Sunday 23 August 2015

Clatite cu nuci si casise

Ingrediente:

500 ml lapte
3 oua
300 g faina
50 g ulei
50 g zahar
1 praf de sare

pentru umplutura:

500 g nuci maruntite
200 g zahar
6 caise
50 g unt
2 linguri zahar pudra

Mod de preparare:

Pentru clatite, bati ouale cu zaharul si sarea. Adaugi, treptat, faina si amesteci continuu pana dispar cocoloasele. La final torni laptele, putin cate putin si uleiul. Pui o tigaie pe foc si iei aproximativ jumatate de polonic din compozitie. Intinzi aluatul uniform si-l coci la foc mediu, pe ambele parti. Amesteci nucile maruntite cu zaharul si caisele spalate in prealabil  si taiate cubulete. . Cand clatitele sunt gata, le umpli cu aceasta comozitie. Le asezi pe toate intr-o tava tapetata cu unt, iar deasupra mai pui cateva cubulete de unt. Dai tava la cuptorul preincalzit 20 de minute. Cand clatitele s-au mai racit, le presari cu zahar pudra.












Sunday 16 August 2015

Cornata-lichior de coarne

Ingrediente:

  • 2 kg coarne

  • 1 litru alcool alimentar

  • 2 litri ţuică de fructe
  •  
    mod de preparare:
     
    1. Fructele se curăţă bine, se spală sub jet de apă rece şi se pun la scurs.
    2. În borcanul curat, se aşază straturi, alternând unul de zahăr, altul de coarne. Borcanul se acoperă cu tifon şi se pune la rece, timp de două săp- tămâni. Se agită, din când în când.
    3. Se adaugă apoi alcoolul şi ţuica, se ames­tecă şi se pune la păstrare la rece. După alte două săptămâni, este gata. Se poate servi rece, ca ape­ritiv sau digestiv. La desert, se pune puţin zahăr vanilat.






    Thursday 13 August 2015

    Negresa sanatoasa

    Ingrediente:

    85 g ciocolata neagra
    25 g cacao pudra
    1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
    100 g zahar
    50 g zahar brun
    1/2 lingurita cafea macinata
    1 lingurita extract de vanilie
    2 linguri lapte batut
    1 ou
    100 g maioneza

    Mod de preparare:

    Incinge cuptorul la 180 grade C. Intr-o cratita mica, toarna apa cat sa umplii o treime din ea. Da apa in clocot, apoi pune cratita deoparte. Pune ciocolata maruntita intr-un bol care sa incapa in cratita, sprijinindu-se pe marginile ei si neatingand apa- bain-marie. Aseaza-l astfel si lasa ciocolata sa se topeasca incet timp de cateva minute. Scoate bolul din cratita si lasa-l sa se racoreasca putin. Intre timp, unge cu un strop de ulei o forma de prajitura, cu latura de 19 cm si adancimea de 5 cm. Tapeteaz-o cu hartie de copt. Amesteca faina, pudra de cacao si bicarbonatul de sodiu. Cu ajutorul unei linguri de lemn amesteca ambele tipuri de zahar in ciocolata racita, adaugand totodata cafeaua, vanilia si laptele batut. Toarna si o lingura de apa calda. Sparge oul si adauga/l in compozitie, apoi pune maioneza si continua sa amesteci pana obtii un amestec cremos si lucios. Folosind o spatula, incorporeaza treptat mixul de faina si cacao facut anterior, fara sa amesteci excesiv. Toarna compozitia in forma si uniformizeaz-o usor, avand grija mai ales la colturi. Da-o la cuptor 30 de minute. Daca introduci o scobitoare in interiorul ei, ar trebui sa iasa cu doar cateva frimituri umede. In cazul in care coci prajitura prea mult risti s ao usuci. Las-o in tava pana este complet rece, apoi se dezlipeste marginiile cu ajutorul unui cutit cu lama rotunda, pune-o pe pun tocator, indeparteaza hartia de copt si tai-o . Pofta buna!

    Salam de biscuiti cu prosecco

    Ingrediente:

    200 g unt
    140 g zahar
    4 oua mari
    2 linguri cacao
    50 ml prosecco sau orice alt vin spumant
    1 varf cutit generos cu sare de mare
    250 g ciocolata neagra, 70% cacao
    140 g biscuiti
    100 g migdale decojite, maruntite grosier
    75 g nuci
    75 g nuci de macademia
    140 g mix de smochine, prune si merisoare tocate

    Mod de preparare:

    Amesteca untul si zaharul cu mixerul pana obtii o crema afanata. Adaugi ouale pe rand, batand bine compozitia inainte de a-l pune pe urmatorul. Nu te ingrijora daca amestecul se taie, se va inchega din nou cand adaugi celelalte ingrediente, incorporeaza pudra de cacao, presecco si sarea de mare. Pune ciocolata intr-un bol termorezistent asezat deasupra unei oale cu apa clocotita (bain/marie) si stinge focul. Las-o sa se topeasca usor, amestecand din cand in cand pana devine cremoasa. Pune bolul departe pentru a se raci, aproximativ 5 minute, incorporeaza ciocolata in amestecul de ou. Adauga biscuitii, toate tipurile de nuci si fructele uscate. Intinde o folie alimentara in strat dublu pe o suprafata curata, pe care ai sters-o in prealabil cu o carpa umeda. Cu ajutorul unei linguri transfera compozitia pe partea centrala a foliei- trebuie sa creezi o forma de salam. Dupa ce l-ai acoperit complet, apuca folia de capete si rasuceste salamul ca si cand ar fi un sucitor, pentru a strange si mai tare invelisul. Innoada capetele si pune compozitia la frigider cel putin 8 ore, Inainte de a servi, dezveleste salamul de biscuiti si pune-l intre biscuiti populari,formand un fel de triunghi, preseaza putin. Se inveleste in folie si se mai lasa 2 ore la frigider. Aseaza-l pe un tocator in mijlocul mesei si taie felii groase. Pastreaza restul salamului la rece. Pofta buna!




    Cupcakes cu gem de zmeura

    Ingrediente:

    175 g de unt moale
    350 g zahar
    1 lingurita extract de vanilie
    5 oua, la 4 din ele galbenusurile separate de albusuri
    175 g faina
    1 lingurita praf de copt
    150 ml lapte
    3 lingurite gem de zmeura
    85 g fulgi de nuca de cocos
    colorant alimentar roz
    ombonele pentru decor

    Mod de prepare:

    Se incinge cuptorul la 180 grde C si se tapeteaza cu discuri o tava de copt cu 12 forme de briose. Intr-un bol inalt, mixeaza cu telul untul, 175 g zahar si extractul de vanilie, pana obtii o compozitie pufoasa si lejera. Adauga oul intreg urmat de 4 galbenusuri, inainte de a incorpora faina, praful de copt si laptele, amestecand totul pentru a se omogeniza. Imparte doua treimi din amestec in cele 12 forme, apoi pune peste fiecare o lingurita de gem. Deasupra imparte restul de amestec. uniformizeaza stratul superior cu un deget umed, astfel incat sa nu fie vizibil nici un pic de gem. Se ad tava la cuptor pentru 18-22 de minute, pana ce o scobitoare introdusa in mijlocul brioselor iese curata, apoi sa te ajute sa scoti tava. Lasa-le sa se raceasca suficient cat sa le poti lua in mana, apoi transfera-le pe o tava subtire de copt. Micsoreaza intensitatea cuptorului la 110 grade C. Intr-un bol mare, curat, bate cu telul cele 4 albusuri pana se intaresc si continua sa faci in timp ce adaugi treptat restul de 175 g zahar. Incorporeaza nuca de cocos si pune putin colorant alimentar roz -daca le faci pt fetita, iar albastru pentru baietei.  Deasupra fiecarei prajituri o lingura din acest amestec. Se dau la cuptor 30 de minute pana cand exteriorul de bezea devine crocant. Se pun bombonele colorate.  Pofta buna!



    Wednesday 12 August 2015

    Ceafa de porc la cuptor in vin

    Ingrediente:

    500 gr ceafa de porc
    1 ceapa medie
    2 catei usturoi
    1/2 legatura patrunjel
    cateva ace de rozmarin
    100 g legume congelate mix (porumb, morcov, mazare)
    50 ml vin alb sec
    50 ml vin rosu
    2 linguri ulei
    piper
    sare
    condimente pentru  carnea de porc
    cimbru
    dafin

    Mod de preparare:

    Carnea de porc se condimenteaza cu condimente pt porc, cimbru, rozmarin, sare, piper si se pune intr-un bol cu vinul alb. Se lasa o zi la macerat. A doua zi se taie ceapa marunt, legumele congelate se scot din congelator, iar carnea se taie felii. Un vas termorezistent se unge cu ulei, se pune ceapa si legumele, iar deasupra carnea. Se toarna deasupra vinul rosu, se pune si un pahar de apa. Vasul termorezistent se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa la cuptor 30-40 minute pana este gata carnea. pofta buna!







    Tuesday 11 August 2015

    Dulceata de zmeura

    Ingrediente:

    1 kg zmeura
    600 g zahar
    sucul de la 1/2 lamaie
    80 ml apa

    Mod de preparare:

    Spalam zmeura si presaram zahar peste ea. Punem la fiert apa cu restul de zahar. Vor vierbe pana siropul devine gros. Adaugam sucul de lamaie. Fierbem pana se leaga dulceata, amestecand usor si des pentru a nu se lipi. Luam spuma cat se poate de des. Daca doriti ca zmeura sa ramana intreaga o lasati la fiert 20 de minute.  Cand este gata se pune in borcane care au fost tinute in cuptorul aragazului la 100 grade. Se depoziteaza in camara.


    Alegem zmeura una cate una si o spalam foarte usor. O lasam pe un prosop sa se usuce, apoi o punem intr-un vas. Presaram foarte putin zahar peste ea - See more at: http://divainbucatarie.ro/2011/07/12/dulceata-de-zmeura/#sthash.oxCyn1Co.dpuf
    1 kg zmeura
    600 -700 g zahar
    sucul de la 1/2 lamiae
    80 ml apa - See more at: http://divainbucatarie.ro/2011/07/12/dulceata-de-zmeura/#sthash.oxCyn1Co.dpuf1
    1 kg zmeura
    600 -700 g zahar
    sucul de la 1/2 lamiae
    80 ml apa - See more at: http://divainbucatarie.ro/2011/07/12/dulceata-de-zmeura/#sthash.oxCyn1Co.dpuf
    1 kg zmeura
    600 -700 g zahar
    sucul de la 1/2 lamiae
    80 ml apa - See more at: http://divainbucatarie.ro/2011/07/12/dulceata-de-zmeura/#sthash.oxCyn1Co.dpuf


    Gem de macese

    Ingrediente:

    - 3kg macese
    - 1 kg zahar
    - 250 g apa 

    Mod de preparrae:

    Speli macesele astfel incat sa nu mai aiba puf, apoi le pui la fiert pana se inmoaie bine. Dupa ce s-au fiert, le freci de o sita, pastrand doar pasta ce se formeaza si ce ramane in sita arunci. Dupa aceea le mai treci odata printr-o sita deasa. Pui intr-o oala apa si zaharul. Cand s-a legat siropul pui si pasta de macese si lasi pana cand se leaga foarte bine, precum mierea.  Torni gemul de macese in borcane, pui capacele si il depozitezi in camara. 




    Gem de mure de padure

    Ingrediente:

    • 3 kg mure de padure
    • 1,8 kg zahar
    • 2 lamai (doar sucul de le ele)
    • praf de vanilie optional si dupa gust
    Mod de preparare:

    Se spala fructele bine. Se pun in strecuratoare si se tin sub jetul de apa schimband pozitia fructelor prin miscarea sitei in ridicari bruste si se lasa apoi la scurs deasupra unei cutii sau farfurii adanci.  Cand nu mai se scurge lichid din ele, se aseaza in oala de dulceata si se pune zaharul deasupra lor, se acopera cu un capac de sita sau o bucata de tifon si se lasa peste noapte undeva la rece. a doua zi, fructele deja au lasat sucul lor, zaharul s-a mai topit putin si s-a imbibat bine cu suc schibandu-si culoarea din ald in frez. Se aseaza oala de dulceata pe ochiul aragazului, la foc tare pana incepe sa fiarba dupa care se reduce focul la moderat spre mic. Se amesteca cu lingura de lemn in gem si stam langa tingire pentru ca deja gemul nostru incepe sa faca spuma. Avem grija sa colectam spuma formata iar cand devinde prea multa si nu mai facem fata, indepartam cratita de pe foc, curatam si o repunem pe ochi.  Dupa ce a fiert asa circa 15 minute, stingem focul, punem tifonul sau capacul de sita si lasam asa pana a doua zi. Inaine de a pune capacul, cu un servetel sau o panza alba curata si umeda, stergem marginile vasului.  Eu am pus gemul la fiert dimineata si am lasat in repaus pana seara cand am mai dat odata gemul la foc pentru circa 15 minute, poate 20 In timpul asta, mai exact spre finalul timpului de fierbere, am adaugat sucul de lamaie si vanilie si am mai fiert circa 5 minute. El trebuie deja sa se ingroase. Nu ne dam seama de cat este de gros decat atunci cand este rece, dar sunetul gemului care fierbe este un indicator foarte exact. Proba se ia in felul urmator. Se lasa vasul la racit peste noapte si a doua zi se verifica cu o lingura. Daca nu cade de pe lingura decat greu, atunci e gata iar daca in momentul cand intoarcem lingura el curge foarte usor, inseamna ca mai are inca destul lichid in el si mai trebuie fiert.  In general nu se fierbe mai mult de doua ture de 15- 20 de minute, dar nu este chiar o regula. Depinde de timpul cat au stat la scurs fructele, de zaharul folosit, de umiditatea fructelor etc.  Dupa ce am facut proba gemului si are consistenta dorita, incalzim si punem in borcane sterilizate. Capsam sau insurubam capacul si punem cu fata in jos, intre perne pana a doua zi sau a treia zi. Reci, borcanele se aseaqza pe rafturi la loc racoros, in camarile de alimente, in pozitie normala si iarna ne bucuram de aroma gemului  Am precizat sa se foloseasca un capac de sita sau un tifon, pentru ca in felul asta in timpul de repaus intre cele doua ture de fierbere, lichidul se mai evapora din fructe iar vasul cu gem nu se tine la frigider, trebuie sa ramana la temperatura camerei. 





    Dulceata de afine

    Ingrediente:

    • 1 kg afine
    • 1 kg zahar
    Mod de preparare:

    Afinele spalate si curatate de corpuri straine se amesteca cu zaharul si se lasa cam 2 ore la rece. Dupa ce a lasat o parte de sirop se pune la fiert la foc mic cam 70 min amestecand din cand in cand.  Spre sfarsitul timpului de fierbere se ia putina dulceata si se raceste la frigider (astfel vedem daca sa legat). Se pune fierbinte in borcane sterilizate si se inveleste in patura pana se raceste. 





    Ardei iuti feliati in otet

    Ingrediente:

    • ardei iuti
    • otet
    • sare grunjoasa
    • zahar
    Mod de preparare:

    Ardeii iuti ii spalam bine si ne apucam sa ii feliem. Ii clatim apoi in apa sa mearga in mare samburii. Asezam apoi feliile de ardei in borcanase si in fiecare borcanas punem 1 lingura mare de sare grunjoasa si 1 lingura mare de zahar.  Deasupra turnam otet pana borcanasul se umple. Capsam si dam borcanul la camara. Simplu si foarte bun. 





    Supa de pui cu galuste din pesmet

    Ingrediente:

    • 2,5 litri apa
    • 1/2 lingura sare
    • o jumatate de gaina
    • 1 telina
    • 4-5 morcovi
    • 2 patrunjei
    • 2 cepe mici
    • leustean
    • telina verde
    • Ingrediente pentru galuste:
    • 2 oua
    • 4 linguri de pesmet
    • 1 priza sare
    • putin piper alb
    • putina nucsoara 
     Mod de preparare:

    Intr-o oala de 5 litri punem apa impreuna cu sarea la fiert.
    Spalam carnea cu apa rece si cand incepe apa din oala, pentru supa sa fiarba, adaugam carnea si lasam sa fiarba aproximativ o ora.
    Intre timp curatam zarzavatul,il spalam bine si il taiem in bucati mai mici, daca este mare si il adaugam in oala unde fierbe carnea, lasand sa fiarba in continuare .
    Cand carnea si zarzavatul sunt aproape fierte ,adaugam  telina si leusteanul ,apoi mai lasam sa fiarba aproximativ 15 minute.
    In timp ce fierbe, cu o sita mica, adunam spuma ce se formeaza la fiert.
    Cand supa este gata fiarta, strecuram in alta oala putin mai mica, aproximativ 2 l de supa si lasam sa fiarba in continuare.
    Intr-un castronel amestecam ouale bine cu sarea,piperul alb si nucsoara dupa care adaugam pesmetul si mai amestecam 1-2 minute.
    Cu o lingurita formam galustele si le introducem in oala in care fierbe supa.
    Timpul de fierbere al galustelor este de 10-15 minute.
    Cand sant gata fierte, presaram deasupra patrunjel verde taiat marunt.