Thursday 30 October 2014

Tort diplomat cu fructe

Ingrediente:


6 galbenusuri
500 ml de lapte
500 ml de frisca lichida
250 g de zahar
200 g de piscoturi de sampanie
2 pliculete de zahar vanilat
coaja de la o lamaie rasa
20 g de gelatina foite
1 compot de ananas rondele
2 kiwi
2 portocale
2 mandarine
1 banana

Mod de preparare:

 Galbenusurile se freaca cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat pana cand zaharul se topeste si galbenusurile devin cremoase. Laptele se incalzeste putin si deasupra lui se adauga coaja de lamaie rasa. Peste galbenusuri se adauga treptat laptele caldut amestecand continuu pana cand compozitia se omogenizeaza. Se pune compozitia intr-o craticioara pe foc la bain-marine si se amesteca continuu pana cand compozitia se ingroasa putin. Dupa ce compozitia s-a ingrosat se ia de pe foc si se lasa putin sa se raceasca, timp in care pregatim gelatinaIntr-un castronel rupem bucatele foitele de gelatina si turnam deasupra putina apa rece (cat sa le acopere) si le lasam 5-10 minute sa se inmoaie. Dupa ce gelatina s-a inmuiat, scurgem apa si o amestecam in compozitia pregatita anterior si o mai lasam sa se raceasca. Frisca se bate bine cu mixerul, se adauga peste compozitia pregatita anterior, se amesteca si se lasa la rece. Intre timp pregatim o forma de tort cu peretii detasabili (cu diametrul de 24-26 cm) pe care o tapetam cu folie alimentara. Turnam  compozitia in forma. Adaugam fructe taiate in compozitie.  Nivelam frumos si asezam deasupra piscoturi de sampanie inmuiate foarte putin in sirop de ananas. Presam usor piscoturile sa intre putin in compozitie si acoperim tortul cu o folie alimentara, dupa care il lasam in frigider sa se intareasca minim 5 ore, sau de seara pana dimineata.  Dupa ce tortul diplomat s-a intarit il scotem din frigider si il decoram cu frisca si fructe. Pofta buna!
 

 


Gem de prune

Ingrediente:

-5 kg prune
-1 kg zahar
-1 lingurita zeama de lamaie
-1 lingurita scortisoara

Mod de preparare:
 
Prunele se spala, se scot samburii si se dau prin masina de tocat. Se adauga zaharul si zeama de lamaie. Zahar se poate pune mai mult sau mai putin, depinde de cat de dulci sunt prunele si cat de dulce va place gemul. Eu am pus 1 kg si a fost suficient. Se pune gemul la fiert. Pentru a scapa de cea mai nesuferita etapa, amestecatul in oala, eu am pus gemul in cuptor, lafoc mic si l-am lasat sa fiarba pana am considerat ca e suficient de legat. Am adaugat o lingurita scortisoara si l-am mai lasat sa fiarba 10 minute. Gemul se pune in borcane sterilizate si se acopera cu paturi lasandu-se astfel pana a doua zi. Pofta buna!
 

 


Briose cu lamaie

Ingrediente:

120 g unt
1 lingurita si jumatate praf de copt
coaja rasa de 1 lamaie
2 linguri esenta de vanilie
60 ml lapte
3 oua
100 g zahar
225 g faina

Mod de preparare:

Se freaca untul cu zaharul pana devine ca o crema. Se adauga ouale, esenta si coaja de lamaie amestecand bine. Apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt. La sfarsit punem laptele. Se pune cate o lingura de compozitie in formele de briose si se introduc in cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute. Cand sunt gata le lasam la racit. Pofta buna!
 
 
 


Dovleci de Halloween

Ingrediente:

200 gr făină
150 gr zahăr fin
150 gr unt moale
½ linguriţă praf de copt
2 linguriţe extract vanilie
3 ouă
ciocolata alba
creione decor

Mod de preparare:

Dăm drumul la cuptor la 180C. Pregătim o tava dovlecei de Halloween. Într-un bol mixăm untul moale cu zahărul, până când devine o compozitie cremoasă. Adăugăm ouăle, pe rand, amestecând bine după fiecare.  Adăugăm făina, praful de copt şi extractul de vanilie şi mixăm până se omogenizează compoziția. Turnăm aluatul în tava şi coacem timp de 15-20 de minute, până când se rumenesc. Faceţi testul cu scobitoarea, pentru siguranţă:) Se lasă să se răcească  Dacă vreţi, le puteţi glazura cu ciocolată alba. Am decorat folosind creioane pentru décor rosii. Se pot decora in functie de imaginative. Pofta buna!
 
 

 


Dovleci dulci de Halloween

Ingrediente:

  1/2 lingurita praf de copt, 200g faina, 150g zahar fin, 150g unt moale, 5 ml vanilie (extract), 3 oua, galzura cu gust de vanilie, colorant portocaliu

Mod de preparare:

Incinge cuptorul la 180C. Pregateste o tava de silicon de Halloween dovlecei .Intr-un bol mixeaza untul moale cu zaharul pana cand devine spumos. Adauga ouale, unul cat unul, amestecand bine dupa fiecare pana cand se  incorporeaza. Adauga faina, praful de copt si extractul de vanilie si mixeaza pana se incorporeaza. Toarna aluatul in forme si se coace in cuptorul preincalzit timp de 18-20 de minute pana cand se rumenesc si devin usor elastice. Lasa-le sa se raceasca in tava de copt. Se pregateste glazura conform indicatiilor de pe ambalaj. in galzura se adauga colorantul portocaliu. Se poate decora dupa imaginatie. Pofta buna!
 

 


Fantome dulci

Ingrediente:

4 oua
125 g zahar fin
125 g faina
1 lingurita praf de copt
putina sare
pentru décor:
 
ciocolata alba
nuca de cocos
bombonele
 
Mod de preparare:
 
Intr-un castron mare si cu peretii inalti separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le adaugam intr-un vas mic. Cu ajutorul mixerului electric batem spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugam si zaharul treptat si mixam in continuare pana nu se mai simte niciun cristal. Albusul trebuie sa fie tare, cand intoarceti castronul sa nu cada. Adaugam pe rand galbenusurile.Si amestecam cu grija.
Faina o cernem impreuna cu praful de copt si le adaugam in trei transe peste spuma de ou.
Compozitia rezultata trebuie sa fie pufoasa si aerata. In forma specila fantoma de Halloween se pune aluatul. Se lasa la cuptor aproximativ 20 minute. Dupa ce parajiturile se racesc se pune deasupra ciocolata alba topita. Daca va place puteti presara si nuca de cocos. Se orneaza cu bomboane mici si ornamente pentru prajituri pentru a realiza ochii si gura. Sper sa va placa!
 



 
 

 



Wednesday 29 October 2014

Dovleac la cuptor

Ingrediente:

un dovleac
miere
scortisoara

Mod de preparare:

Dovleacul se curata, se spala bine si se taie felii mai mari. Il puneti intr-o tava de cuptor asternuta cu folie de aluminiu. Acoperiti bine feliile de dovleac cu folie si puneti tava la cuptor pentru 30-40 de minute la 200 de grade.Dupa acest timp desfaceti folia si incercati dovleacul daca s-a copt - infigeti un cutit, daca intra usor si repede este gata. Daca mai este tare, il acoperiti si mai lasati 10 minute.Dovleacul moale si copt il presarati cu miere si scortisoara si il puneti asa dezvelit la cuptor pentru inca 15 minute. Se serveste cald.
 
 

 
 
 
 


Monday 27 October 2014

Prajitura cu morcov

Ingrediente:

3 oua
3 morcovi
3-6 linguri cu varf  zahar (eu am folosit chiar 6 linguri de zahar brun si a fost cam dulce)
6 linguri cu varf de faina
1 ceasca de ulei ( nu o cana mare)
un praf de sare
1/2 lingurita de scortisoara macinata
1 lingurita de praf de copt
 
gem de visine
 
branza philadelpfia
 
fructe pt decor
 
Mod de preparare:
 
 Intr-un vas de mixer se freaca cele 3 oua timp de 1-2 minute, pana aveti o compozitie spumoasa. Apoi , se adauga tot zaharul si se mixeaza in continuare pana se incheaga compozitia si arata ca o crema usoara. Nu dureaza mult, maxim 1 minut. Tot acum se pune si scortisoara, mixand in continuare pana se omogenizeaza. Se adauga uleiul in compozitie si se mixeaza pana se incorporeaza.  Se dau morcovii pe razatoarea mica si se pun in compozitia obtinuta pana acum. Se incorporeaza folosind mixerul. Separat se cerne faina cu praful de copt si praful de sare. Cu o lingura se amesteca ingredientele uscate si se adauga intr-o singura etapa peste compozitia de chec (oua+zahar+ulei+morcovii rasi) folosind mixerul se amesteca totul timp de 1 minut pentru a incorpora bine toata faina. Se incalzeste cuptorul la 160 grade C cu 5 minute inainte de a baga tava in cuptor.  Se unge rotunda cu ulei (cam 1-2 linguri). Eu am folosit o pensula de cauciuc pentru a fi sigura ca am intins uleiul prin fiecare adancitura a formei. Apoi am turnat tot aluatul  in tava si am lasat-o la cuptorul preincalzit timp de 30-45 de minute sau pana trece testul scobitorii. La mine a durat circa 40-45 de minute. Si am mai lasat- inca 10 minute in cuptorul oprit. Dupa care am rasturnat-o pe un tocator.dupa ce s-a racit se pune gem de visine, iar deasupra branza Philadelphia. Se decoreaza cu fructe. Pofta buna!
 
 


Tort de clatite cu banane

Ingrediente:

pentru clatite:

- 450g faina
- 1/2 plic praf de copt
- 3 oua
- 6 linguri de zahar
- 200ml lapte
- 200ml apa minerala
- 1 lingura de ulei
- un praf de sare

Pentru umplutura:

- 2 banane
- crema de ciocolata Finetti sau gem

Mod de preparare:

Batem spuma ouale cu zaharul. Adaugam alternativ in acest amestec faina (in care am pus praf de copt si un pic de sare) si cate putin lapte sau apa minerala. Cantitatile sunt orientative si pot fi modificate in functie de consistenta dorita. La final se adauga si o lingura de ulei in compozitie. Clatitele se prajesc pe ambele parti intr-o tigaie unsa cu ulei.Asamblam tortuletul punand ciocolata si felii de banane pe fiecare clatita. Pofta buna!
 
125 g faina
Sare
2 oua
300 ml lapte
Unt topit 2-3 linguri
Coaja de la ½ portocala rasa - See more at: http://dragameaprietena.kanald.ro/retete/Tort-de-clatite-cu-banane-si-nuci_32616.html#view
125 g faina
Sare
2 oua
300 ml lapte
Unt topit 2-3 linguri
Coaja de la ½ portocala rasa - See more at: http://dragameaprietena.kanald.ro/retete/Tort-de-clatite-cu-banane-si-nuci_32616.html#view


Sunday 26 October 2014

Prajitura cu cocos si lamaie

Ingrediente:

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • ½ plic praf de copt
  • 2 linguri ulei
  • Coaja rasa portocala,
  • coaja rasa lamaie
  • 1 plic budinca vanilie ( cu preparare la rece)
  • 1 lamaie
  • 1 lingura zahar pudra
  • 350 ml lapte
  • 3 linguri gem de caise
  • 100 g fulgi de cocos
Mod de preparare:

Mixeaza ouale cu zaharul, adauga coaja de citrice si uleiul; incorporeaza faina cernuta si amestecata cu praful de copt si continua mixarea pana la obtinerea unui aluat omogen.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, apoi lasa totul la foc mediu, circa 20 de minute.
Intre timp, pregateste o budinca cu preparare la rece. Toarna laptele si zeama de lamaie intr-un vas incapator, apoi adauga praful de budinca si zaharul pudra. Mixeaza budinca la viteza mare circa 4 minute.
Scoate aluatul de la cuptor, lasa-l la racit, apoi taie-l pe jumatate. Umple cele doua jumatati de pandispan cu budinca de lamaie, apoi peste foaia  deasupra o vei unge cu gemul de caise.
Presara fulgii de cocos si lasa prajitura la frigider pana in momentul servirii.





Saturday 25 October 2014

Prajitura cu visine si iaurt

Ingrediente:

350-380 g visine (fara samburi si codite)
5 oua
200 g iaurt
100 ml ulei
250 g zahar
200 g faina + 3 linguri faina
2 lingurite de praf de copt
1 praf de sare
1/4 lingurita esenta portocale
1 lingura suc lamaie

Mod de preparare:

Batem albusul spuma tare impreuna cu zaharul, apoi adaugam galbenusurile pe rand.  Adaugam pe rand iaurtul, uleiul, esenta de portocale, amestecand usor de fiecare data, pana se omogenizeza compozitia. Incorporam faina si praful de copt stins cu o lingura suc lamaie. Turnam aluatul intr- tava tapetata cu hartie de copt, apoi presaram visinele tavalite prin faina. Coacem prajitura in cuptorul preancalzit la 180°C pentru 45 minute, apoi o scoatem pe un gratar si asteptam sa se raceasca. Dupa ce aceasta s-a racit o decoram cu zahar pudra. Pofta buna!




Prajitura pufoasa cu visine

Ingrediente:

400 g visine,
-5 oua,
-50 ml ulei,
-100 g zahar,
-150g faina,
-2 pliculete zahar vanilat,
-coaja rasa de lamaie,
-un praf de sare,
– 2lingurite zeama de lamaie,
-2 lingurite praf de copt

Mod de preparare:

In primul rand spalam, curatam de samburi visinile si le lasam sa se scurga bine intr-o sita. Se separa ouale iar albusurile se bat spuma cu zaharul, zaharul vanilat, praful de sare si zeama de lamaie.Galbenusurile se freaca cu uleiul pana se incorporeaza bine si se toarna peste spuma de albusuri. Se adauga lamaia rasa si faina in care am adaugat praful de copt amestecandu-se usor cu un tel.Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata, pregatita din timp iar deasupra se aseaza visinile. Se da la cuptor la foc mare 1o min dupa care se reduce focul si se mai lasa circa 20 minute pana este gata(se incearca cu o scobitoare).Asteptam sa se raceasca, se pudreaza cu zahar pudra si se taie. Pofta buna!




Prajitura cu mere de post (cu nuca)

Ingrediente:


-1 kg mere
-1 cana gris
-1 cana faina
-1 cana zahar
-200 gr margarina(sau unt daca nu o faceti de post)
-2 plicuri zahar vanilat
-1 plic praf copt
-200 gr nuca tocata.
-2 lingurite scortisoara
-2 linguri miere(optional).

Mod de preparare:


Merele se spala,se curata de coaja..se dau pe razatoarea mare..se adauga scortisoara si un plic de zahar vanilinat. Intr-un vas ,punem cana de faina,cana de zahar si cana de gris,impreuna cu praful de copt si plicul de zahar vanilinat..Le amestecam bine...impartind mai apoi compozitia rezultata .. in 2 boluri. La fel procedam si cu merele...le imartim in 2 parti.. Margarina o taiem in 3 parti egale..si fiecare parte o taiem in cuburi sau felii mici. Pregatim vasul de yena in care urmeaza a fi coapta prajiturica...cu putina margarina si pesmet. Pe toata suprafata vasului,asezam 1/3 din margarina taiata cubulete. Continuam cu 1/2 din compozitia de faina+gris+zahar, apoi 1/2 din compozitia de mere.Peste mere,adaugam si cealalta jumatate de compozitie din gris+faina+zahar, inca 1/3 margarina cubulete pe toata suprafata,continuam sa asezam si cealalta jumatate,cantitate de mere.Deasupra merelor asezam si ultima 1/3 de margarina cubulete.  Tocam nuca.mai mare presarand-o deasupra merelor.Eu am pus si putina miere deasupra, apoi am dat vasul la cuptor pentru 40 minute la foc moderat..Se lasa sa se raceasca,dupa care se portioneaza. Pofta buna!




Tort padurea neagra

Ingrediente:

  • 10 oua,
  • 10 linguri faina,
  • 10 linguri zahar,
  • 3 linguri cacao,
  • 1 lingurita praf de copt,
  • 400 ml frisca,
  • 5 g gelatina,
  • 1 borcan visine fara samburi,
  • ciocolata 
Mod de preparare:

Separam ouale,galbenusurile le frecam cu zaharul pana se dubleaza cantitatea.Adaugam cacaoa si amestecam. Batem bine bine albusurile,le adaugam peste galbenusuri,adaugam faina si amestecam cu dosul unei linguri. Tapetam o forma cu ulei si faina,turnam compozitia si dam blatul la cuptor pana trece testul scocbitorii. Gelatina o punem in apa 5 minute,dupa care o punem pe baie de aburi pana devine lichida.Batem frisca tare,adaugam gelatina si mai batem in continuare. Visinele le punem la scurs. Dupa ce s-a racit blatul,il taiem in 3. Insiropam foarte bine blatul cu compot,punem un strat de frisca,visine,al doilea blat,il insiropam,intindem frisca,punem visine,insiropam cel de al treilea blat,imbracam tortul in frisca. Ornam dupa bunul plac,eu l-am ornat cu ciocolata razalita, frisca si visine.





Salată de paste cu sos pesto si capere

Ingrediente:

2 linguriţe de ceapă roşie, tocată mărunt
1 liguriţă de capere
1 lingură de sos pesto
2 linguriţe ulei de măsline
185g de ton în apă la conservă, scurs în prealabil
100g de penne fierte

Mod de preparare:

Se amestecă ceapa, caperele, sosul pesto şi uleiul. Se fărâmiţează tonul într-un bol cu pastele şi roşiile, apoi se adaugă amestecul de sos pesto. Pofta buna!





Tort diplomat cu fructe

Ingrediente:

4 oua
500 g smantana pentru frisca
3 plicuri gelatina
esenta vanilie
200 g zahar
250 gfructe (nectarine, ananas din compot, kiwi)
5-6 nectarine

Mod de preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu putin zahar si se lasa deoparte. Se amesteca galbenusurile cu zahar la bain-marie, iar cand aceasta s-a topit se adauga peste albusuri, amestecand incet, apoi se adauga esenta. Separat, se bate smantana, frisca si se adauga peste compozitia de mai sus. Gelatina se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj si se adauga si ea in compozitie. Fructele se spala si se taie in bucati mai mici ( se opresc cateva pentru decor si se adauga in amestecul de mai sus   - eu am oprit doar kiwi ). Intr-o tava se pune folie de celofan si se taona compozitia de tort. Se da la frigider pentru 3-4 ore, apoi se rastoarna pe un platou si se orneaza dupa preferinte.




Tort racoros cu iaurt

Ingrediente:

pentru blat:

8 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
1 lingurita praf de copt

2 linguri cacao

pentru crema:

900 g iaurt cu fructe
200 ml frisca lichida
3 plicuri gelatina

pentru ornat:

200 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Pentru blat, albusurile se bat spuma tare, galbenusurile se amesteca bine cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, poi se adauga peste albusurile batute. Faina se amesteca bine cu praful de copt si cacao si se incorporeaza in amestecul de oua. Se mixeaza usor, de jos in sus cu lingura de lemn. Compozitia se toarna intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece testul scobitorii. Pentru crema, iaurtul se pune intr-un bol mai mare si se amesteca cu frisca batuta bine. La final se adauga gelatina preparata conform indicatiilor de pe ambalaj. Se da la frigider pentru 5 minute, timp in care se taie blatul racit in trei foi. Pe un platou se pune primul blat, se insiropeaza cu compot de caise, peste care se pune jumatate din crema de iaurt. Se niveleaza cu o spatula si se aseaza al doilea blat insiropat. Se pune restul de crema, iar la final ultimul blat insiropat. Se orneaza cu frisca.  Pentru ca am pregatit tortul pentru o fetita l-am decorat  cu frisca alba si roz.  Am pastrat putina frisca alba, , iar restul l-am colorat in roz folosind colorant alimentar roz. In mijloc am pus un fluturas pentru decor. Pofta buna!




 


Tort cu cirese

Ingrediente:

8 oua
10 linguri de zahar
8 linguri faina
3 linguri cacao
o lingura ulei
1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare

pentru umplutura:

2 linguri zahar
500 ml frisca lichida
500 g cirese
100 g migdale feliate
250 g mascarpone

Mod de preparare:

Pentru blat, se bat albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare. Se adauga pe rand, lingurile de zahar, galbenusurile, uleiul, faina cernuta, cacao si praful de copt. Se bate in continuare pana se omogenizeaza compozitia. Apoi se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt, de 24 cm diametru, si se introduce in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30-40 minute pana trece testul cu scobitoarea. Se scoate blatul din cuptor si se lasa pe un gratar sa se raceasca. Se scot samburii de la cirese, dupa ce se aleg cele mai frumoase si sanatoase pentru decor si se lasa un timp cu zahar sa isi lase zeama. Se bate cu robotul 250 ml din frisca. Cand s-a intarit, se adauga siropul de cirese, precum si cateva fructe. Frisca se aduaga peste mascaropne si se amesteca pana se omogenizeaza. Intre timp, se taie blatul in 3. Cu o pensula se umezesc cu sirop cele trei blaturi, de preferinta tot de la cirese. Se aseaza primul blat, se toarna crema de mascaropne. Peste crema se aseaza la doilea blat, iar in centrul celui de-al doilea vlat se aseaza ciresele ca o movila  "sudate" cu 2-3 linguri din crema mascarpone. Marginea ramane libera. Se bate si restul de 250 ml frisca. se umple tortul cu frisca alba pana deasupra cireselor. Se aseaza apoi si cel de-al treilea blat insiropat. Se orneaza cu frisca ramasa si cirese. Apoi se da la rece pentru minim doua ore.




Zacusca de vinete si ardei

Ingrediente:

3 kg ardei capia
3 kg vinete
1 kg cepa
1 l ulei
2 foi dafin
sare
piper boabe

Mod de preparare:

Vinetele si ardeii se coc la flacara sau in cuptor. Daca se coc la flacara, pe masura coacerii se pun intr-un vas cu capac si se presara cu sare. Dupa ce toate legumele s-au copt si au fost curatate de pielita arsa, se trec pein masina de tocat sau se toaca la cutit. Intr-o cratita incapatoare se pune uleiul sa se incinga si apoi se adauga ceapa taiata marunt. Se amesteca mereu ca ceapa sa nu se prinda si sa devina sticloasa. In acest moment se pun ardeii si vinetele coapte, dafinul, piperul. Se lasa la fiert, la foc mic, 60 de minute din momentul fierberii. Se pune zacusca in borcane, se astupa si se pune intr-o tava la cuptor pentru 20 de minute. 






Tort cu crema de vanilie

Ingrediente:

pt blat:

10 oua
10 linguri apa
20 linguri zahar
16 linguri faina
4 linguri cacao
sare

pentru crema:

4 oua
1 l lapte
o cana zahar
o cana faina
o esenta de vanilie

Mod de preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat albusurile spuma cu zaharul. Se adauga galbenusurile si apa, iar apoi se incorporeaza faina cernuta, cacao si praful de sare. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se toarna compozitia. Se da la cuptor aproximativ 25 minute. Intre timp se prepara crema: se separa albusurile de galbenusuri, iar aceasta din urma se mixeaza cu zaharul. Se incorporeaza si faina, amestecand cu grija sa nu se formeze cocoloase, dupa care se adauga laptele. Se pune compozitia intr-o cratita si se da pe foc pana incepe sa se ingroase. Se ia de pe foc si se adauga esenta de vanilie si albusurile batute spuma. Se taie blatul in trei parti pe orizontala si se unge fiecareparte cu crema. Se orneaza cu frisca. Eu am avut si putina crema caramel de la o alta prajitura si am combinat. Pofta buna!





Pandispan cu dovleac si frisca

Ingrediente:

200 g piure de dovleac
125 g zahar
150 g morcov ras
4 oua
100 g stafide
rom
200 g faina
1 praf de copt
coaja rasa de lamaie
1 lingura zeama de lamaie
250 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Mixezi ouale cu zaharul pana devin spumoase si isi dubleaza volumul. Adaugi coaja de lamaie rasa si zeama, apoi stafidele care au stat in apa cu rom 15 minute, piureul de dovleac si morcovul ras. Amesteci bine, apoi adaugi "in ploaie" faina cernuta cu praful de copt si amesteci pana se omogenizeaza compozitia. Torni compozitia intr-o forma rotunda tapetata cu folie speciala pentru copt si o introduci in cuptorul preincalzit pentru circa 45 de minute. Scoti blatul din cuptor si il lasi sa se raceasca in forma. Tai blatul in doua feli orizontale, adaugi frisca intre ele, imbraci apoi prajitura cu fisca si o lasi la frigider doua ore, inainte de a o servi. Pofta buna!





Pasta de peste

Ingrediente:

500 g ton conservat in suc propriu
2 linguri tahon
3 linguri smantana
2 lingurite mustar
2 pahare mici iaurt bine inchegat
sucul unei lamai
sare
piper

pentru servit:

boabe de porumb
ceapa rosie

Mod de preparare:

Se scurge tonul si apoi carnea de peste se faramiteaza cu furculita intr-un castron. Se adauga iaurtul, smantana, mustarul, sucul de lamaie si tahonul. Se amesteca bine cu furculitasi apoi se potriveste cu sare si piper. Se adauga amestecul la frigider pentru 20 minute. Se pot face tartine si se aduc la masa cu boabe de porumb si ceapa rosie. Pofta buna!




Negresa cu nuca de cocos

Ingrediente:

  • 40 g margarina
  • 1 ou
  • 1 cana zahar
  • 1 cana lapte (apa)
  • 1/2 cana ulei
  • 2 cani faina
  • 2 linguri de gem
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2 linguri nuca de cocos pentru ornat
Mod de preparare:

Se freaca oul cu zaharul, se adauga uleiul treptat, gemul, laptele (apa), cacao, bicarbonatul dizolvat in zeama de lamaie si faina.  Se coace in tava de aragaz unsa cu margarina si tapetata cu faina la foc potrivit 25-30 minute.  Se orneaza cu nuca de cocos. Pofta buna!






Papanasi prajiti cu branza si dulceata

Ingrediente:

  • 500 grame brânză grasă de vaci
  • 100 grame zahăr
  • 2 ouă
  • 1 linguriţă rasă de bicarbonat
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriţă coajă de lămâie rasă de lămâie
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 200 gr făină (plus 1-2 linguri)
  • 300 grame smântână
  • 200 grame dulceaţă
  • 100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
  • 500-700 ml ulei pentru prăjit
Mod de preparare:

Cerneţi bine făina. Amestecaţi manual – dar şi mai bine într-un robot de bucătărie sau folosind un mixer de mână – brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeama de lămâie.
Adăugaţi cele 200 de grame de făina şi coaja de lămâie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar. Puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă.Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făină. Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora.Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat.Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă (vezi galeria foto). Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată – în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire – şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi.
Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veți scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele.Papanaşii se servesc cu un brâu de smântână asezonat cu dulceaţă, pudraţi cu zahăr pudră.
 
 


Prajitura cu fanta

Ingrediente:

8 oua
 8 linguri de zahar
8 linguri de faina
esenta de vanilie sau un plic de zahar vanilat

pentru decor: 2 plicuri budinca de vanilie, 1l suc (eu am luat Fanta de portocale, puteti folosi si alt suc insa va recomand sa optati pentru unul acrisor) , cca 100ml de frisca lichida si fructe


Mod de preparare:


Am separat albusurile de galbenusuri si am batut albusurile spuma intr-un vas incapator.Apoi am incorporat treptat zaharul, galbenusurile si faina. Am tapetat o tava cu hartie de copt si am dat la cuptorul incins in prealabil cca 40 de min (am copt la foc potrivit-mare primele 15min si apoi la foc mic). In timp ce se racea blatul, am preparat budinca respectand instructiunile de pe pachet. Singura exceptie de la instructiuni este ca nu am mai adaugat zahar pentru ca sucul era deja dulce iar instructiunile iti indica prepararea cu lapte.Cand s-a inchegat budinca, am turnat-o (fierbinte) peste blat si am lasat-o sa se raceasca. Pentru ca am cumparat 2l de suc, am insiropat blatul cu suc inainte sa torn budinca, insa puteti sa preparati propriul sirop daca doriti (apa, zahar, esente aromate dupa bunul plac). Cand s-a racit, am batut spuma frisca si am pus frisca deasupra budincii si am ornat cu fructe. Pofta buna!







Cozonac cu nuca si stafide

Ingrediente:

- 1 kg faina , 50 g drojdie proaspata , 250 g zahar , 500 ml lapte gras 3.5% , 200 ml ulei  , 5 galbenususri , 1 lingurita rasa sare , esenta de vanilie
- pt. umplututura: 5 albusuri , 5 linguri de zahar , 250 g nuca , 2 linguri cacao , 100 g stafide

Mod de preparare:

Faina se cerne de doua ori . Laptele se pune la incalzit impreuna cu zaharul si esenta de vanilie.
Se face o maia din drojdie , putina faina si cateva linguri de lapte caldut , se acopera cu faina deasupra si se lasa la cald 10 minute , pana crapa faina deasupra. Galbenusurile se freaca bine cu sare si se adauga peste faina cernuta , apii se adauga amestecul de lapte si zahar si maiaua . Se amesteca si se framanta , adaugand putin cate putin din ulei , care trebuie sa fie si el caldut.Se framanta bine de tot , apoi se lasa la dospit , la loc cald si ferit de curent , 1 ora si jumatate. Albusurile se bat spuma tare , se adauga zaharul si se continua baterea.Cand s-a topit zaharul , se adauga nuca macinata ( sau sfaramata marunt in cazul meu )  , cacao  si stafidele hidratate in prealabil. Aluatul dospit se imparte in doua , iar fiecare jumatate se imparte la randul ei in doua. Se intinde cate o foaie pe o pelicula fina de ulei , se unge cu crema si se ruleaza.Se impletesc cate doua. Tava de cozonac  se acopera cu hartie de copt , se unge cu ulei si se aseaza in ea cozonacul.Se mai lasa sa creasca in tava cca.30 min.Se coace in cuptor preincalzit la 180 grade , 45 minute.






Briose de Halloween

Ingrediente:

2 ouă,
100 g zahăr,
100 g unt,
200 g făină,
1 lingură praf de copt (5 g),
1 vârf cuțit de bicarbonat de sodiu,
1 linguriță esență vanilie,
50 g fulgi de ciocolată

Mod de preparare:

Într-un castron cernem făina cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Untul se pune într-o crăticioară pe foc mic să se topească, apoi se lasă un pic la răcit. Se bat bine cele 2 ouă cu zahărul până obținem o cremă. Adăugăm untul topit și amestecăm bine. Adăugăm esența de vanilie. Adăugăm făina și amestecăm ușor cu o lingură până la omogenizare. Adăugăm fulgii de ciocolată și amestecăm bine. Compoziția se pune în 12 hârtiuțe speciale de brioșe și se dau la cuptor pentru 25 minute la 180 grade C (cuptor preîncălzit la 190 grade C). Se lasă la răcit, si se decoreaza cu creioane de decor incercand sa realizam pe briose cativa dovlecei fericiti sau infricosetori. Se pot face si alte modele dupa imaginatie. Pofta buna!








Salata de sfecla rosie cu mar

Ingrediente:

un kg sfecla rosie
4 mere
zeama de la o lamaie
sare
piper negru macinat
o ceapa rosie
o ceapa alba
ulei de masline
otet balsamic
sare

Mod de preparare:

Se spala bine sfecla, se sterge de apa si se aranjeaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se acopera deasupra cu alta foaie de hartie pentru copt si se baga in cuptorul incins. In timpul acesta se spala ceapa si merele si se taie cubulete sau se dau pe razatoarea mare. Se stropesc cu zeama de lamaie, se condimenteaza cu sare si piper si  se acopera cu folie de plastic. Dupa ce s-a copt sfecla sa lasa sa se racoreasca, apoi se curata usor cu un cutit. Se rad bucatile pe razatoarea mare si se amesteca cu merele si ceapa rosie. Se potriveste cu sare ulei, sare, otet. Salata se serveste cu diferite tipuri de crutoane aromate cu usturoi sau condimentate cu diferite arome. Pofta buna!




Spaghete cu sos pesto

Ingrediente:

500 g spaghete, 200 ml sos pesto, 50 ml ulei de masline, sare, piper, branza de capra sau parmesan

pentru sosul pesto

2 căţei de usturoi
30 g seminţe de pin
30 g brânză Parmesan, proaspăt rasă
20 g fire proaspete de busuioc
5 linguri de ulei de măsline extra virgin - See more at: http://www.reteteleluiradu.ro/2009/06/03/sos-pesto/#sthash.BFBDE40D.dpuf
 2 catei usturoi
30 g seminte de pin
30 g branza parmesan rasa
20 g fire proaspete de busuioc
5 linguri ulei de masline
2 căţei de usturoi
30 g seminţe de pin
30 g brânză Parmesan, proaspăt rasă
20 g fire proaspete de busuioc
5 linguri de ulei de măsline extra virgin - See more at: http://www.reteteleluiradu.ro/2009/06/03/sos-pesto/#sthash.BFBDE40D.dpuf
2 căţei de usturoi
30 g seminţe de pin
30 g brânză Parmesan, proaspăt rasă
20 g fire proaspete de busuioc
5 linguri de ulei de măsline extra virgin - See more at: http://www.reteteleluiradu.ro/2009/06/03/sos-pesto/#sthash.BFBDE40D.dpuf

2 căţei de usturoi
30 g seminţe de pin
30 g brânză Parmesan, proaspăt rasă
20 g fire proaspete de busuioc
5 linguri de ulei de măsline extra virgin - See more at: http://www.reteteleluiradu.ro/2009/06/03/sos-pesto/#sthash.BFBDE40D.dpuf
 
Mod de preparare:

Pui apă la fiert cu sare şi când a dat în clocot adaugi pastele. Când sunt gata, le scurgi (păstrezi jumătate de pahar de zeamă) şi eviţi să speli pastele sub jet de apă rece, deoarece îşi pierd gustul. Acum prepari sosul pesto. Pui frunzele de busuioc, spălate şi uscate, în mojar şi le pisezi până devin o pastă. Adaugi seminţele de pin şi amesteci încontinuu, torni uleiul şi parmezanul şi continui să baţi, şi presari sare după gust. Dacă-ţi mai rămâne sos pesto îl poţi păstra în frigider într-un borcan închis ermetic. Pui pastele într-un bol şi le amesteci cu sosul pesto, uleiul de măsline şi 2-3 linguri cu zeamă de la paste. Le serveşti calde şi le ornezi cu frunze proaspete de busuioc. - See more at: http://clickpoftabuna.ro/mancaruri-rapide/paste-cu-sos-pesto/index.html#sthash.8bXfaq4c.dpuf
Se fierb pastele tagliatelle, al dente, in apa cu sare. Se scurg apoi de apa si se adauga uleiul de masline, se amesteca. Se pastreaza amestecul cald pana inainte de servire cand se adauga sosul pesto si se amesteca bine. Deasupra presarati putina branza de capra sau parmezan si frunze de busuioc proaspat.
 Se fierb pastele  al dente, in apa cu sare. Se scurg apoi de apa si se adauga uleiul de masline, se amesteca. Se pastreaza amestecul cald pana inainte de servire cand se adauga sosul pesto si se amesteca bine. Sosul pesto se pregateste astfel: Se pune usturoiul in blender si se adauga semintele de pin si parmesanul. Se mixeaza pana ce ingredientele sunt maruntite si bine amestecate. Se adauga si busuiocul si se mixeaza. Se adauga uleiul de masline si se proceseaza pana ce acesta este incorporat. Sosul trebuie sa aiba o textura fina, usor grauntoasa.Se adaugă uleiul de măsline şi se procesează până ce este incorporat. Sosul trebuie să aibă o textură fină, uşor grăunţoasă. Sosul se pune peste spaghete. Deasupra puteti presara si putina branza de capra sau parmezan si frunze de busuioc proaspat.Pofta buna!


Pui apă la fiert cu sare şi când a dat în clocot adaugi pastele. Când sunt gata, le scurgi (păstrezi jumătate de pahar de zeamă) şi eviţi să speli pastele sub jet de apă rece, deoarece îşi pierd gustul. Acum prepari sosul pesto. Pui frunzele de busuioc, spălate şi uscate, în mojar şi le pisezi până devin o pastă. Adaugi seminţele de pin şi amesteci încontinuu, torni uleiul şi parmezanul şi continui să baţi, şi presari sare după gust. Dacă-ţi mai rămâne sos pesto îl poţi păstra în frigider într-un borcan închis ermetic. Pui pastele într-un bol şi le amesteci cu sosul pesto, uleiul de măsline şi 2-3 linguri cu zeamă de la paste. Le serveşti calde şi le ornezi cu frunze proaspete de busuioc. - See more at: http://clickpoftabuna.ro/mancaruri-rapide/paste-cu-sos-pesto/index.html#sthash.8bXfaq4c.dpuf

300 g spaghete
3 linguri ulei de măsline
2 linguriţe sare
frunze de busuioc
 Pentru sosul pesto
20 frunze de busuioc
3 căţei de usturoi
3 g seminţe de pin
50 ml ulei de măsline
3 linguri de parmezan ras
sare
- See more at: http://clickpoftabuna.ro/mancaruri-rapide/paste-cu-sos-pesto/index.html#sthash.8bXfaq4c.dpuf
300 g spaghete
3 linguri ulei de măsline
2 linguriţe sare
frunze de busuioc
 Pentru sosul pesto
20 frunze de busuioc
3 căţei de usturoi
3 g seminţe de pin
50 ml ulei de măsline
3 linguri de parmezan ras
sare
- See more at: http://clickpoftabuna.ro/mancaruri-rapide/paste-cu-sos-pesto/index.html#sthash.8bXfaq4c.dpuf500 g paste tagliatelle, 200 ml sos pesto, 50 ml ulei de masline, sare, piper, branza de capra, parmezan.
300 g spaghete
3 linguri ulei de măsline
2 linguriţe sare
frunze de busuioc
 Pentru sosul pesto
20 frunze de busuioc
3 căţei de usturoi
3 g seminţe de pin
50 ml ulei de măsline
3 linguri de parmezan ras
sare
- See more at: http://clickpoftabuna.ro/mancaruri-rapide/paste-cu-sos-pesto/index.html#sthash.8bXfaq4c.dpuf
300 g spaghete
3 linguri ulei de măsline
2 linguriţe sare
frunze de busuioc
 Pentru sosul pesto
20 frunze de busuioc
3 căţei de usturoi
3 g seminţe de pin
50 ml ulei de măsline
3 linguri de parmezan ras
sare
- See more at: http://clickpoftabuna.ro/mancaruri-rapide/paste-cu-sos-pesto/index.html#sthash.8bXfaq4c.dpuf


Supa crema de dovleac

Ingrediente:

1 dovleac(din soiul Butternut)
2 cepe
2 cartofi
1 mar sau 1 para
1 l supa legume sau pui
200 ml smantana
100 ml vin alb demidulce
2 linguri ulei de masline
nucsoara rasa
sare
piper
seminte de dovleac

Mod de preparare:

Tai dovleacul in doua, indepartezi casuta de seminte, fibrele, cureti coaja si tai pulpa cubulete. Cureti marul, cartofii, ceapa si tai dupa preferinta. Calesti ceapa in ulei bine incins pana se inmoaie, adaugi cubuletele de mar si cartofi si continui calirea pana se inmoaie. Adaugi cubuletele de dovleac, apoi supa de legume, vinul, condimentele si lasi sa fiarba sub capac 20 minute pana legumele sunt bine patrunse. Strecori zeama si o pastrezi, restul legumelor le mixezi pana devin piure. Subtiezi piureul cu zeama scoasa, potrivesti din nou gustul cu sare si piper, adaugi smantana si lasi sa dea doua clocote. O servesti calda sau rece garnisita cu seminte de dovleac decortificate, coapte in cuptor. Pofta buna!