Ingrediente:
2kg capsuni
1,4kg de zahar, 1,2kg + 200g
1 pastaie de vanilie
zeama de lamaie (cam de la 1 lamaie jumate)
Mod de preparare:
In primul rand spalam cu grija capsunii
si le indepartam coditele. In oala in care urmeaza sa facem dulceata
asezam straturi alternative dupa cum urmeaza:
primul strat e de zahar, apoi adaugam un strat de capsuni, stropim
bine pe toata suprafata zeama de lamaie, apoi iar zahar si tot asa, pana
cand ultimul strat este de zahar si trebuie sa acopere foarte bine
capsunii.
Acoperiti oala cu un capac si lasati asa pana seara (daca faceti
operatiunea dimineata) sau pana a doua zi (daca pregatiti seara). In
bucatarie, nu la frigider.
A doua zi capsunile vor inota in sirop. Oala cu capsuni se pune pe aragaz la foc
mare si se dau 2 clocote, dupa care se opreste
focul, fara a misca oala.
Capsunile se scot intr-un vas cu o paleta. Se mai adauga 200g de
zahar in siropul ramas si se lasa sa fiarba pana face clabuci mari pe
toata suprafata (se spumeaza ori de cate ori este necesar). Acum puteti
adauga semintele de la o pastaie de vanilie si pastaia (pe care trebuie
sa o scoateti ulterior) si cateva felii de lamaie (la fel le scoateti la
final). In acest moment siropul se imparte in doua.
O parte se toarna peste capsuni, atat cat sa le acopere si se lasa sa
dea un clocot impreuna. Apoi se imparte in borcanele curate si
sterilizate (aveti grija sa impartiti egal atat sirop cat si fructe,
fara sa fie prea inghesuite), se pune capacul, si se intorc cu fundu-n
sus cateva minute - procesul prin care se elimina bulele de aer si se
inchide ermetic natural :). Apoi se transfera borcanele sub o patura, si
se lasa acolo pana se racesc, dupa care se depoziteaza in camara,
ferite de curenti de aer si raze de soare.
A doua parte de sirop se mai fierbe pana se leaga, are acea
consistenta vascoasa, dupa care se toarna in sticle si se procedeaza la
fel ca si la borcanele cu dulceata.
Daca doriti arome deosebite mai puteti adauga in momentul in care se
adauga si pastaia de vanilie, frunze de menta, sau poate stelute de
anason stelat pentru arome revigorante.
No comments:
Post a Comment