Tuesday 2 June 2015

Dulceata si sirop de capsuni

Ingrediente:

2kg capsuni
1,4kg de zahar, 1,2kg + 200g
1 pastaie de vanilie
zeama de lamaie (cam de la 1 lamaie jumate) 


Mod de preparare:

In primul rand spalam cu grija capsunii si le indepartam coditele. In oala in care urmeaza sa facem dulceata asezam straturi alternative dupa cum urmeaza:

primul strat e de zahar, apoi adaugam un strat de capsuni, stropim bine pe toata suprafata zeama de lamaie, apoi iar zahar si tot asa, pana cand ultimul strat este de zahar si trebuie sa acopere foarte bine capsunii.

Acoperiti oala  cu un capac si lasati asa pana seara (daca faceti operatiunea dimineata) sau pana a doua zi (daca pregatiti seara). In bucatarie, nu la frigider.

A doua zi capsunile vor inota in sirop. Oala  cu capsuni  se pune pe aragaz la foc mare  si se dau 2 clocote, dupa care se opreste focul, fara a misca oala.

Capsunile se scot intr-un vas cu o paleta. Se mai adauga 200g de zahar in siropul ramas si se lasa sa fiarba pana face clabuci mari pe toata suprafata (se spumeaza ori de cate ori este necesar). Acum puteti adauga semintele de la o pastaie de vanilie si pastaia (pe care trebuie sa o scoateti ulterior) si cateva felii de lamaie (la fel le scoateti la final). In acest moment siropul se imparte in doua.

O parte se toarna peste capsuni, atat cat sa le acopere si se lasa sa dea un clocot impreuna. Apoi se imparte in borcanele curate si sterilizate (aveti grija sa impartiti egal atat sirop cat si fructe, fara sa fie prea inghesuite), se pune capacul, si se intorc cu fundu-n sus cateva minute - procesul prin care se elimina bulele de aer si se inchide ermetic natural :). Apoi se transfera borcanele sub o patura, si se lasa acolo pana se racesc, dupa care se depoziteaza in camara, ferite de curenti de aer si raze de soare.

A doua parte de sirop se mai fierbe pana se leaga, are acea consistenta vascoasa, dupa care se toarna in sticle si se procedeaza la fel ca si la borcanele cu dulceata.

Daca doriti arome deosebite mai puteti adauga in momentul in care se adauga si pastaia de vanilie, frunze de menta, sau poate stelute de anason stelat pentru arome revigorante.


 
 


No comments:

Post a Comment