1 pachet de drojdie proaspată
1 ligură plina de sare
900 g făină pentru păine
100 g de făină pentru blatul de lucru şi tapetat vasul în care va fi pus aluatul la dospit
700 ml + 25 ml apă
Mod de preparare:
Puneți făina și sarea într-vas mare, cu capac.
Dizolvați drojdia în 25 ml de apă călduță împreună cu o linguriță de
zahăr. Când face spumă la suprafața lichidului, îl turnați împreună cu
restul apei peste făina cu sare. Amestecați bine, astfel încât să
obţineţi o masă omogenă. Așezaţi capacul, fără a închide vasul și o
lăsați minim 2 ore la dospit (la temperatura camerei), până când aluatul
stagnează din creștere sau începe să scadă. După ce a început să scadă
volumul aluatului, închideți vasul şi îl puneţi în frigider minim 12ore.
Poate fi păstrat până la 2 săptămâni. A doua zi sau după ce au
trecut cele 12 ore, scoateţi aluatul din vas pe un fund de lemn tapetat
cu făină şi începeţi să frământaţi uşor pâinea. Procedeul este similar
cu o împăturire , astfel încât să se formeze o bilă mai mare. Asezaţi
bila de aluat cu fundul în sus, acoperiţi cu un prosop şi mai lăsaţi la
dospit o oră. Între timp încălziţi cuptorul la foc mare sau 220 de
grade. După ce a crescut pâinea, o răsturnaţi din vas pe o tavă unsă
uşor cu ulei, o crestaţi cu un cuţit cu lama subţire, o stropiţi cu apă
şi o daţi la cuptor. Se lasă la copt aproximativ 30 – 45 de minute. Pofta buna!
No comments:
Post a Comment