Prajituri

Biscuiti spritati cu cacao


Ingrediente:

260 gr faina
30 gr cacao
250 gr unt la temp. camerei
100 gr zahar pudra (poate fi vanilat)
2 albusuri mici
1 praf sare

Mod de preparare:

Se freaca untul si zaharul cu mixerul pana devine cremos (cca 2-3 minute). Se adauga sarea si albusurile si mixam pana se omogenizeaza. Se adauga faina cernuta impreuna cu cacaoa. Se amesteca cu mana doar pana aluatul se leaga. Se pune aluatul obtinut in spritzul de patiserie (sau alte ustensile pentru format biscuiti) si spritzam bastonase pe tava acoperita cu hartie de copt. Se da tava la frigider minim 1 ora. Se coc biscuitii la 180C pentru 10 minute.
 

 

Gherute cu vanilie:

Ingrediente:
 
5 oua
5 linguri faina
5 linguri zahar
1 praf de sare
1 praf de copt
30 g unt
esenta de vanilie

Mod de preparare:

Se face o compozitie pufoasa ca de pandispan din galbenusurile frecate cu zahar, albusurile batute spuma tare cu un parf de sare si faina amestecata cu praful de copt, apoi se adauga si esenta de vanilie. Compozitia se toarna in tava cu forma degherute unse putin cu unt si se coc in cuptorul preincins. Deasupra se presara diferite bombonele, rahat, chiar si fructe. Sunt gata cand au crescut mult si s-au rumenit putin deasupra.
 
 
 
 

Briose pufoase cu vanilie

 
Ingrediente :

120 gr.unt
130 gr.zahar
210 gr.faina
3 oua mari
60 ml.lapte
1 esenta vanilie
coaja de la 1 lamaie
praf copt

Mod de preparare:

Se freaca untul spuma cu zaharul.Se adauga ouale pe rand,mixam bine dupa fiecare. Se pune esenta de vanilie si coaja de lamaie. Se amesteca faina cu praful de copt si sare. La viteza mica a mixerului punem amestecul de faina si laptele, alternand. Umplem formele de briose de silicon si coacem 18-20 minute pana se rumenesc putin. Scoatem si lasam la racit pe un gratar. Se orneaza cu bomboane colorate
 

 

Briose motate

Ingrediente:
 
300 g faina
150 g zahar
½ plic praf de copt
¼ lingurita sare
2 oua
200 ml lapte
110 g unt
1 plic zahar vanilat
coja rasa de la o portocala
 
pentru decor:
 
frisca
bomboane ciocolata

 Mod de preparare:
 
Amesteci faina cu zaharul, praful de copt, zaharul vanilat sis area. Topesti untul la bain-mare sau la cuptorul cu microunde sinil amesteci cu laptele caldut, coaja rasa de portocala si ouale battue. Torni amestecul de lapte peste cel de faina si amesteci usor. Adaugi fulgii de ciocolata si amesteci usor. Torni comozitia in formele de briose, umplandu-le ¾, le asezi pe o tava si le introduce in cuptorul preincalzit pentru circa 20-30 minute. Le lasi sa se racoreasca si le scoti din forme. Dup ace se racesc se orneaza cu frisca si bomboane de ciocolata.
 


Fursecuri cu cacao

 
Ingrediente:

1 ou
60 g zahar
2-3 picaturi esenta de vanilie
50 ml ulei
170 g faina
5 g praf de copt
cacao


Mod de preparare:
Se amestec a oul cu zaharul, cacaua si esenta de vanilie. Se adauga uleiul si, apoi in reprize, faina si praful de copt. Se amesteca bine. Aluatul se intinde intr-un strat nu mai gros de 5 cm si se taie cu formele de fursecuri. Fursecurile pot fi decorate cu bomboane sau creioane pt décor. In tava tapetata cu harie de copt se pun formele si se coc timp de 10 minute.
 
 

Om de zapada

 

Ingrediente:350 g zahar
2 oua
70 g margarina
2 linguri de miere
200 ml lapte
1 plic praf de copt
400 g zahar

Glazura:

200 g zahar pudra
200 g margarina
100 ml lapte
100 ml rom
2 linguri de cacao

Decor:

200 g nuca de cocos
cateva bombonele
jeleuri


Mod de preparare:




Intr-un vas amesteci bine margarina cu zaharul, adaugi ouale batute separat cu mierea si cu laptele, presari usor faina si praful de copt, omogenizezi bine. Torni compozitia in doua tavi rotunde de dimensiuni diferite, unse cu margarina si tapetate cu faina. Dai tavile la cuptor pentru 30 minute. Pentru glazura topesti la foc mic margarina cu zaharul, adaugi laptele, romul si cacaua si lasi pe foc pana se topeste zaharul. Torni glazura peste blaturi, lasi sa se raceasca si apoi le pudrezi cu nuca de cocos din belsug. Dai la rece 3 ore, apoi decorezi omuletul de zapada cu jeleuri, bomboane, fructe dupa imaginatie.
 
 

Fursecuri fantezie

 
Ingrediente:250 g faina
1 praf de copt
75 g zahar tos
1 plic zahar vanilat
coaja de la 1 lamaie
1 ou
125 g unt sau margarina
creioane pentru decor
floricele
stelute
bomboane

Mod de preparare:

Bati oul spuma cu zaharul, zaharul vanilat si coja de lamie. Adaugi margarina si faina cernuta cu praful de copt si framanti un aluat potrivit de tare. Intinzi aluatul in foaie si decupezi diferite forme. Le asezi intr-o tava cu hartie de copt si le introduci in cuptor pentru 10 minute. Se decoreaza dupa imaginatie.
 
 

Prajitura cu gem si bezea

 
Ingrediente:

pentru blat:


8 oua
1 praf de sare
8 linguri zahar
8 linguri faina

pentru sirop:

o cana zahar
2 cani apa
1 fiola esenta de rom

pentru bezea:

4 albusuri
200 gr zahar pudra
2 pliculete zahar vanilat
2 lingurite amidon
1 lingurita otet de mere
Otet de mere


pentru decor:

ciocolata
cacao


Mod de preparare:
Pentru blat, bati albusurile spuma cu sarea. adaugi zaharul si bati pana se topeste, apoi incoroporezi treptat galbenusurile si faina, amestecand usor, de sus in jos. Torni compozitia in tava de la aragaz unsa cu unt si tapetata cu faina si coci blatul in cuptorul preincalzit aproximativ 20-30 minute. Pentru sirop, fierbi apa cu zaharul pana se leaga, iar cand s-a racit pui esenta de rom. Insiropezi blatul racit, intinzi uniform gemul, apoi acoperi cu bezeaua facuta intre timp. Pentru bezea albusurile in care am pus foarte putina sare, se bat spuma tare, dupa care se adauga treptat zaharul pudra si vanilat, amidonul si otetul, si se mixeza pana la omogenizare. Se poate inlocui bezeaua cu frisca in functie de preferinta. Deasupra se presara ciocolata rasa sau cacao.
 

Salam de biscuiti


Ingrediente:800 g biscuiti
4 linguri cacao
400 ml lapte
200 g ciocolata
un praf de sare
150 g zahar
1-2 plicuri zahar vanilat
coaja de la o lamaie
250 g unt
100 g nuca
2 lingurite rom natural

Mod de preparare:


Intr-o cratita, se pune laptele oparit, untul, cacaua, ciocolata, un praf de sare, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Se fierb la foc mic si, dupa ce a dat in cateva clocote se lasa sa se racoreasca. Separat, se pune nuca in cuptor si se coace la foc mic. Se rup biscuitii intr-un bol si se presara nuca coapta taiata marunt si siropul de cacao. Se framanta compozitia si, dupa ce s-a legat, se pune in folie de plastic, se ruleaza. Se lasa la rece sau la frigider 2-3 ore.
 
 

Mini foietaj cu mere

 
Ingrediente:6 mere, sănătoase, nu prea mari
zahar
scorţişoară
un ou
foietaj

Dacă nu vrei să cumperi foietaj, iată cum prepari aluatul:
ceaşcă de caimac (smântână de pe lapte fiert);
o ceaşcă de faina;
unt proaspăt cât o nucă;
zahăr pudră;
un praf de sare.

După ce ai format coca, se acoperă şi se lasă 10 minute să se odihnească. Aluatul este mai fraged dacă este făcut cu o zi înainte de întrebuinţare şi păstrat la rece până a doua zi. Nu trebuie frământat prea mult, deoarece devine elastic şi nu creşte în cuptor.

Mod de preparare:

Cureţi merele de coajă şi le dai prin răzătoare. Se pune zahărul şi scorţişoara. Se pune umplutura în foietaj şi se impaturesc. Se unge cu ou, se aşază într-o tavă şi se coace la foc potrivit. Când este gata, se presară peste zahăr pudră.
 

 Chec economic

 
Ingrediente:2 oua
1 cana zahar
1/2 cana lapte
1/2 cana ulei
1,5 -2 cani faina
1 plic praf de copt
cacao, pentru efectul marmorat

Mod de preparare:
Se sparg ouale (nu se separa), se adauga zaharul si se mixeaza putin. Se adauga laptele si uleiul. Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne deasupra. Se toarna apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao (o lingura). Se toarna deasupra si aluatul cu cacao.
 
 
 

Chec super pufos

Ingrediente:4 oua
1 cana zahar
1 cana faina
2 linguri ulei
1 lingurita praf de copt
vanilie
cacao, pentru efectul marmorat (cam o lingura)

Mod de preparare:

Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul inclusiv cel vaniliat si se bate pana spuma devine lucioasa. Se amesteca faina cu praful de copt, se cerne peste bezea si se amesteca cu spatula, de jos in sus. Se adauga galbenusurile, batute in prealabil cu uleiul (tot cu spatula, de jos in sus). Se toarna apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao (o lingura). Se toarna deasupra aluatul cu cacao. Se poate marmora tragand prin el o furculita, sau cu partea neagra ca o picatura. Se lasa la cuptor, la 180 de grade si se testeaza cu scobitoarea (incepand de la 30 min).
 

Cornulete cu gem


Ingrediente:250 g unt sau margarina
100 ml smantana dulce
3 linguri bors
un praf de sare
coaja de la o lamaie
375 g faina
dulceata, la alegere
zahar pudra pentru ornat
100 g migdale maruntite si coapte


Mod de preparare:

Se cerne faina intr-un bol, se adauga untul moale, sarea, borsul caldut, smantana si coaja de lamaie. Se framanta si se otine o coca moale, usor de modelat si de intins. Se infasoara in folie si se baga la rece, aproximativ o ora. Separat, se pune dulceata intr-un bol si se amesteca cu migdale maruntite si coapte. Se intinde aluatul intr-o foaie de 3 mm. Se taie in patrate, care se umplu cu dulceata si se ruleaza in forma de cornulete. Se servesc pudrate cu zahar.

 

Buturuga cu biscuiti


Ingrediente:5 galbenusuri
200 g zahar
6 linguri amidon
500 ml lapte
o fiola esenta de vanilie
500 ml frisca
3 plicuri gelatina
300 g biscuiti
100 g fulgi de ciocolata
fructe confiate
nuca pistata pentru decor

Mod de preparare:


Se mixeaza spuma galbenusurile cu zaharul si se adauga amidonul. Laptele se fierbe cu esenta de vanilie si se lasa sa se raceasca, apoi se toarna treptat peste galbenusuri, amestecand continuu. Se pune amestecul la foc mic, amestecand pana se ingroasa crema, apoi se ia vasul de pe foc. Se topeste gelatina in putina apa rece, apoi se dizolva la bain-marie. Se incorporeaza gelatina in crema si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit crema, se adauga frisca batuta bine, fructele confiate, fulgii de ciocolata si biscuitii rupti in bucati potrivite. Se tapeteaza o forma de cozonac cu folie de plastic, se toarna compozitia si se lasa 8 ore la rece. Se rastoarna compozitia pe un platou si se decoreaza cu frisca si cu nuci pisate sau dupa preferinta cu fructe confiate si fulgi de ciocolata.
 
 

Chec duo

 
Ingrediente:
5 oua
75 g unt
4 linguri faina
zeama de lamaie
un praf de copt
100 ml smantana
8 linguri de zahar
zahar pudra
un plic zahar vanilat
4/5 picaturi esenta de vanilie
coaja de lamaie
150 g ciocolata amaruie
2 linguri cacao

Mod de preparare:
Se topeste pentru inceput ciocolata la baie de aburi. Se separa ouale. Galbenusurile se freaca cu un praf de sare si jumatate din cantitatea de zahar. Se adauga untul si smantana si se obtine o crema fina. se stinge praful de copt in cateva picaturi de lamaie si se adauga in compozitie. Separat, se bat albusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar. Albusurile se amesteca cu crema de galbenusuri. Se incorporeaza usor, sa nu se lase, si se adauga faina cernuta. Se imparte compozitia. Se toarna jumatate in tava tapetata cu hartie de copt. Restul compozitiei se amesteca cu ciocolata si cacaua cernuta. Se toarna deasupra si se baga la cuptor. Se coace la 160 grade Celsius. Se serveste ornat cu zahar pudra
 
 

Prajiturele dulci


Ingrediente:

5 oua
225 g unt
o lingurita praf de copt
250 g zahar pudra
un plic zahar vanilat
coaja de la o lamaie
zeama de la o lamaie
un praf de sare
175 g faina
o lingura cacao
rahat pentru ornat

Mod de preparare:

Se freaca untul cu zaharul. Se adauga un praf de sare si ouale unul cate unul. Coaja de la lamaie si praful de copt stins in zeama de lamaie se incorporeaza usor in crema de unt. La final se cerne faina, iar compozitia rezultata se imparte in doua. Intr-o jumatate se adauga si cacaua. Compozitia se toarna in forma de silicon cu forme diverse (scoica, inimioara, cerc, ursulet). Prajiturile se pot orna cu rahat sau dupa imaginatia fiecarei persoane cu diverse bomboane. Se lasa la cuptor 20-30 minute.



 


No comments:

Post a Comment