu si verde)
patrunjel
sare

Mod de preparare:
 
Se spala foarte bine ardeii si se lasa sa se zvante. Se taie ardeii suvite subtiri si patrunjelul marunt. Se amesteca intr-un vas cu o lingura rasa de sare si se lasa sa stea 5-10 minute, dupa care s eumplu borcanele. Se sterilizeaza 30-35 minute. Dupa ce borcanele s-au racit se pastreaza in locuri racoroase. Nu se mai face a doua sterilizare.





Prajitura cu oua

Ingrediente:

10 oua
12 linguri zahar
1 praf de copt
esenta de rom si vanilie
4 linguri ulei
12 linguri faina

pentru crema:

2 lingurite esenta de vanilie sau o pastaie de vanilie           
500 ml lapte           
5 galbenusuri           
120 gr zahar           

Mod de preparare:
 
Se separa ouale in doua. Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat pana se fac spuma, apoi se adauga zaharul, rand pe rand zaharul (5 linguri), si faina (6 linguri). Se adauga zaharul vanilat, esenta de vanilie, 2 linguri ulei.  Al doilea blat se prepara la fel ca primul, insa in acesta se adauga si galbenusurile, unul cate unul. Pentru crema de vanilie se pune laptele la fiert, apoi se amesteca cu vanilia (sau se aduga semintele din pastaia de vanilie injumatatita, se adauga si pastaia apoi se lasa sa stea acoperit 10 minute). Se amesteca galbenusurile cu zahar. Se toarna, putin cate putin, laptele in galbensuri, amestecand continuu, apoi se pune compozitia obtinuta inapoi pe foc. Se lasa pe foc, amestecand continuu pana se ingroasa cat sa stea pe spatele lingurii de lemn. Nu se lasa sa fiarba, caci altfel se va taia. Balturile se coc 20-30 minute. Intre cele doua blaturi se pune crema de vanilie. Prajitura se pudreaza cu zahar. Optional deasupra se pot pune si nuci maruntite.



 


Gogonele (platagele) murate

Ingrediente:

gogonele
morcov
usturoi
boabe mustar
frunze de visin
marar


Mod de preparare:

Se aleg platagele verzi, sanatoase si tari. Se inlatura coditele, se spala bine si se lasa sa se scurga de apa. In borcanele bine spalate si uscate se presara mai intai un pachet de boabe de mustar si crengute de marar cu floare. Se aseaza platagelele unele langa altele, iar in locurile ramase libere se introduc felii subtire de morcovi si catei de usturoi curatati de coji. Deasupra se pun frunze de visin, de telina, marar cu floare si doua scandurele. Se prepara o saramura cu 45 g sare la un litru de apa, care se toarna clocotita peste platagele. Se acopera imediat borcanul cu hartie pergament sau cu doua randuri de ceolofan si se lasa pe loc pana se raceste, dupa care se aseaza la pastrat.
 
 


Sunday 18 November 2012

Sos de gutui

Ingrediente:

3 gutui
1 ceapa
1 lingura pasta rosii
ulei
2 linguri zahar
1 pahar vin alb
sare

Mod de preparare:

Se spala gutuile, se taie in sferturi. Se toaca seapa si se caleste impreuna cu gutuile in uleiul incins. Se adauga un pahar apa, pastade rosii, sare, zaharul stins cu doua linguri de apa si vinul. Se lasa pe foc aproximativ 20 minute.
 




 


Bruschete cu ansoa

Ingrediente:

4 felii franzela
2 rosii
2 bucati de anosa
2 catei usturoi
ulei de masline
3 frunze busuioc
3 frunze rucola

Mod de preparare:

Se pun feliile de franzela la cuptor pentru cateva minute, se freaca cu usturoi si se stropesc cu usturoi de masline. Se taie bucatile de anosa marunt si se amesteca cu rosiile taiate cubulete mici. Se condimenteaza cu sare si piper . Se adauga frunzele de busuioc tocate marunt si se  amesteca usor. Se pune compozitia pe feliile de franzela si se decoreaza cu frunze de rucola.
 
 


Bors cu perisoare

Ingrediente:

pentru perisoare

500 g piept d epui
1 ceapa
3 linguri orez
2 oua
patrunjel tocat

pentru bors

1 morcov mare
1 radacina pastarnac
1 radacina patrunjel
1 ceapa
1/2 ardei gras
o legatura patrunjel
1 lingura  bulion
1 litru bors de casa
sare
piper

Mod de preparare:

Se amestec carnea tocata marunt cu ceapa, ouale batute, orezul spalat si scurs, patrunjelul tocat. Se adauga sare si piper dupa gust. Se lasa la rece 20 minute. Separat se taie legumele si se pun la fiert in 3 l de apa clocotita. Cand legumele sunt fierte se adauga perisoarele si se mai lasa la fiert, acoperite cu un capac 20 minute. Se adauga 1 lingura de bulion, se potriveste gustul cu sare si piper.Se adauga borsul fiert si spumuit separat.  Se lasa s adea doua trei clocote. Se adauga patrunjelul. la masa se poate servi si cu smantana.
 
 


Tocanita simpla cu ghebe

Ingrediente:

300 g ghebe
1 cepa
bulion
sare
piper

Mod de preparare:

Ghebele se spala si se fierb 10 minute in apa cu sare. Apa se arunca. Se scurg ghebele fierte si se taie marunt. Intre timp se caleste ceapa taiata marunt in ulei incins. Se adauga apoi ghebele. Se calesc impreuna, apoi se pune bulionul de rosii, sarea si pierul pentru gust. Se mai lasa 5-6 minute si se ia de pe foc. Se servesc calde, putandu-se adauga si verdeata.
 
 


Salata de fructe cu cereale

Ingrediente:

2 kiwi
3 banane
5 caise
40 g capsuni
30 g zmeura
miere
60 g cereale cu musli
un iaurt fara grasimi 100 g

Mod de preparare:

Fructele se taie bucati. Iaurtul se amesteca cu cerealele. Se repartizeaza iaurtul si cerealele in doua boluri. Deasupra se pun fructele. Peste fructe se adauga miere dupa gust, iar pentru decor cereale si o frunza de menta.
 
 




Saturday 17 November 2012

Shake Kiwi, banana, mere verzi

Ingrediente:

3 kiwi ( sau mai mult daca va place kiwi)
2 banan2 (pentru gust si ingrosare)
1 mar verde
zahar

Mod de preparare:

Fructele se taie bucatele si se pun in blender. Se amesteca pana se ajunge la consistenta dorita. Se adauga zahar dupa gust. Se pune in pahar si se orneaza cu felii de kiwi dupa imaginatie.





Wednesday 14 November 2012

Castraveti dulci acrisori

Ingrediente:

2 kg castraveti
2 morcovi taiati rondele
10 capatani de usturoi
1 ceapa
400 g radacina de hrean
5 lingurite de zahar
5 lingurite de sare
piper boabe
mustar boabe
5 fpi de dafin
3 flori marar
20 linguri otet

Mod de preparare:

Se spala castravetii, apoi se aseaza in borcane. Se pun in fiecare borcan 10 boabe piper, 2-3 catei de usturoi,  cateva felii de ceapa, o foaie de dafin, o foaie de marar, o lingurita boabe de mustar, o lingurita sare, o lingurita zahar, 4 linguri otet  si se completraza cu apa. Borcanele se inchid ermetic si apoi se pun la fiert la bain mare, socotind 15 minute de cand le pui la fiert. Se lasa sa se raceasca in apa, apoi se scot si se pun la loc racoros.



Gogosari in otet 2

Ingrediente:

3 kg gogosari
10 lingurite zahar
2 lingurite sare
300 ml otet
5 morcovi
piper boabe

Mod de preparare:
 
Se spala gogosarii, se curata de seminte si se taie. Se pun intr-un castron sau oala de inox, unde sa nu se oxideze. Separat se fierbe otetul nediluat cu sare, zahar, piper la foc potrivit. Cand a inceput sa dea in clocot, se ia de pe foc, apoi se toarna fierbinte peste gogosarii feliati. Intre timp se spala morcovii si se taie rondele, care se pun printre gogosari. Se lasa sa se raceasca apoi se dau la rece, la frigider. Din cand in cand se mai amesteca. Se aranjeaza gogosarii si mocovii in borcane. Boabele de piper se pun deasupra. Zeama in care au stat la macerat se toarna in borcane, peste gogosari. Se inchid ermeticsi se depoziteaza la loc racoros.
 
 


Compot de pere cu vanilie

Ingrediente:

5 kg pere
3 l apa
un kg zahar
un baton vanilie

Mod de preparare:

Intr-un vas, se pun la fiert apa, zaharul si vanilia. Se lasa pana se formeaza un sirop. Perele se taie felii, apoi s epun la fiert in sirop pana se inmoaie. Compozitia se toarna in borcanele sterilizate in prealabil. Se inchid ermetic si apoi se acopera cu o patura si se lasa pana a doua zi.
 
 


Pere ascunse

Ingrediente:

4 pere
o nuca unt
80 g ciocolata neagra

pentru aluat:

80 g unt
80 g faina
80 g zahar

Mod de preparare:

Intr-un vas, se pune faina, zaharul si untul taiat in bucati mici. Se amesteca cu varful degetelor, pentru a obtine un amestec sfaramicios, neomogen. Se dau aceste frimituri la rece. Perele se curata de coaja si de casuta de samburi si apoi se taie cuburi mici. Intr-o tigaie se topeste untul si se pun perele taiate sa se soteze pentru circa 5 minute. Se adauga o lingura de zahar si se mai lasa 5 minute pana ce perele se caramelizeaza usor. Intr-un vas mare sau in forme mici pentru fiecare, se pune un prim strat de pere caramelizate. Apoi se repartizeaza ciocolata neagra rupta bucati si se acopera cu un strat de frimituri de aluat. Se dau formele la cuptor pentru 30 minute, pana ce aluatul este auriu. Se serveste caldut.
 
 






Aripioare de pui aromate

Ingrediente:

12 aripioare de pui
6 linguri pesmet fin
o lingurita pudra de usturoi
o lingurita pudra de ceapa
o lingurita rozmarin tocat
1/2 lingurita boia dulce
o lingura ulei

Mod de preparare:

Toate ingredientele  in afara de aripile de pui se pun intr-un bol si se amesteca. Ariplie de pui spalate se dau prin amestecul obtinut si se pun in tava unsa cu ulei. Aripile de pui aromate se lasa la cuptor    20 -30 minute.
 








 


Chec aperitiv cu verdeata

Ingrediente:

200 g sunca
200 g salam
6 felii franzela
200 g cascaval
100 g branza telemea
4 oua
70 g unt
6 linguri lapte
4 fire ceapa
patrunjel
marar verde
sare
piper

Mod preparare:

Stropesti feliile de franzela cu  lapte, apoi le tai cuburi. Tai sunca, cascavalulsi salamul si le amesteci. Separat  dai branza pe razatoare, bati ouale, adaugi ceapa verde si verdeata. Se adauga sare si piper supa gust si se toarna compozitia peste celelalte ingrediente. Se unge o forma de copt cu unt, se toarna compozitia preparata, se adauga restul de unt si se introduce forma in cuptorul bine incins pentriu 30 minute. Se taie dupa ce se raceste.








Crochete japoneze

Ingrediente:

4 cartofi mari
500 g carne tocata vita
doua oua
o ceapa mare
4 linguri verdeata (patrunjel, marar, codite de ceapa tocate)
 faina
 pesmet
 sare
piper

Mod de preparare:

Cartofii se spala, se curata, se taie cubulete si se pun la fiert. Cand sunt fierti, cartofii se paseaza ca pentru piure. Intr-o tigaie se pun la incins cu puti  ulei. Se adauga ceapa si se caleste. Se pune si carnea tocata si se amesteca bine. Cand si-a schimbat culoarea se ia de pe foc.  Cand cartofii si carnea se ia de pe foc se pun la racit si se pun intr-un vas incapator si se amesteca cu verdeata. Se potriveste compozitia la gust cu sare si piper. Din compozitie se formeaza bile ca pentru chiftele, se trec prin faina, ou batut si pesmet si se prajesc in ulei incins.