Sunday 5 May 2013

Tarta cu fructe de padure


Ingrediente:

5 oua
250 g zahar
100 g unt
250 g faina
1 esenta de vanilie
1 plioculet praf de copt
300 g fructe de padure
1 praf de sare
2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie
1 plic budinaca de vanilie
1 plic gelatina

Mod de preparare:

Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare,. Adaugi zaharul si bati pana se topeste. Pui treptata galbenusurile frecate cu untul moale si esenta de vanilie si amesteci. Incorporezi usor faina cu praful de copt amestecand de jos in sus. Torni totul intr-o forma de tarta unsa cu unt si tapetata cu faina. Eu nu am avut forma de tarta si am copt aluatul intr-o forma de tort detasabila.  Se coc la cuptor la foc mic pt 40 minute. Se prepara budinca conform instructiunilor de pe plic. dupa ce blatul de tarta s-a racit s epune budinca peste blat. Se pun fructele de padure congelate deasupra budincii, iar la sfarsit gelatina pregatita conform instructiunilor. Pofta buna!









Paine cu masline

Ingrediente:

600 g faina
350 ml apa minerala
1 plic drojdie uscata
2 linguri ulei de masline
100 g masline verzi si negre
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
1 lingurita miere

Mod de preparare:

Amesteci drojdia cu zaharul si cu o lingura de faina, putin apa minerala pana se formeaza un aluat care trebuie sa stea la crescut 30 minute. Amesteci aluatul dospit cu restul de faina, uleiul de masline, o lingurita sare, o lingurita de miere, restul de apa minerala si framanti pana obtii un aluat omogen, pe care il lasi sa creasca o ora. Incorporezi in aluata maslinele negre si verzi fara samburi, apoi modelezi o panie. Asezi paniea in tava unsa cu un strat de ulei si o lasi la crescut 45 minute, acoperita cu un prosop. Introduci painea in cuptorul bine incalzit si o lasi sa se coaca aproximativ 45 minute pana se rumeneste frumos.









Fantezie cu nuci

Ingrediente:

pt blat

200 g zahar pudra
8 oua
200 g miez de nuca macinata
50 g pesmet
50 g faina
100 g lamie
1 plic zahar vanilat

pt crema:

250 g miez de nuca
250 g zahar pudra
250 g smantana
100 g lamie
3 linguri ulei
200 g ciocolata de menaj pt decor

Mod de preparare:

Mixezi galbenusurile cu zaharul, coaja si zeama  de lamaie, nucile, pesmetul, faina si zaharul vanilat. bati albusurile spuma si le incorporezi la sfarsit in compozitia de galbenusuri. Torni aluatul intr-o forma de tort unsa si tapetata si o introduci la cuptor pt 30 minute. Il lasi sa se raceasca si apoi il atai in 3. amesteci nucile macinate cu zaharul pudra, coaja de lamaie rasa, zeama de lamie si smantana pana se obtine o pasta cremoasa. Asezi crema intre foile de blat fara sa le insiropezi si il ornezi cu ciocolata topita pe baie de aburi impreuna cu uleiul. Se decoreaza dupa imaginative. Pofta buna!
 
 


Poienita cu ciuperci

Ingrediente:

2 conserve de ciuperci champignon intregi
4 cartofi medii
6 oua
250 g cascaval
1 piept de pui
300 g maioneza
patrunjel
marar verde

Mod de preparare:

Fierbi cartofii si ouale dupa care la cureti de coaja. Fierbi pieptul de pui si il alsi sa se raceasca. asezi intr-un vas rotund, inalt si drept ciupercutele cu piciorusele in sus. Pui ciuperci cat sa acoperi fundul vasului. Deasupra ciupercilor asezi un strat d epatrunjel amestecat cu marar tocat marunt cat sa nu se mai vada ciupercile. Peste marar si patrunjel pui ouale fierte date pe razatoare astfel incat sa se vada verdeata. peste oua torni maioneza, unstrat foarte subtire, apoi razi un strat de cartofi peste care pui putina maioneza, un strat de cascaval dat pe razatoare pe acre il acoperi cu maioneza, iar la final afaugi unstray de piept de pui taiat fasii. Lasi salata la frigider cateva ore inainte de a se servi. Peste avsul de salata asezi un platou, astfel incat salata sa nu se imprastie. Mai poti pune la final 2-3 buburuze facute din jumatati de rosie. Pofta buna!







Deliciu cu fructe

Ingrediente:

8 oua
10 linguri zahar
11 linguri faina
1 plic praf de copt
esenta de rom, vanilie
2 portocale
2 banane
1 borcan mic compot cirese
1plic budinca vanilie
1 plic gelatina rosie
300 ml lapte dulce

pt sirop

150 ml apa
3 linguri zahar
1/2 esenta de rom

Mod de preparare:

Bati albusurile spuma cu un praf de sare, adaugi zaharul, esentele, galbenusurile unul cate unul, apoi faina in ploaie. pui praful de copt stins cu putin otet si amesteci usor. torni aluatul intr-o forma de tort unsa si tapetata si il coci 30 minute. il lasi la racit si prepari un sirop din apa, zahar si esenta de rom. Insiropezi pandispanul, prepari budinca conform instructiunilor de pe pachet si o torni peste blat. peste budinca asezi bananele si portocalele taiate dupa preferinta, ciresele scurse bine, iar deasupar gelatina rosie preparata conform indicatiilor de pe plic.  Lasi la rece cel putin o ora. Pofat buna!





Tort simplu

Ingrediente:

3 oua
250 g zahar
300 ml lapte
3 pliculete gelatina
1 l frisca
2 pliculete zahar vanilat
1/2 cutie ananas
100 g stafide
1 esenta de rom

pt decor:

frisca
flori décor
ciocolata

Mod de preparare:

Pui stafidele la inmuiat in apa si dupa o jumatate de ora le scurgi si le stropesti cu esenta de rom. Gelatina o pui la inmuiat in 100 ml apa rece. intr-o oala cu fundul ami gros pui ouale, zaharul, zaharul vanilat, freci cu o lingura de lemn, adaugi laptele si pui pe foc mic amestecand continuu pana da in primul clocot. Iei vasul de pe foc, pui gelatina si amesteci bine, dupa care o lasi sa se raceasca. Intre timp bati frisca cu 800 ml lapte o amesteci cu crema de ou, ananasul taiat cuburi si cu stafidele. rastorni compozitia pe un platou, ii dai forma unui tort si il dai la frigider pana  a doua zi. Il imbraci in frisca si il ornezi  dupa inspiratie.  Pofta buna!



 


Tarta cu fructe

Ingrediente:

pt aluat

300 g faina
200 g unt
100 g zahar
3 galbenusuri
un praf de sare
coaja rasa de la jumatate de lamie

pt umplutura:

1 plic de budinca de vanilie
1 prortocala
2 kiwi
1 plic gelatina incolra pt ornat torturi

Mod de preparare:

Framanti din toate ingredientele un aluat omogen. Imbraci forma de tarta unsa si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit 20 minute. intre timp prepari budinca de vanilie conform instructiunilor de pe plic si o lasi sa se raceasca. umpli minitartele cu budinca, decorezi cu fructele taiate dupa preferinta si torni deasupra gelatina preparata conform instructiunilor de pe plic. Pofta buna!
 
 
 


Eclere gustoase

Ingrediente:

pt aluat:

225 ml apa
125 g unt
125 g faina
4 oua
1 praf de sare

pt umplutura:

4 oua
270g zahar tos
200g faina
750ml lapte
5 pliculete de vanilie

pt decor:

frisca

Mod de preparare:

Fierbi apa cu untul si cu un praf de sare la foc mic. Cand incepe sa clocoteasca iei vasul de pe foc si torni toata cantitatea de faina, amestecand energic pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului. dupa ce aluatul se racoreste adaugi ouale pe rand,  amestecand bine de fiecare data. Folosind un pos asezi forme lunguiete intr-o tava unsa si tapetata si le coci la temperaturi potrivite circa 20 minute. Pentru preparare cremei, spargem ouale, le punem intr-un castron si le batem bine cu telul. Cand ouale sunt bine batute, adaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat si batem din nou cu telul compozitia pana la omogenizare., dupa care adaugam faina si amestecam din nou. Turnam si laptele si amestecam pana se inglobeaza bine. Dupa ce am incorporat toate ingredientele, punem vasul cu fundul intr-o cratita cu apa, si lasam crema sa fiarba pe baie de aburi pana se ingroasa, aproximativ 15 minute.  In cazul in care nu vi se ingroasa crema, puneti vasul cu crema direct pe flacara si amestecati incontinu, pentru a nu se prinde si a nu se afuma crema, si eventual mai puteti adauga 1-2 linguri de faina in compozitie, dupa care amestecati cu telul foarte repede pentru a nu se forma cocoloase. Tai eclerul pe orizontala, le umpli cu crema de ciocolata, asezi deasupra capacul si decorezi cu frisca. Pofta buna!


 


Tort cu frisca

Ingrediente:

pt blat

8 oua
8 linguri zahar
3 linguri cacao
un praf de sare
5 linguri faina

pt umplutura:

500 g frisca
200 g visine din visinata

pt sirop:

100 ml visinata
1 esent de rom
250 ml apa
10 linguri zahar

pt decor:

frisca
visine
ciocolata


Mod de preparare:

Freci galbenusurile cu zaharul pana se albesc si separat bati albusurile spuma cu un praf de sare. Incorporezi albusurile in compozitia de galbenusuri si pui faina impreuna cu cacaua amestecand usor de jos in sus. Torni aluatul intr-o forma de tort usa si tapetata si il dai la cuptor 30 minute. Il lasi sa se raceasca. Dupa ce s-a racit tai blatul in 3 parti si faci un sirop din apa, zahar si rom in care adaugi visinata. Opresti 12 visine pt decor. Insiropezi o parte de balt, asezi visinele ramase, intinzi o treima din frisca, pui a doua parte de blat insiropat, o treima din frisca si acoperi cu ultima parte de blat insiropat. Imbraci si decorezi tortul cu frisca, cu visine, ciocolata rasa si cu zahar pudra. Pofta buna!
 
 
 


Tort glazurat cu nuca

Ingredinte:

pt blat

8 oua
10 linguri zahar
6 linguri nuca macinata
6 linguri faina
2 lingurite cafea macinata
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

pt crema

200 g nuca macinata
200 g unt
200 g zahar
6 linguri lapte
2 esente rom

pt sirop

4 linguri zahar
50 ml apa
2 pliculete glazura din comert

Mod de preparare:

Bati albusurile spuma tare, adaugi zaharul in ploaie si bati pana se topeste zaharul. Pui galbenusurile rand pe rand, cafeaua, nuca si incorporezi faina amestecata cu bicarbonatul. Torni compozitia intr-o tava cu diametrul de 26 cm unsa si tapetata cu faina si o introduci in cuptorul incins 15-20 minute. Amesteci nuca cu laptele foarte fierbinte pana devine o pasta. Freci untul cu zaharul si esenta de rom si adaugi peste pasta de nuci. Tai blatul in doua si-l insiropezi cu un sirop facut din 4 linguri de zahar si 50 ml apa. Asezi crema intre cele doua blaturi si deasupra torni crema de ciocolata preparata conform intructiunilor de pe pachet. Decorezi cu bomboane sau aranjamente din lapte praf care se gasesc in comert sau dupa cum doresti.



Tort cu mere

Ingrediente:

250 g zahar
10 mere
5 linguri faina
5 oua
250 g frisca
100 g nuci
1 borcan dulceata
ornamente de ciocolta
ciocolata

Mod de preparare:

Pui intr-o tava un strat de zahar (circa 100 g). Poti folosi si forma de tort cu pereti detasabili. Cureti merele de coaja, le scoti cotorul si le asezi in cratita. In locurile ramase goale pui nuci, dulceata sau bucati de mere. Dai forma la cuptor si lasi pana se inmoaie merele. Separi galbenusurile de albusuri, freci galbenusurile cu 5 linguri de zahar, faina si incorporezi usor albusurile batute spuma tare. Torni compozitia si dai forma la cuptor pt circa 40 minute la foc mic pana se rumeneste. Lasi sa se raceasca putin, desprinzi cu ajutorul unui cutit pe margine si rastorni tortul pe un platou. Lasi sa se raceasca, il ornezi cu frisca si il decorezi cu ornamente de ciocolata sau dupa imaginative. Pofta buna!

 


Crema fina cu oua

Ingrediente:

1 kg spanac prospat
1 lingura faina
1 ceapa
2 linguri ulei
2catei usturoi
2 linguri zeama lamie
2 oua
sare
piper

Mod de preparare:

Speli spanacul in multe ape reci si-l oparesti in apa cu sare 5 minute. Il scurgi si il toci marunt. Daca folosesti spanac congelat il decongelezi, lasandu-l intr-o strecuratoare sa se scurga zeama. Calesti ceapa tocata marunt in ulei bine incins, adaugi piureul de spanac si lasi sa fiarba timp de cateva minute. adaugi treptata faina si o freci cu o lingura de lemn pana se albeste putin. Condimentezi cu sare, piper, zeama de lamaie dupa gust. Servesti crema de spana  cu oua prajite. Pofta buna!


 


Rosii buburuze

Ingrediente:

500 g branza de vaci
100 g unt
21 g smantana
o ceapa mica uscat
1 legatura marar
rosii
ceapa verde
maioneza
salata

Mod de preparare:

Faci o pasta din branza de vaci trecuta prin sita, unt si smantana, adaugi ceapa uscata taiata fin, mararul tocat, rosiile spalate si bine uscate, le tai un capacel in forma de semicerc, iar apoi le scoti cu grija continutul. Le umplii cu crema de branza, capacelul il tai in doua pentru a forma aripile buburuzei. Bulinele le faci cu maioneza, iar antenele din ceapa verde. Asezi rosiile pe un pat format din salata. Pofta buna!


 


Oua umplute

Ingrediente:

6 oua
2 cutii mari pateu de porc
40 g unt moale
cateva fire ceapa verde
maioneza de casa dintr-un ou
boia dulce

Mod de preparare:

Se fierb ouale tari si apoi se curata si se taie in doua pe lat. Galbenusurile se scot si se pun intr-un vas cu pateul de ficat, untul si ceapa marunt tocata, se mixeaza sau se freaca bine cu o furculita. Cu acest amestec se umplu albusurile si se pune un capac din maioneza. Se presara cu boia si se da la rece pentru 15 minute inainte de servire. Pofta buna!




 


Spuma in oua de ciocolata

Ingrediente:

12 oua de ciocolata
6 oua
60 g unt
200 g ciocolata neagra simpla
un praf de sare

pentru decor:

frisca
bomboane colorate

Mod de preparare:

Ciocolata se rupe bucati si impreuna cu untul se pune pe foc mic, se amesteca din cand in cand si dupa ce s-a topit se transfera intr-un castron si se lasa sa se raceasca. Se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand dupa fiecare. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, dupa ce obtinut spuma, aceasta se adauga in amestecul de ciocolata si galbenus. Se amesteca usor de jos in sus. Se gauresc ouale de ciocolata si se aseaza in suportul pentru oua fierte. Se umplu cu spuma de ciocolata si se da la frigider pentru 3 ore. Se aduc la masa garnisite cu frisca si diverse decoratiuni alimentare.





Paine cu malai

Ingrediente:

1 kg faina alba de grau
6 linguri malai
30 g drojdie proaspata
8 linguri ulei
500 ml lapte indoit cu apa
1 lingurita zahar
1 lingurita sare

Mod de preparare:

Cerni faina intr-un castron. Separat amesteci drojdia cu zaharul, o lingurita rasa de faina, adaugi doua linguri de lapte caldut si lasi la crescut 40 minute la loc cald. Adaugi maiaua in mijlocul fainii, pui sarea, uleiul, malaiul si cate puti nlapte in timp ce framanti. Transferi aluatul de pe planseta si il framanti mai energic pana devine omogen si elastic si il lasi la dospit circa 30 minute. Modelezi doua paini, le asezi in forme use sau tapetate cu folie speciala pentru copt si le lasi din nou la crescut 30 minute. Ungi painile cu putin ulei, la foc potrivit la foc potrivit pana se rumenesc frumos deasupra. Lasi painea sa se raceasca in forma si apoi o scoti, o acoperi cu un prosop pana se racoreste suficient pentru a fi consumata.








Saturday 4 May 2013

Cosulet pentru Paste

Ingrediente:

600-700 g faina
300-350 ml apa calduta
1 pliculet drojdie uscata
ulei de masline
1 ou pt uns
sare

Mod de preparare:


Cernem faina si o amestecam cu drojdia apoi incorporam putin cate putin apa calduta.La sfarsit punem sarea si framantam bine cu putin ulei pana se absoarbe tot,dupa care punem la crescut.  Intre timp imbracam o forma rotunda(sau o oala),de marime medie in foaie de aluminiu,pe care o punem cu gura in jos intr-o tava. Cand aluatul e crescut(pana isi dubleaza volumul) il impartim in 11 parti egale de circa 100 de gr una. Luam 8 bucati si pe fiecare in parte le lungim,formam niste cordoane de aluat groase cat degetul(aproximativ) si lungi si le incrucisam in partea de sus a formei ca in imagini. Facem si celelalte 3 bucati ca niste cordoane si le punem imprejurul formei,trecand o data deasupra si o data dedesubtul cordoanelor puse in precedenta. Dupa ce le-am pus toate trei taiem aluatul in exces si il impartim in 3,apoi il lungim ca pe celelalte numai ca mai subtire si le impletim apoi punem imprejurul formei in partea de jos acoperind cordoanele taiate. Ungem cu ou batut si dam la cuptorul incins la 180° pana se rumeneste frumos,apoi scoatem din cuptor,lasam la racit dupa care scoatem din forma si mai dam o data a cuptor sa se coaca si inauntru.  Ca sa poata sta drept o data scos dim forma,atunci cand il da-ti la cuptor puneti deasupra o foaie de aluminiu si o tava ca sa indrepte fundul cosului,lasati circa 15-20 de minute apoi le dati jos si lasati cosul pana se rumeneste. Eu nu am pus si am obtinut un cosulet rotund. Daca va ramane aluat puteti face flori,stelute,ma rog ce doriti ca sa le lipiti pe cos pt a-l decora.  Eu am folosit cosuletul drept suport pentru aperitive, insa se pot pune oua rosii, prajituri etc. Pofta buna! 




Salata speciala de post

Ingrediente:

2  salate verzi
1 ardei capia copt
1 cartof mare
1 ceapa alba
3 cepe verzi
1 rosie
1 castravete
masline
sare
piper macinat
1 lingurita zahar
ulei de masline
otet balsamic

Mod de preparare:

Se spala pentru inceput cartofii, se curata de coaje si se pune sa fiarba in apa cu sare. Separat se curata ceapa, se spala si se taie julien. Se curata si se spala salata verde si se lasa sa se scurga pe un servet absorbant. Se curata ardeii capia copti si se taie felii subtiri. Se pune intr-un bol tapetat cu salat verde impreuna cu ceapa, se aduga sarea si se amesteca bine. Se verifica cartofii daca au fiert, se scot si se lasa sa se raceasca, apoi se taie cubulete. Separat se pune intr-un  pahar ulei, sare, piperul, zaharul, otetul balsamic, cimbrul si busuiocul macinat. Se amesteca bine si se pune peste salata. Se pun maslinele si se poate servi ornata si cu frunze de patrunjel.









Tort de ciocolata alba

Ingrediente:

5 oua
130 g zahar
20 g zahar pudra
125 g faina
50 g amidon
1/2 plic praf de copt
150 ml frisca
300 g ciocolata alba
250 g unt
4 linguri lichior de lamaie
suc de lamie
frisca la tub
2 linguri ciocolata rasa

Mod de preparare:

Se separa ouale, se bat albusurile cu zahar pudra. Se bat galbenusurile cu 5 linguri apa fierbinte si zahar. Se inglobeaza faina amestecata in prealabil cu amidonul si praful de copt si albusurile batute. se coace blatul in cuptorul pregarit, intr-o forma dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt timp de 35 minute. Se lasa sa se raceasca si se taie pe 3 niveluri. Se da in fiert frisca si vasul se ia de pe foc. Se dizolva inauntru ciocolata alba rupta bucati si se lasa sa se raceasca. Se bate apoi compozitia cu mixerul 3 minute si se adauga treptat untul batut in prealabil la temperatura camerei. Se inglobeaza lichiorul si sucul de lamaie dupa gust. Pe blatul de jos se aseaza 1/3 din crema, apoi se aseaza al doilea blat, jumatate din restul de crema  si al treilea blat. Tortul se acopera cu restul de crema.  Tortul se orneaza cu frisca la tub.  Se decoreaza totul dupa fantezie. Eu am decorat cu ciocolata. Pofta buna!




Fursecuri cu miere

Ingrediente:

300 g zahar
100 g miere
500 g faina
2 oua
1/2 lingurita amoniac
1/2 lamaie
100 ml lapte dulce
2 linguri zahar pudra
sare

Mod de preparare:

Se pune mierea intr-un castron adanc si se freaca cu galbenusurile. Cand compozitia este omogena, se pune zaharul si se amesteca pana cand devine o crema spumoasa. Se adauga albusurile batute spuma tare, amoniacul stins cu zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie. Se incorporeaza faina si laptele. Se framnta aluatul, se face apoi o bila care se lasa 30 minute la frigider. Aluatul se intinde cu sucitorul. Cu ajutorul formelor de fursecuri se taie diverse forme. Se pun pe o tava unsa cu unt si se lasa la copt aproximativ 20 minute. Se pudreaza cu zahar pudra. Se servesc reci cu lapte.





Crochete din carne cu ou

Ingrediente:

10 oua
50 ml ulei
200 g cane tocata
1 cartof fiert mare
1 morcov
1 lingurita de verdeata
o lingura mustar
sare
piper
1 ou crud
2 linguri faina
50 g pesmet sau faina

Mod de preparare:

Ouale se pun la fiert si se lasa 10 minute. Cartoful si morcovul se paseaza pana se obtine o pasta omogena, apoi se amesteca cu carnea tocata, oul, mustarul si verdeata. Se condimenteaza cu sare si piper, se pun pe o folie transparenta si se impart in 10 gramajoare. Se curata ouale de coaja si se acopera cu compozitia din carne tocata. Crochetele gata modelate se dau prin faina sau pesmet dupa preferinta. Intr-o tigaie cu ulei incins se prajesc pe rand, apoi se lasa la scurs pe un servetel de hartie. Se servesc ca atare sau cu diverse garnituri si salate. Pofta buna!





Ciupercute de Paste

Ingrediente:

4 oua de gaina
4 rosii potrivite
100 g branza dulce
50 g telemea de vaca
1-2 linguri smantana
1 frunza de salata

Mod de preparare:

Se fierb ouale in apa cu sare. Se tin 1 minut in apa rece si se curata de coaja. Se taie din fiecare ou cate un capacel pentru a obtine o suprafata dreapata, astfel incat sa se poata aseza vertical in farfurie. Rosiile se spala si se lasa sa se usuce. Din fiecare rosie se taie un capacel, apoi se scobeste miezul cu o lingurita si se lasa la scurs. Se paseaza branza dulce, se amesteca cu telemeaua rasa si putin asmantana, pana se obtine o crem consistenta. Se adauga sare si patrunjelul verde. In fiecare rosie se pune cate o lingurita de branza si cate un ou fiert. Se aseaza pe o farfurie pe o frunza de salata. Se poate orna si cu patrunjel, daca aveti pentru a crea iarba. Deasemenea pentru a obtine si niste ciupercute puteti folosi oua de prepelita si rosii cherry. Pofta buna!