Friday 25 January 2013

Rosii conservate

Ingrediente:

2 kg rosii bine coapte, de marime potrivita
seminte de mustar
seminte de ienibaher
sare grunjoasa neiodata
crengute cu frunze de visin
apa

Mod de preparare:

Speli rosile sub un jet de apa rece, apoi le asezi pe prosoape absorbante pentru a se scurge bine. Le intepi in mai multe locuri cu o scobitoare groasa, pentru ca saramura sa patrunda in interior saramura, iar rosiile sa isi pastreze forma. Asezi pe fundul borcanului seminte de mustar, de ienibaher, apoi pui rosiile fara a apasa prea tare. Se adauga printe ele crengute de visin, daca aveti. Fierbi intr-o cratita, apa cu sare in proportie de o lingura sare la 1 l de apa. Se toarna lichidul peste rosiile din borcane, avand grija ca acestea sa nu se sparga. Inchizi borcanele cu ceolofan si apoi cu capac, sau doar cu capac  si le sterilizezi 35 de minute din momentul in care apa din vasul pentru sterilizat clocoteste. Le lasi sa se raceasca apoi le depozitezi in camara.
 
 
 
 



Varza dulce calita

Ingrediente:

1 varza mica
1 ardei gras rosu
1 caepa mare
40 g pasta tomate
cimbru
piper
sare
dafin
ulei

Mod de preparare:

Ceapa si ardeiul rosu se taie marunt. Se caleste in uleiul  incins. Se lasa la prajit in jur de 15 minute apoi se adauga peste pastra de tomate. Varza toaca marunt in prealabil se adauga treptat in cratita  si se amesteca, apoi se acopera cu un capac.Se amesteca  destul de des cu o lingura de lemn  pentru a nu se lipi, cand varza este fiarta, se adauga condimentele:  cimbru, sare, piper, dafin si delicat dupa gust.Poate fi servita atat rece cat si calda cu mamaliga.

 
 

  


Pui pe sticla

Ingrediente:

un pui intreg
 delikat      
piper
1/2 l apa.
             
Mod de preparare:

 Dupa ce se dezgheata puiul si se spala bine si in interior se condimenteaza cu delikat,  verdeata, piper si eventual alte condimente. Separat, se umple o sticla de bere de 0.5l cu apa rece.  Puiul se introduce pe sticla, apoi se pune intr-o oala (sau tava mica) unde veti pune 1/2 l apa. Se da la cuptor aproximativ 2 ore (puteti sa lasati puiul mai mult pentru a se rumeni). Aveti grija cand il puneti in cuptor, sa taiati gatul. Din cand in cand, il mai puteti scoate, iar cu zeama care s-a adunat in cratita puteti sa luati cu o lingura si sa turnati pe el.  Se scoate dupa ce s-a rumenit.






Pasca cu branza dulce si stafide


Ingrediente:
 
Pentru aluat:

550g faina
125ml apa calduta
125 lapte caldut
80g unt topit
150g zahar tos
1 pliculet drojdie uscata
2 galbenusuri
un praf de sare
Coaja rasa de la o lamaie

Pentru umplutura:

300g branza dulce de vaca
1 pliculet zahar vanilinat
2 fiole esenta de rom
Coaja rasa de la o lamaie
10g gris
25g faina
2 oua
100g stafide
Zahar tos, dupa gust

Pentru uns Pasca:

1 galbenus
lapte

Mod de preparare:
 
Stafidele se lasa sa se inmoaie 30 minute in esenta de rom, dupa care le punem intr-o strecuratoare la scurs. Punem branza dulce de vaca intr-un castron, adaugam zaharul tos, esentele de rom, zaharul vanilinat, coaja de lamaie, stafidele, ouale si amestecam cu un tel pana la omogenizare. In compozitia rezultata adaugam 10g gris si 25g faina si amestecam din nou cu telul, pana se omogenizeaza.Pentru aluat luati un castron mare, puneti in el faina, faceti in mijlocul fainii o gaura si adaugati drojdia, zaharul tos, zaharul vanilinat, coaja rasa de lamaie, galbenusurile, untul topit, apa calduta, laptele caldut si un praf de sare, dupa care incepeti incet, incet sa framantati ingredientele, timp de 20-30 minute, pana obtineti un aluat care nu se lipeste. Acoperiti aluatul cu un prosopel curat si lasati-l la dospit intr-un loc caldut, pentru 1 ora. Dupa ce aluatul a dospit, rasturnati-l pe suprafata de lucru (pe care o ungeti, in prealabil cu o pelicula fina de ulei) si impartiti aluatul in 2 parti egale. Din jumatate de aluat facem o foaie rotunda ca tava pe care o folosim pentru pasca, aluatul il intindem cu mana, nu folosim sucitorul. Luam o tava rotunda cu peretii detasabili(tava mea are diametrul de 26cm) si o tapetam atat pe fund cat si pe margini cu hartie de copt (pentru a se fixa mai bine hartia de pereti, puteti, din loc in loc sa ungeti tava cu unt). Punem in tava foaia rotunda de aluat si o intepam din loc in loc cu o furculita. Cealalta jumatate de aluat o impartim in trei parti egale, pe care le rulam pe fiecare in parte, intre suprafata de lucru si podul palmelor pana obtinem 3 rulouri lungi (lungimea este in functie de diametrul tavii pe care o folositi.) Din cele trei rulouri facem o impletitura in trei.  Impletitura rezultata o punem in tava peste foaia de aluat, de jur imprejur, ca un cerc. Lasam Pasca la crescut 45 minute. Dupa cele 45 minute, turnam in mijloc umplutura de branza dulce, ungem bine impletitura de aluat cu amestecul de ou si lapte pregatit in prealabil si introducem Pasca in cuptorul preincalzit pentru 45 – 50 minute, la foc mic spre mediu. Dupa ce Pasca s-a copt se lasa la racit, dupa care se taie si se serveste.
 

 
 


Clatite cu fisca

Ingrediente:

4 oua
400 g faina
500 ml lapte
50 g ulei
1 plic zahar vanilat
un praf de sare
frisca lichida
1 banana

Mod de preparare:

Intr-un bol se bat ouale cu laptele, un praf de sare si zaharul vanilat. Faina se adauga treptat. Se amesteca cu telul pana se obtine o pasta omogena. Se unge o tigaie cu ulei. Daca am pus ulei in compozitie nu mai este nevoie sa punem si in tigaie. Se ia cate un polonic din aluat si se intinde uniform in tigaia incinsa. Apoi dupa ce se racesc putin clatitele se intinde pe clatite frisca, se pune deasupra cateva felii subtiri de banana, se impatureste clatita si se orneaza cu glazura de ciocolata.







Thursday 24 January 2013

Zacusca dietetica

Ingrediente:

10 kg vinete;
10 kg ardei capia;
10 kg gogosari;
2 kg ceapa;
5 kg rosii;
2 kg morcovi;
1 l ulei;
sare;
foi de dafin;
 condimente dupa gust.

Mod de preparare:

Se taie ceapa marunt si se rad morcovii pe razatoarea mica. Se pun în ulei si se adauga 1/2 l apa. Se fierb pana se înmoaie ceapa si daca mai e nevoie se adauga apa.  Vinetele, ardeii si gogosarii se coc si se curata, dupa care se scurg foarte bine (se lasa în strecuratoare de pe o zi pe alta). Vinetele se toc ca pentru salata, iar gogosarii si ardeii se taie în cubulete mici (cubulete cu latura de aprox. 5 mm). Se amesteca cele de mai sus si se fierb un pic, se sareaza si se condimenteaza dupa care se adauga sucul de rosii obtinut din cele 5 kg de rosii si se mai fierb un timp. Daca zacusca are prea multa zeama se mai baga la cuptor pentru 20 min.
 
 
 


Tort cu mere

Ingrediente:

pentru crema de zahar

5 oua
1 l lapte
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
200 g zahar + 5 linguri

pentru blat:

3 oua
1 plic zahar vanilat
1 pliculet praf de copt
100 g zahar
200 g faina
4 linguri ulei
1 praf de sare
4 mere

pentru ornat:

frisca
nuca

Mod de preparare:
 
Pentru crema de zahar ars, amesteci ouale cu 200 g zahar si zaharul vanilat, coaja de lamaie si laptele. Intr-un vas rotund cu pereti mai inalti, caramelizezi 5 linguri cu zahar, tapetezi peretii vasului si adaugi compozitia cu lapte. O introduci la cuptor aproximativ 45 minute. Pentru blat, bati albusurile spuma tare cu un praf de sare, adaugi treptat zaharul, si pe cel vanilat, batand continuu. Separat, bati galbenusurile cu uleiul, le incorporezi treptat in albusuri si la final pui faina cernuta cu praful de copt, amestecand usor de jos in sus. Scoti crema de zahar din cuptor, asezi deasupra felii de mere, iar peste acestea pui aluatul si introduci vasul din nou la cuptor pana cand blatul se rumeneste. Lasi sa se raceasca foarte bine, dupa care il rastorni pe platou si il ornezi cu frisca si nuca rasa.



Salata de fructe de Craciun

Ingrediente:

1 portocala
2 banane
2 mandarine
2 kiwi
1 mar
1 para
10 ml suc portocale
50 ml coniac
frisca

Mod de preparare:

Spalati bine portocalele si apoi taiati-le un capacel, cam la doua treimi din inaltimea fructului. Scobit apoi din miez, dar in asa fel incat sa nu ajungeti la parte alba. Fructele se taie bucatele mici. In bolul fructelor se adauga sucul de portocale si coniacul. Lasati compozitia de  salata de fructe sa stea la rece cateva ore pentru ca aromele sa se patrunda bine, dupa care puneti in cupele de portocala. La sfarsit se adauga frisca. Se poate orna dupa imaginatie.

 


Milkshake de kiwi cu banane

Ingrediente:

3 kiwi
2 banane
1 lingura zahar brun
1 plic zahar vanilat
200 ml lapte

Mod de preparare:

Se taie fructele bucati mici. Se adauga in blender, se mixeaza putin, se adauga zaharul si laptele. Se mai mixeaza cateva minute pana la omogenizare. Se serveste imediat.
 
 
 


Milkshake de banane cu portocala

Ingrediente:

2 banane
1 portocala
300 ml lapte
30 ml zeama de lamaie

Mod de preparare:

Cureti bananele si portocala de coaja. fructele se taie in bucati mici. Mixezi cu blenderul bananele si portocalele, pui zeama de lamaie, apoi amesteci bine. Adaugi laptele si bati pana se omogenizeaza. Torni si servesti imediat in pahare.
 
 
 
 
 


Vinete pane

Ingrediente:
2-3 vinete medii
2 oua
250 g faina
300 ml apa
2 varfuri cutit subtire de drojdie uscata
ulei
cimbru
1/2 legatura de patrunjel
sare
piper

Mod de preparare:


Intr-un vas se pun faina, ouale, uleiul, piperul, cimbrul, drojdia, patrunjelul tocat marunt si sarea. Se amesteca si se face o pasta grosuta. Apoi se toarna apa, putin cate putin, se amesteca si se lasa aluatul sa se odihneasca timp de o ora. 
Vinetele se spalate se taie rondele, se presara cu sare si se lasa 30 minute sa elimine sucul. Se sterg vinetele, se cufunda in aluatul pregatit anterior si se pun la prajut intr-o tigaie, in baie de ulei incins. Se scot apoi pe hartie absorbanta si se servesc imediat.
 
 
 



Briose pufoase cu vanilie

Ingrediente :

120 gr.unt
130 gr.zahar
210 gr.faina
3 oua mari
60 ml.lapte
1  esenta vanilie
coaja de la 1 lamaie
 praf copt

Mod de preparare:

 Se freaca untul spuma cu zaharul.Se adauga  ouale pe rand,mixam bine dupa fiecare. Se pune esenta de vanilie si coaja de lamaie. Se amesteca  faina cu praful de copt si sare. La viteza mica a mixerului punem amestecul de faina si laptele, alternand. Umplem formele de briose de silicon  si coacem 18-20 minute pana se rumenesc putin. Scoatem si lasam la racit pe un gratar. Se orneaza cu bomboane colorate



 

 


Mucenici moldovenesti cu portocala

Ingrediente:

1/2 kg faina
75 ml ulei
250 ml apa pt fiert
2 l apa :  5 linguri de zahar
2 plicuri zahar vanilat,
coaja rasa de la o portocala
o fiola esenta de rom

 pentru servit:
200 g nuca macinata scortisoara macinata 
Mod de preparare:

Mucenicii moldovenesti cu portocala este o  mancare de post  ce poate fi servit ca si desert. Se face un aluat din faina, ulei, apa calduta si sare. Apoi se intinde intr-o foaie nu mai groasa de un cm din care, cu aparatul special se decupeaza cifra opt. Rasfirate pe masa, cifrele se lasa sa se usuce timp de o ora.
Mucenicii se pot gasi si in comert.
Intr-o oala incapatoare, se pune apa la fiert cu cele doua tipuri de zahar, coaja rasa de lamaie si esenta de rom. Cand clocoteste si zaharul s-a topit, se pun cifrele, cu grija se lasa la fiert, amestecand cu grija.
 

Mod de servire:

 Mucenici moldovenesti cu portocala  se servesc alaturi de nuca macinata si scortisoara, pe care le adaugi dupa gust



Bomoane Rafaello

Ingrediente:
200 g lapte praf
250 g unt
250 g zahar
2 oua
foi napolitane
zahar vanilat
100 g nuca cocos
nuci sau alune


Mod de preparare:

Se freaca untul cu zaharul, se adauga laptele praf, ouale, foile napolitane faramnitate, zaharul vanilat. Din compozitie se fac bomboane rotunde potrivite. In mijlocul bomboanri se pune aluna sau nuca.
Bomboanele astfel obtinute se dau prin nuca de cocos.
 
 


Wednesday 23 January 2013

Frsecuri fantezie

Ingrediente:

250 g faina
1 praf de copt
75 g zahar tos
1 plic zahar vanilat
coaja de la 1 lamaie
1 ou
125 g unt sau margarina
creioane pentru decor
floricele
stelute
bomboane

Mod de preparare:

Bati oul spuma cu zaharul, zaharul vanilat si coja de lamie. Adaugi margarina si faina cernuta cu praful de copt si framanti un aluat potrivit de tare. Intinzi aluatul in foaie si decupezi diferite forme. Le asezi intr-o tava cu hartie de copt si le introduci in cuptor pentru 10 minute. Se decoreaza dupa imaginatie.
 


Sunday 20 January 2013

Rosii cu ardei

Ingrediente:

10Kg rosii coapte
5 Kg ardei grasi
8-10 linguri sare
5 ardei iuti

Mod de preparare:

Se spala rosiile, ardeii si le-am lasat la scurs. Ardeii se curata de seminte si se trec prin robot. Rosiile se oparesc, se decojesc si se trec prin masina de tocat. Se amesteca totul  intr-un vas de 15 L(tuci) si le-am pus pe foc mic. Se amesteca din cand in cand si pe parcurs se pune sarea. Se fierbe pana cand compozitia se ingrosa. Se sterilizeaza sticlele sau borcanele, se aseza pe metal  si se pune compozitia fierbinte in ele, apoi se pun capacele. Se acoperit cu paturi  pana a doua zi pentru a se raci treptat.
 
 


Pizza Margherita


Ingrediente:

blat pizza:

500 g faina
250 ml apa
3 linguri ulei
un plic drojdie
1/2 lingurita zahar
1/2 lingurita sare

topping pizza:

200 g mozzarella sau cascaval
3 linguri pasta de tomate
o lingura ulei
o lingura busuioc sau oregano
piper

Mod de preparare:

 Pentru blatul de pizza dizolvam sarea, zaharul si drojdia in 250 ml apa calduta, punem trei linguri cu ulei si adaugam trepatat faina, framantand pana cand obtinem un aluat tare si putin elastic.
Lasam aluatul la crescut 30-40 minute, apoi tapetam blatul cu faina si intindem aluatul in forma si dimensiunea dorita - eu am facut patru pizza Margherita rotunde, putin mai mari de-o palma. Pentru sosul folosit la pizza Margherita: punem intr-un vas cele trei linguri de pasta de tomate, o lingura de ulei, o lingura de busuioc maruntit si piper dupa gust, apoi amestecam bine toate ingredientele.
Pentru topping dam pe razatoare mozzarella sau o taiem feliute cat mai subtiri. Mozzarella nu este obligatorie la pizza Margherita, de cele mai multe ori eu folosesc orice sortiment de cascaval.
Ungem uniform blatul de pizza Margherita cu sosul format, avand grija ca blatul sa fie uns in intregime si apoi presaram deasupra mozzarella din belsug. Dupa ce cuptorul s-a incins, introducem pizza Margherita si o lasam la copt intre cinci si zece minute la 200 grade C.

 


Frigarui de gorgonzola cu struguri

Ingrediente:

50g de gorgonzola
300g struguri  roze cu boabe mari
10 beţişoare de frigărui

Mod de preparare:

 Se taie gorgonzola cu grijă în cubuleţe, să nu se fărâme.  Se spala  boabele de struguri şi le punem pe un şervet sau într-o strecurătoare. Punem pe beţişoare alternativ boabe de struguri şi cubuleţe de gorgonzola.

 
 

 


Frigarui din mozzarela si rosii

Ingrediente:

o pungă de bulgăraşi de mozzarela în zer
300g de roşii cherry
10 beţişoare de frigărui

Mod de preparare:

Roşiile cherry  se spala şi se pun pe un şervet curat care să absoarbă stropii de apă. Scurgem bulgăraşii de mozzarella într-o strecurătoare. Apoi, punem pe beţişoare alternativ: o roşie cherry, un bulgăraş de mozzarella, încă o roşioară, încă un bulgăraş şi terminam cu o ultimă roşioara. Repetăm până terminăm ingredientele.