Conopida murata in otet cu sfecla rosie
Ingrediente:
conopida
sfecla rosie
2 ardei iuti
2-3 catei usturoi
boabe de mustar
frunze de telina
marar uscat
radacina hrean
boabe piper
sare
zahar
Mod de preparare:
Conopida aleasa trebuie sa fie alba, sanatoasa, proapata. Aceasta se rupe in buchetele, se spala, apoi se lasa o ora in apa fierbinte cu sare. Sfecla rosie. se curta, se spala si se taie rondele subtiri. Ardeii iuti se taie marunt. cateii de usturoi se curata, se spala si se taie fiecare in doua. Conopida se scoate din apa cu sare, se clateste, apoi se aranjeaza cat mai compact in borcan. In locurile ramase libere se aseaza sfecla rosie, ardeii iuti, cateii de usturoi. Dupa ce s-au aranjat toate legumele se pun peste boabele de mustar. Apoi se aranjeaza peste frunzele de telina si mararul uscat. Radacina de hrean se curata, se spala, se taie in doua pe lung si se pune in cruce peste toate ingredientele din borcan. intr-un vas se prepara solutia, respectand urmatoarea compozitie: 1 litru otet cu 2 litri de apa, cate o lingura de sare si cate 10 g zahar la fiecare litru de lichid, boabe de piper. solutia se fierbe si dupa 3-4 clocote se toarna fierbinte in borcan, peste conopida. Imediat borcanul se leaga cu doua randuri de ceolofan sau se inchide cu capacul si se lasa sa se raceasca, apoi se pune la pastrare in locuri racoroase si uscate
sfecla rosie
2 ardei iuti
2-3 catei usturoi
boabe de mustar
frunze de telina
marar uscat
radacina hrean
boabe piper
sare
zahar
Mod de preparare:
Conopida aleasa trebuie sa fie alba, sanatoasa, proapata. Aceasta se rupe in buchetele, se spala, apoi se lasa o ora in apa fierbinte cu sare. Sfecla rosie. se curta, se spala si se taie rondele subtiri. Ardeii iuti se taie marunt. cateii de usturoi se curata, se spala si se taie fiecare in doua. Conopida se scoate din apa cu sare, se clateste, apoi se aranjeaza cat mai compact in borcan. In locurile ramase libere se aseaza sfecla rosie, ardeii iuti, cateii de usturoi. Dupa ce s-au aranjat toate legumele se pun peste boabele de mustar. Apoi se aranjeaza peste frunzele de telina si mararul uscat. Radacina de hrean se curata, se spala, se taie in doua pe lung si se pune in cruce peste toate ingredientele din borcan. intr-un vas se prepara solutia, respectand urmatoarea compozitie: 1 litru otet cu 2 litri de apa, cate o lingura de sare si cate 10 g zahar la fiecare litru de lichid, boabe de piper. solutia se fierbe si dupa 3-4 clocote se toarna fierbinte in borcan, peste conopida. Imediat borcanul se leaga cu doua randuri de ceolofan sau se inchide cu capacul si se lasa sa se raceasca, apoi se pune la pastrare in locuri racoroase si uscate
Mix de ardei cu fasole in otet
Ingrediente:
un kg ardei semiiuti
500 g fasole galbena fideluta
750 ml apa
250 ml
otet
o lingura sare
4 linguri zahar
frunze dafin
boabe
piper
boabe mustar
Mod de preparare:
Se spala ardeii si fasolea, se curata de codite
si se aseaza intercalate in borcane. Se prepara solutia de otet, din o parte
otet si trei parti de apa, o lingura sare si patru linguri zahar, adaugate la
fiecare litru de lichid, frunze de dafin, boabe de piper si mustar. Solutia de
otet se fierbe pana clocoteste, apoi se toarna fierbinte peste ardei. Borcanele
se acopera cu capacele si se aseaza in paturi pana cand se racesc.
Ardei umpluti cu varza
Ingrediente:
5
kg varza
4 kg ardei
1/2 kg morcov
1 telina radacina si frunza
5
linguri sare
boabe de piper
crengute cimbru
crengute visin
foi
dafin
ardei iute
pentru saramura:
300 ml otet
2 linguri
zahar
1 lingura sare
boabe piper
foi dafin
1/2 piculet
conservant
Mod de preparare:
Se rade varza sau se toaca cat se poate de
marunt. Se amesteca cu morcovii dati pe razatoarea mare. Se freaca cu sare,
piper, se pun foile de dafin, putin cimbru, cateva frunze de telina tocate si
se lasa pana a doua zi sau macar 6 ore. Ardeii se curata de cotor su de seminte,
se spala si se aseaza cu gura in jos ca sa se scurga apa din ei. Se taie putin
la varf in forma de cruce si se umplu cu varza care a fost foarte bine scursa de
zeama. Se aseaza ardeii umpluti in borcane si printre ei morcovul rondele,
telina taiata, ardeiul iute, frunzele de telina, crengutele de visin si boabele
de piper. Deasupra se toarna saramura care se prepara astfel. Sucul ramas de la
varza stoarsa si un litru de apa se pun intr-o cratita, se adauga otetul,
zaharul, sarea, boabele de piper, foaia de dafin si conservantul dizolvat in
putin suc de varza. Se da intr-un clocot, se lasa sa se raceasca si se toarna
peste adeii din borcan.
Varza murata in butoi
Ingrediente:50 verze
3 kg sare grunjoasa
telina
porumb
Mod de preparare:
3 kg sare grunjoasa
telina
porumb
Mod de preparare:
Butoiul in care se va mura varza se aseaza in
pivnita sau in camara, peste doua capete de lemn sau doua randuri de caramizi ca
sa poata incapea usor vasul, in care se scoate saramura (la pitrocit) sub canea.
Se alege varza din soiurile tarzii de toamna, cu capatani tari si bine indesate.
Se inlatura frunzele exterioare vestede, se scot cotoarele curatandu-le bine si
se umple locul acestora cu sare. Se pune un strat de marar uscat cu floare in
fundul butoiului si apoi verzele unele langa altele, bine indesate. , fara
goluri intre ele.Cand verzele sunt mari, se pot aseza intre ele si jumatati de
verze. Dupa ce s-a asezat un rand, se presara deasupra un pumn de sare, dupa
care urmeaza al doilea rand si se procedeaza la fel pana cand se umple butoiul,
alternand un pumn de sare cu varza. La un butoi in care incap 50 verze se pun 2
-3 kg sare grunjoasa. Printre randuri, la fel si deasupra se pun cateva boabe de
porumb care ajuta ca varza sa capete o culoare galbena frumoasa si felii de
hrean pentru ca varza sa nu se inmoaie. Se aseaza deasupra doua scandurele,
pestisoara te care se fixeaza o piatra mare, care a fost bina spalata si oparita. Piatra
trebuie sa fie mare si grea, pentru a impiedica varza sa se ridice deasupra. Se
lasa astfel butoiul acoperit cu capacul 2-3 zile pana ce varza si-a lasat zeama
si s-a mai asezat, dupa care se mai adauga cateva capatani, la care, de
asemenea, au fost scoase cotoarele, iar gaurile au fost umplute cu sare. Pe
deasupra se aseaza iar marar uscat cu floare si se fixeaza scandurelele. Se
umple apoi butoiul cu apa si se acopera cu capacul. Dupa 2-3 zile se pitroceste
varza, scurgand zeama -prin canea- intr-o oala mare pana se umple, apoi se
toarna din nou in butoi peste varza. Se repeta aceasta operatiune de cateva ori
pana ce zeama a fost vanturata. Varza se pitroceste din doua in doua zile pana
se aceste. Se controleaza daca este suficient de sarata si daca este necesar sa
se adauge sare, dupa care se pitroceste pentru a se amesteca toata saramura.
Gem de gutui cu scortisoara si lamaie
Ingrediente:
5 gutui mari
1 kg miere albine
4 linguri cu varf de scortisoara
5 cm radacina de ghimber
o lamaie
Mod de preparare:
1 kg miere albine
4 linguri cu varf de scortisoara
5 cm radacina de ghimber
o lamaie
Mod de preparare:
Se spala bine gutuile. Se dau jumatate pe
razatoarea mare si jumatate se taie cubulete. Gutuile se amesteca cu sucul de
lamaie. Se rade ghimbirul si se adauga gutuilor. Se rastoarna mierea si se
amesteca bine. Se pune si scortisoara si se amesteca bine. Se pune pe foc
compozitia. Deasupra se pun 2-3 feli de lamaie cu coaja. Dupa ce miere s-a
topit, toate ingredientele sunt bine amestecate si gemul este gata se pune in
borcane si se pastreaza la loc racoros.
Zacusca cu ciuperci
Ingrediente:
10 kg vinete
3 kg ardei
3 kg gogosari
5 kg ceapa
20 morcovi mari
2 l bulion
3 borcane ciuperci taiate
sare
boabe de piper
foi de dafin
Mod de preparare:
3 kg ardei
3 kg gogosari
5 kg ceapa
20 morcovi mari
2 l bulion
3 borcane ciuperci taiate
sare
boabe de piper
foi de dafin
Mod de preparare:
Se coc vinetele, ardeii, gogosarii, se curata
de coaja si se lasa sa se scurga foarte foarte bine.Morcoviis e curata si se dau
pe razatoarea mare. Apoi se trec prin masina de tocat. In cratita in care va
fierbe zacusca se pune tot uleiul si ceapa tocata marunt panadevine sticloasa.
Apoi se pun ardeii si gogosarii, care se lasa si ei sa se caleasca, Se adauga
apoi vinetele si morcovul. Dupa calirea acestora urmeaza bulionul si ciupercile
de la conserva. Se adauga apoi sarea, piperul, foile de dafin dupa gust. Se
fierbe pana ce uleiul iese la suprafata. Se pune calda in borcane care se mai
lasa 15 minute la cuptor pana ce capata o creasat deasupra. Apoi se inchid cu
capac.
Rosii cu ardei
Ingrediente:
10Kg rosii coapte
10Kg rosii coapte
5 Kg
ardei grasi
8-10 linguri sare
5 ardei iuti
Mod de preparare:
5 ardei iuti
Mod de preparare:
Se spala rosiile, ardeii si le-am lasat la
scurs. Ardeii se curata de seminte si se trec prin robot. Rosiile se oparesc, se
decojesc si se trec prin masina de tocat. Se amesteca totul intr-un vas de 15
L(tuci) si le-am pus pe foc mic. Se amesteca din cand in cand si pe parcurs se
pune sarea. Se fierbe pana cand compozitia se ingrosa. Se sterilizeaza sticlele
sau borcanele, se aseza pe metal si se pune compozitia fierbinte in ele,
apoi se pun capacele. Se acoperit cu paturi pana a doua zi pentru a se raci
treptat.
Peste prajit marinat
Ingrediente:
peste 1.5 kg
ceapa 2 kg
otet 50 ml
ulei 150 ml
faina 50 g
mustar boabe 25 g
foi de dafin
piper boabe
sare dupa gust
Mod de preparare:
peste 1.5 kg
ceapa 2 kg
otet 50 ml
ulei 150 ml
faina 50 g
mustar boabe 25 g
foi de dafin
piper boabe
sare dupa gust
Mod de preparare:
Pestele se curata, se spala, se
portioneaza, se sareaza, se da prin faina si se prajeste in ulei. Ceapa se taie
solzisori si se pune la fiert intr-un vas cu apa si otet. Cind a fiert, se
adauga boabele de mustar, foile de dafin, boabele de piper si sarea. Se lasa sa
fiarba cca 20 minute la foc moale. Bucatile de peste se pun intr-un borcan,
peste care se toarna marinata amestecata cu uleiul ramas de la prajit. Pestele
se lasa sa se marineze cca 2 zile, la o temperatura de 4-5 grade C.
Dulceata de mure
Ingrediente:
2 kg mure
zeama de la o jumatate de lamaie
700 g zahar
2 plicuri Gelfix Super 3:1 Dr Oetker
Mod de preparare:
2 kg mure
zeama de la o jumatate de lamaie
700 g zahar
2 plicuri Gelfix Super 3:1 Dr Oetker
Mod de preparare:
Speli bine murele, le cureti de codite si le
pui la scurs. asezi in cratita de dulceata straturi de mure si zahar si le lasi
doua ore pentru a lasa zeama. Le pui pe foc, adaugi zeama de lamaie, plicurile
de gelfix si din momentul in care fierb se mai las maxim 3 minute. Se
indeparteaza spuma care se formeaza. Se pune dulceata cat este fierbinte in
borcane sterilizate si se inchid ermetic cu capace. Se lasa 15 minute cu gura in
jos, se intorc si apoi se lasa sa se raceasca. Se depoziteaza in locuri
racoroase.
Loboda conservata
Ingrediente:loboda
apa
sare
Mod de preparare:
Loboda se alege frunză cu frunză si se
spala în 2-3 ape. Se opareste in apa sarata, 1-2 minute. Se asaza in borcane si
se toarna deasupra apa in care a fost oparita sau daca nu este suficienta, apa
cu sare (1-2%) care a fost fiarta si racita. Se inchid borcanele si se
sterilizeaza 30 minute.
No comments:
Post a Comment