1/2 din ficat un rinichi
1/2 din plamini
1/4 din carnea si grasimea de la capul de porc
1/4 din slanina de la git (gusa)
1/4 din sorici
1/4 din carnea fiarta
1/2 din splina
piper
ienibahar
coriandru
Mod de preparare:
Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. Tot
materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu gauri mici,
impreuna cu circa 300 g ceapa taiata marunt si calita in prealabil cu o
lingura cu untura sau 2 linguri cu untedelemn (pina cind scade apa ce o
lasa si devine lucioasa, fara sa se rumeneasca). La tocatura se adauga
o lingurita rasa cu piper, 1/2 lingurita cu ienibahar, o lingurita cu
virf de zahar (facultativ), 2-3 cuisoare pisate bine in piulita sau o
lingurita cu nucsoara rasa prin razatoarea cu gauri mici, coriandru sau
boabe de ienupar macinate, seminte si frunze de cimbru, la alegere,
dupa gust.
Cine doreste sa inmulteasca compozitia, poate adauga circa 100 g orez
fiert cu 1/2 l apa; se fierb la foc mic (bobul va absorbi apa in
intrgime, cind acesta este fiert si va ramine intreg). La tocatura se
adauga 100-200 ml supa cu multa grasime, din oala in care a fiert capul
de porc, amestecindu-se bine toate, ca sa aiba consistenta unei paste
si potrivindu-se gustul cu sare fina.
Cu ajutorul spritului sau prin masina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cirnati, se umplu intestinele de caltabosi, legindu-se la ambele capete cu sfoara subtire. Cind toti caltabosii sint gata, se introduc in apa sau supa fierbinte (care a fiert in clocot) si, fara sa mai dea in clocot, se tin asa 50-60 minute, dupa care se scot cu strecuratoarea de macaroane, intepind din loc in loc cu un ac gros, sa iasa aerul, ca sa nu plesneasca si li se da drumul citeva minute in apa rece, apoi se aseaza pe platou.
Se consuma calzi sau reci. Dupa dorinta, se pot praji putin pe ambele parti inainte de a se consuma calzi cu mamaliguta sau cu piure de cartofi.
Cu ajutorul spritului sau prin masina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cirnati, se umplu intestinele de caltabosi, legindu-se la ambele capete cu sfoara subtire. Cind toti caltabosii sint gata, se introduc in apa sau supa fierbinte (care a fiert in clocot) si, fara sa mai dea in clocot, se tin asa 50-60 minute, dupa care se scot cu strecuratoarea de macaroane, intepind din loc in loc cu un ac gros, sa iasa aerul, ca sa nu plesneasca si li se da drumul citeva minute in apa rece, apoi se aseaza pe platou.
Se consuma calzi sau reci. Dupa dorinta, se pot praji putin pe ambele parti inainte de a se consuma calzi cu mamaliguta sau cu piure de cartofi.
No comments:
Post a Comment