Sunday 16 February 2014

Covrigei cu chimen

Ingrediente:

un pachet de unt 100 g
4 linguri untura
1 ou
2-3 lingurite sare
100 ml lapte caldut
1/2 cub de drojdie
1/2 kg faina
chimen

Mod de preparare:

Se amesteca untul caldut cu untura, cu sare, un ou, 100 ml lapte caldut, 1/2 cub de drojdie. Se adauga faina. Se face o coca. Se intinde cu sucitorul si se taie cu forma covrigel. Se unge cu ou si se baga la cuptor. Se scot dupa 10-15 minute. Pofa buna!




Papricas de pui

Ingrediente:

2 pulpe de pui
1/2 piept de pui
2 cepe
o lingura boia dulce
2 catei de usturoi
sare
piper
2 linguri faina
3 linguri smantana
2 linguri ulei
200 g faina
sare

Mod de prepapare:

In ulei incins, se pun ceapa toccata marunt, apoi carnea si se lasa si ea la rumenit. Se presara sare, boia, se dauga usturoiul feliat si se acopera cu apa. Se fierb sub Capac 30 de minute. Dupa ce carnea a fiert, se adauga smantana amestecata cu faina si subtiata cu putina apa. Se mai fierb 3 minute. Pentru galuste se bat ouale cu sare, se adauga faina si uleiul. Se amesteca bine pentru a obtine un aluat moale. Se pune apa la fiert si apoi, cu lingurita, se iau bucati din aluat si li se adu drumul in apa clocotita. Cand se ridica la suprafata sunt gata. Se scot si se pun in vasul cu carne si sos. Se mai lasa 5 minute pe foc.


Thursday 6 February 2014

Negresa cu sirop de visine

Ingrediente:

250 g faina
1 plic praf de copt
3 linguri de unt topit
100 g zahar
60 g ciocolata topita
2 oua
50 g nuci macinate
esenta de vanilie
2-3 linguri sirop visine

Mod de preparare:

Untul topit se pune intr-un vas la bain-marie si se incorporeaza in el zaharul si ciocolata topita. Se adauga ouale, apoi treptat faina si praful de copt. La sfarsit se pun nucile macinate si esenta de vanilie. Compozitia de toarna intr-o tava inimioara unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace 30 minute. Dupa ce se raceste se toarna deasupra sosul de ciocolata si siropul de visine. Pofta buna!











Tocanita de peste

Ingrediente:

4 bucati de peste (merluciu sau cod)
o conserva de rosii in bulion
o legatura ceapa verde
250 ml vin alb sec
5 catei usturoi
2-3 frunze busuioc
o lingura ulei
sare
piper


pentru servit:

o lamaie, verdeata dupa gust

Mod de preparare:

Se taie pestele bucati mai mici, iar ceapa se toaca foarte marunt si se pune la calit in ulei. Se adauga usturoiul taiat mic si busuiocul si se lasa un minut pe foc, nu mai mult deoarece devine amar. Se adauga vinul si din momentul in care fierbe se lasa 5 minute la foc mic, apoi se pun rosiile taiate marunt, sarea si piperul. Se mai lasa 15 minute pe foc. Se adauga si pestele si se mai lasa pe foc 10 minute. Se aduce la masa cu verdeata deasupra si lamaie alaturi.




 


Wednesday 5 February 2014

Ceapa umpluta

Ingrediente:

8 cepe mari
8 linguri de orez
2 cepe
un morcov
60 g ciuperci
50 g mazare
2 linguri ulei
150 ml supa legume
sare

Mod de preparare:

Cele opt cepe mari se curata de foi si se pun la fiert in apa cu un praf de sare. Se lasa 15 minute, se scurg si apoi, cu grija, se scoate miezul, dar lasand cateva foi bune care sa poata sustine umplutura. In ulei incins se calesc celelalte doua cepe taiate marunt, se adauga morcovul ras, ciupercile si mazarea din conserve si apoi orezul. Se lasa doua-trei minute sa se umfle putin orezul si apoi se toarna 50 ml supa. Se sareaza si cu acest amestec se umplu cepele care se aseaza in tava de cuptor. Se toarna restul supei de legume si se presara cimbru. Se coc 20 minute si se aduc la masa.  Pofta buna!




Baclava turceasca

Ingrediente:

2 pachete foi de placinta (adica in total 28 de foi)
230 g unt
300 g miez de nuca
2 linguri scortisoara
1 varf de cutit nucsoara
50 g zahar
pentru sirop:
300 ml apa plata
300 g zahar
5 linguri miere
1 jumatate de lamaie

Mod de preparare:

Mai intai am pregatit siropul: apa si zaharul le-am pus pe foc 20 de minute, cand s-a format un sirop care a inceput sa se lege, am stors o jumatate de lamaie si sucul obtinut l-am adaugat siropului. Am mai lasat sa fiarba inca 5 minute, apoi am oprit focul. Cand siropul s-a mai racit, am adaugat mierea. Apoi am pregatit umplutura: nucile le-am lasat cateva minute in cuptorul incins ca sa capete o aroma mai placuta (bineinteles ca aceasta procedura este optionala!), le-am macinat marunt si peste ele am adaugat scortisoara, nucsoara si cele 50 de grame de zahar. Apoi am topit untul, am desfacut primul pachet de foi, am uns o tava adanca cu unt si apoi am inceput sa asez in ea foile, cu ajutorul unei pensule de bucatarie am intins unt topit pe suprafata fiecarei foi de placinta. Am intins astfel 10 foi de placinta (ele au constituit baza baclavalei, acesta este unul dintre secrete, sa aiba mai multe foi la baza), a urmat apoi primul strat de nuca macinata, apoi alte 6 foi unse cu unt, din nou nuca macinata, inca 6 foi din cel de-al doilea pachet de foi, din nou nuca. A urmat ultimul strat format din 4  foi unse cu unt, insistand cu mai mult unt pe ultima foaie, din nou un secret, bine de stiut, nu mai mult de 4 foi pe ultimul strat!Baclavaua astfel formata am tinut-o la frigider pentru 40 de minute, apoi am taiat-o in patratele, untul topit ramas l-am turnat peste marginile taiate ale fiecarui patratel, in felul acesta foile din interior nu se vor usca la copt. Apoi am dat-o la cuptorul incins pentru 30 de minute, a capatat o culoare aurie tare placuta .Sosul format mai devreme si racit l-am turnat peste baclavaua fierbinte, am acoperit cu un prosop curat si usor umed baclavaua si am lasat-o asa pana s-a racit complet, apoi la frigider, de preferabil ar fi sa se lase peste noapte. Bucatelele taiate au avut deci 4 straturi de foi si 3 straturi de nuca, in felul acesta nici foietajul nu s-a rupt, nici bucatelele nu au iesit foarte subtiri, si tot in felul acesta, foile s-au putut lega intre ele si nu s-au desfacut unele de celelalte. Pofta buna!





Orez cu ciuperci

Ingrediente:

200 g orez
un morcov
o ceapa
200 g ciuperci din conserva
100 g mazare conservata
1/2 legatura patrunjel
2 linguri ulei
sare
piper

Mod de preparare:

Ciupercile se trec sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Ceapa tocata marunt si se pune la calit in ulei. Apoi dupa ce s-a inmuiat, se adauga ciupercile. Dupa ce apa ciupercilor s-a evaporat se adauga orezul,  mazarea si morcovul taiat marunt. Se toarna apa si se lasa la fiert, potrivind gustul de sare si piper. Dupa ce apa a scazut, orezul e gata si se trage de pe foc. Se adauga partunjel pe deasupra pentru decor dupa preferinte. Pofta buna!






Mamaliga in straturi

Ingrediente:

pt mamaliga:

un l apa
250 g malai
sare

pt garnitura:

250 g telemea, carne de porc de la garnita, un  carnat, 4 oua, 50 g unt 

Mod de preparare:


Pentru mamaliga, se pune apa la fiert si, cand se da in clocot, se toarna malaiul in ploaie, amestecand cu telul. Se lasa la fiert. Intre timp, se prajesc carnurile doar in grasimea pe care o lasa pieptul de porc. Se unge vasul cu unt si apoi se pun straturi alternative de mamaliga, branza trecuta prin razatoare si carnati daca aveti, pana la epuizarea ingredientelor. Ultimul strat trebuie sa fie de mamaliga care se unge putin cu unt. Se da la cuptor pt 30 minute. Se aduce la masa cu oua ochiuri deasupra. Pofta buna!










Prajitura cu clementine

Ingrediente:

170 g faina
170 g unt
170 g zahar pudra
4 oua
120 ml suc portocale
coaja a trei clamentine sau portocale
un plic praf de copt
3 clementine
100 g zahar pudra

Mod de preparare:

Se mixeaza galbenusurile cu 170 g zahar pana se obtine un amestec spumos care si-a dublat volumul. Se adauga untul moale, 120 ml suc portocale, coaja rasa, faina si praful de copt, continuand mixarea. Separat se bat albusurile si se adauga cele 30 g zahar ramase si, dupa formarea spumei se adauga in amestecul cu faina. Se pune aluatul intr-o forma de copt tapetata cu faina, se niveleaza si se aseaza feliile de clementine. Se coace 20-30 minute. Dupa racire se taie si se aduce la masa cu zahar pudra deasupra.







Saturday 1 February 2014

Carne tocata cu legume

Ingrediente:

1 kg carne tocata
2 morcovi
2 linguri mazare verde din borcan
2 linguri porumb dulce din borcan
100 g cascaval
4 catei de usturoi
2 felii de paine
1/2 cana cu lapte
2 oua
sare
piper
ulei

Mod de preparare:

Fierbi morcovii si-i lasi la racit.  Inmoi painea in lapte si o tii 10 minute. Amesteci carnea tocata cu usturoiul pisat, ouale, sarea, piperul si adaugi painea din lapte, pe care o storci bine. Pe o folie alimentara intinzi compozitia de carne, pe care o apesi bine, sa nu se desfaca. Pui morcovii taiati bucatele, mazarea, porumbul si cascavalul ras. Pui rulada intr-o tava unsa cu ulei si o dai la cuptor 40 minute. Pofta buna!










Tarta cu praz

Ingrediente:

pentru aluat

250 g faina
125 g unt
un galbenus
un praf de sare
putina apa

pentru umplutura

4 bucati de praz
100 g cascaval ras
30 g unt
3 oua
200 ml lapte
200 ml smantana
sare
piper

Mod de preparare:

Pentru aluat, se pune faina intr-un vas si se amesteca cu sarea. Se adauga untul taiat bucatele si, dupa ce se sfarama si se amesteca bine cu faina, se adauga galbenusul desfacut cu putina apa. Se framanta si se mai adauga apa, daca aluatul nu se leaga. Apoi aluatul se intinde intr-o foaie care se transporta in tava de copt.  Partea alba de la praz se taie marunt si se caleste in unt. Se lasa pe foc 15 minute. Ouale se bat si se amesteca cu laptele si smantana. In forma de copt, se pune prazul calit, se toarna amestecul de lapte,se potrivesc de sare si piper si se da la cuptor pentru 20-30 minute. Pofta buna!