pt aluat:
1 kg de faina
100g de zahar
o cescuta si jumate de cafea cu ulei
50 g de drojdie
1pachet de margarina
1 lingurita de sare
1/2 l de apa
ptr sirop:
1 l de apa
300g zahar
coaja de lamaie si portocala
vanilie.
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert cu zaharul si sarea, pana se topesc .Se da deoparte
, se pune uleiul ,si cand se mai raceste , se adauga drojia si faina si
se framanta pana se incorporeaza bine totul , apoi se pune la cald ,
jumatate de ora .Intre timp , se topeste margarina , se da la racit si
cand se solidifica se scurge de apa si se pune la loc caldut pana se
alifiaza .Dupa ce aluatul nostru a crescut ,se pune faina din belsug pe
planseta , se rastoarna si cu sucitorul se face un dreptunghi gros de
aprox 4 cm , pe care se intinde margarina alifiata.Peste aceasta ,
presaram un strat de faina , si aducem una din laturile mici ale
dreptunghiului , pana la jumatatea lui , apoi pe cealalta si la urma le
suprapunem una peste alta .Deci , impaturim aluatul in 3.Il punem apoi
la rece , 2 ore , apoi il scoatem si iarasi turnam faina din belsug atat
pe planseta cat si deasupra lui , dupa care , cu sucitorul , il
intindem , dar nu f tare , ptr a nu l presa , il taiem in jumatate ,
longitudinal si din fiecare jumatate , incepem sa taiem fasii de 2
degete grosime , pe care le rasucim ca pe sfoara , apoi le facem in
forma de 8 , si punem in tava neunsa pe care o dam la cuptor , cca 45
min, nu inainte de a ii ma lasa sa creasca in tava , cca 15 min. .Dupa
ce ii coacem ii lasam sa se raceasca si pregatim un sirop din apa ,
zahar , arome si in timp ce fierbe trecem sfintisorii prin el , pe o
parte si pe alta , cateva sec, ii scoatem cu paleta pe platou , ii
ungem cu miere si presaram nuca din belsug pe ei.Va asigur ca s f
deliciosi , nu contin mult aluat si se fac f repede .Pofta buna !
No comments:
Post a Comment