Pentru blat:
- 200g biscuiti integrali/graham/digestivi zdrobiti
- 50g zahar
- 110g unt topit
Pentru crema de branza:
- 1 kg crema de branza dulce grasa
- 250g zahar
- 3 linguri faina
- 5 oua mari la temperatura camerei
- 80ml frisca lichida
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita extract de vanilie
Unge cu unt o tava rotunda cu peretei detasabili si diametrul de 22-26
cm. Cu cat tava e mai mica cu atat cheesecake-ul va fi mai inalt (eu am
folosit o tava de 24cm). Imbraca tava prin exterior cu folie de
aluminiu. Incinge cuptorul la 170C. Pentru blat, amesteca biscuitii zdrobiti cu
untul topit si zaharul si aseaza acest amestec intr-un strat uniform la
baza tavii si pe o inaltime de 2cm pe peretii tavii. Preseaza bine cu o
lingura sau cu fundul unui pahar. Acopera si pune la frigider cat timp
pregatesti crema. Bate cu mixerul crema de branza, zaharul si faina, la viteza medie,
timp de 2 minute pana cand obtii o spuma. Adauga ouale, unul cate unul,
si mixeaza pentru incorporare, maxim 30 de secunde pentru fiecare.
Adauga frisca lichida, vanilia si coaja de lamaie si mixeaza pana cand
sunt incorporate. Nu uita sa lasi mixerul la viteza mica sau medie si sa
nu bati prea mult crema. In final ar trebui sa fie ca o spuma aerata,
dar depinde si de cat de grasa este branza pe care o folosesti. Toarna umplutura in blatul de biscuiti pregatit mai devreme. Aseaza
tava de prajitura intr-o alta tava mai mare si pune-o in cuptor. Coace
la 170C timp de 15 minute, apoi redu intensitatea temperaturii la 120C
si continua coacerea timp de 60-90 de minute, pana cand mijlocul
prajiturii este inca usor umed, iar daca misti tava umplutura tremura
usor ca un jeleu. Timpul de coacere depinde de tipul de cuptor, asa ca verifica atent
spre finalul perioadei daca cheesecake-ul are consistenta dorita ca sa
nu o coci prea mult. O alta varianta ca sa coci perfect prajitura este
sa reduci temperatura la 100C sa o lasi inca 25 de minute, apoi sa
opresti de tot cuptorul si sa mai lasi prajitura in el (cu usa
intredeschisa) inca 2 ore. Scoate cheesecake-ul din cuptor si cu ajutorul unui cutit mare de
patiserie desprinde marginile cheesecake-ului de tava cat inca e
fierbinte si lasa-l sa se raceasca de tot. Abia apoi il pui la frigider
timp de cateva ore inainte sa il tai. Intre timp pregatesti un sos din fructe de padure (proaspete sau
congelate), zahar, apa, putina zeama de lamaie si 1 lingurita amidon. Il
lasi sa se raceasca inainte sa il pui peste cheesecake. Eu am decorat si cu cateva felii de piersici Pofta buna!
No comments:
Post a Comment