Conserve

Conopida murata in otet cu sfecla rosie

 
Ingrediente:
 
conopida
sfecla rosie
2 ardei iuti
2-3 catei usturoi
boabe de mustar
frunze de telina
marar uscat
radacina hrean
boabe piper
sare
zahar

Mod de preparare:

Conopida aleasa trebuie sa fie alba, sanatoasa, proapata. Aceasta se rupe in buchetele, se spala, apoi se lasa o ora in apa fierbinte cu sare. Sfecla rosie. se curta, se spala si se taie rondele subtiri. Ardeii iuti se taie marunt. cateii de usturoi se curata, se spala si se taie fiecare in doua. Conopida se scoate din apa cu sare, se clateste, apoi se aranjeaza cat mai compact in borcan. In locurile ramase libere se aseaza sfecla rosie, ardeii iuti, cateii de usturoi. Dupa ce s-au aranjat toate legumele se pun peste boabele de mustar. Apoi se aranjeaza peste frunzele de telina si mararul uscat. Radacina de hrean se curata, se spala, se taie in doua pe lung si se pune in cruce peste toate ingredientele din borcan. intr-un vas se prepara solutia, respectand urmatoarea compozitie: 1 litru otet cu 2 litri de apa, cate o lingura de sare si cate 10 g zahar la fiecare litru de lichid, boabe de piper. solutia se fierbe si dupa 3-4 clocote se toarna fierbinte in borcan, peste conopida. Imediat borcanul se leaga cu doua randuri de ceolofan sau se inchide cu capacul si se lasa sa se raceasca, apoi se pune la pastrare in locuri racoroase si uscate

 

Mix de ardei cu fasole in otet

 
Ingrediente:
 
un kg ardei semiiuti
500 g fasole galbena fideluta
750 ml apa
250 ml otet
o lingura sare
4 linguri zahar
frunze dafin
boabe piper
boabe mustar

Mod de preparare:

Se spala ardeii si fasolea, se curata de codite si se aseaza intercalate in borcane. Se prepara solutia de otet, din o parte otet si trei parti de apa, o lingura sare si patru linguri zahar, adaugate la fiecare litru de lichid, frunze de dafin, boabe de piper si mustar. Solutia de otet se fierbe pana clocoteste, apoi se toarna fierbinte peste ardei. Borcanele se acopera cu capacele si se aseaza in paturi pana cand se racesc.
 

Ardei umpluti cu varza

Ingrediente:

5 kg varza
4 kg ardei
1/2 kg morcov
1 telina radacina si frunza
5 linguri sare
boabe de piper
crengute cimbru
crengute visin
foi dafin
ardei iute

pentru saramura:

300 ml otet
2 linguri zahar
1 lingura sare
boabe piper
foi dafin
1/2 piculet conservant


Mod de preparare:

Se rade varza sau se toaca cat se poate de marunt. Se amesteca cu morcovii dati pe razatoarea mare. Se freaca cu sare, piper, se pun foile de dafin, putin cimbru, cateva frunze de telina tocate si se lasa pana a doua zi sau macar 6 ore. Ardeii se curata de cotor su de seminte, se spala si se aseaza cu gura in jos ca sa se scurga apa din ei. Se taie putin la varf in forma de cruce si se umplu cu varza care a fost foarte bine scursa de zeama. Se aseaza ardeii umpluti in borcane si printre ei morcovul rondele, telina taiata, ardeiul iute, frunzele de telina, crengutele de visin si boabele de piper. Deasupra se toarna saramura care se prepara astfel. Sucul ramas de la varza stoarsa si un litru de apa se pun intr-o cratita, se adauga otetul, zaharul, sarea, boabele de piper, foaia de dafin si conservantul dizolvat in putin suc de varza. Se da intr-un clocot, se lasa sa se raceasca si se toarna peste adeii din borcan.
 


 

Varza murata in butoi

Ingrediente:50 verze
3 kg sare grunjoasa
telina
porumb


Mod de preparare:

Butoiul in care se va mura varza se aseaza in pivnita sau in camara, peste doua capete de lemn sau doua randuri de caramizi ca sa poata incapea usor vasul, in care se scoate saramura (la pitrocit) sub canea. Se alege varza din soiurile tarzii de toamna, cu capatani tari si bine indesate. Se inlatura frunzele exterioare vestede, se scot cotoarele curatandu-le bine si se umple locul acestora cu sare. Se pune un strat de marar uscat cu floare in fundul butoiului si apoi verzele unele langa altele, bine indesate. , fara goluri intre ele.Cand verzele sunt mari, se pot aseza intre ele si jumatati de verze. Dupa ce s-a asezat un rand, se presara deasupra un pumn de sare, dupa care urmeaza al doilea rand si se procedeaza la fel pana cand se umple butoiul, alternand un pumn de sare cu varza. La un butoi in care incap 50 verze se pun 2 -3 kg sare grunjoasa. Printre randuri, la fel si deasupra se pun cateva boabe de porumb care ajuta ca varza sa capete o culoare galbena frumoasa si felii de hrean pentru ca varza sa nu se inmoaie. Se aseaza deasupra doua scandurele, pestisoara te care se fixeaza o piatra mare, care a fost bina spalata si oparita. Piatra trebuie sa fie mare si grea, pentru a impiedica varza sa se ridice deasupra. Se lasa astfel butoiul acoperit cu capacul 2-3 zile pana ce varza si-a lasat zeama si s-a mai asezat, dupa care se mai adauga cateva capatani, la care, de asemenea, au fost scoase cotoarele, iar gaurile au fost umplute cu sare. Pe deasupra se aseaza iar marar uscat cu floare si se fixeaza scandurelele. Se umple apoi butoiul cu apa si se acopera cu capacul. Dupa 2-3 zile se pitroceste varza, scurgand zeama -prin canea- intr-o oala mare pana se umple, apoi se toarna din nou in butoi peste varza. Se repeta aceasta operatiune de cateva ori pana ce zeama a fost vanturata. Varza se pitroceste din doua in doua zile pana se aceste. Se controleaza daca este suficient de sarata si daca este necesar sa se adauge sare, dupa care se pitroceste pentru a se amesteca toata saramura.
 
 

Gem de gutui cu scortisoara si lamaie

 
Ingrediente:
 
5 gutui mari
1 kg miere albine
4 linguri cu varf de scortisoara
5 cm radacina de ghimber
o lamaie

Mod de preparare:

Se spala bine gutuile. Se dau jumatate pe razatoarea mare si jumatate se taie cubulete. Gutuile se amesteca cu sucul de lamaie. Se rade ghimbirul si se adauga gutuilor. Se rastoarna mierea si se amesteca bine. Se pune si scortisoara si se amesteca bine. Se pune pe foc compozitia. Deasupra se pun 2-3 feli de lamaie cu coaja. Dupa ce miere s-a topit, toate ingredientele sunt bine amestecate si gemul este gata se pune in borcane si se pastreaza la loc racoros.
 
 

Zacusca cu ciuperci

Ingrediente:
 
10 kg vinete
3 kg ardei
3 kg gogosari
5 kg ceapa
20 morcovi mari
2 l bulion
3 borcane ciuperci taiate
sare
boabe de piper
foi de dafin

Mod de preparare:
Se coc vinetele, ardeii, gogosarii, se curata de coaja si se lasa sa se scurga foarte foarte bine.Morcoviis e curata si se dau pe razatoarea mare. Apoi se trec prin masina de tocat. In cratita in care va fierbe zacusca se pune tot uleiul si ceapa tocata marunt panadevine sticloasa. Apoi se pun ardeii si gogosarii, care se lasa si ei sa se caleasca, Se adauga apoi vinetele si morcovul. Dupa calirea acestora urmeaza bulionul si ciupercile de la conserva. Se adauga apoi sarea, piperul, foile de dafin dupa gust. Se fierbe pana ce uleiul iese la suprafata. Se pune calda in borcane care se mai lasa 15 minute la cuptor pana ce capata o creasat deasupra. Apoi se inchid cu capac.
 
 

 Rosii cu ardei

 
Ingrediente:
10Kg rosii coapte
5 Kg ardei grasi
8-10 linguri sare
5 ardei iuti

Mod de preparare:

Se spala rosiile, ardeii si le-am lasat la scurs. Ardeii se curata de seminte si se trec prin robot. Rosiile se oparesc, se decojesc si se trec prin masina de tocat. Se amesteca totul intr-un vas de 15 L(tuci) si le-am pus pe foc mic. Se amesteca din cand in cand si pe parcurs se pune sarea. Se fierbe pana cand compozitia se ingrosa. Se sterilizeaza sticlele sau borcanele, se aseza pe metal si se pune compozitia fierbinte in ele, apoi se pun capacele. Se acoperit cu paturi pana a doua zi pentru a se raci treptat.

Peste prajit marinat

Ingrediente:
peste 1.5 kg
ceapa 2 kg
otet 50 ml
ulei 150 ml
faina 50 g
mustar boabe 25 g
foi de dafin
piper boabe
sare dupa gust

Mod de preparare:
Pestele se curata, se spala, se portioneaza, se sareaza, se da prin faina si se prajeste in ulei. Ceapa se taie solzisori si se pune la fiert intr-un vas cu apa si otet. Cind a fiert, se adauga boabele de mustar, foile de dafin, boabele de piper si sarea. Se lasa sa fiarba cca 20 minute la foc moale. Bucatile de peste se pun intr-un borcan, peste care se toarna marinata amestecata cu uleiul ramas de la prajit. Pestele se lasa sa se marineze cca 2 zile, la o temperatura de 4-5 grade C.
 

Dulceata de mure

Ingrediente:
2 kg mure
zeama de la o jumatate de lamaie
700 g zahar
2 plicuri Gelfix Super 3:1 Dr Oetker

Mod de preparare:

Speli bine murele, le cureti de codite si le pui la scurs. asezi in cratita de dulceata straturi de mure si zahar si le lasi doua ore pentru a lasa zeama. Le pui pe foc, adaugi zeama de lamaie, plicurile de gelfix si din momentul in care fierb se mai las maxim 3 minute. Se indeparteaza spuma care se formeaza. Se pune dulceata cat este fierbinte in borcane sterilizate si se inchid ermetic cu capace. Se lasa 15 minute cu gura in jos, se intorc si apoi se lasa sa se raceasca. Se depoziteaza in locuri racoroase.


Loboda conservata

Ingrediente:

loboda
apa
sare

Mod de preparare:
Loboda se alege frunză cu frunză si se spala în 2-3 ape. Se opareste in apa sarata, 1-2 minute. Se asaza in borcane si se toarna deasupra apa in care a fost oparita sau daca nu este suficienta, apa cu sare (1-2%) care a fost fiarta si racita. Se inchid borcanele si se sterilizeaza 30 minute.
 
 
 


No comments:

Post a Comment