pentru aluat
650 g faina; 150 g zahar pudra; 250 ml lapte; 100 g unt; 2 linguri ulei vegetal; 2 oua; 1 lingurita esenta de rom; 10 g drojdie uscata; 1 lingurita esenta de vanilie; 1 lingurita rasa de sare
pentru umplutura:
500 g branza de vaci; 100 g zahar pudra; 50 g unt; 2 pachetele zahar vanilat; 4 oua, pentru branza; 50 g smantana; 50 g stafide; 1 lingura esenta de rom, pentru stafide; 1 lingura de gris; 1 lingura de faina; coaja rasa de la 1 lamaie si de la 1 portocala; 1/2 lingurita cu sare; 1 lingura cu esenta de vanilie, pentru branza; 1 lingurita mac, 1 ou si o lingurita cu smantana, pentru uns aluatul.
Mod de preparare:
Adaugati intr-un castron mare toate
ingredientele, in aceeasi ordine ca in masina, si amestecati usor cu o
paleta de lemn pana incepe sa se lege aluatul. Cand a inceput sa se
lege, ungeti-va mainile cu unt/ulei si amestecati vartos cel putin 1/2
de ora, pana obtineti un aluat moale si lucios. Puneti vasul pe aragaz, la caldura, si acoperiti-l cu un prosop
(vasul trebuie sa fie foarte mare, fiindca aluatul isi dubleaza
volumul). Lasati-l la dospit circa 1 ora. Dupa trecerea acestei perioade
de timp aluatul, in mod normal, isi dubleaza volumul si este gata
pentru a fi folosit. Cat sta aluatul la dospit, preparati crema de branza. Puneti peste
stafide esenta de rom si amestecati pentru a se imbiba toate stafidele,
in mod uniform. Puneti branza intr-un mixer, peste care adaugati untul
si cele 4 oua. Mixati pana obtineti o pasta omogena. Adaugati apoi
zaharul pudra, zaharul vanilat, sarea, coaja de lamaie si portocala,
grisul, faina, smantana si esenta de vanilie, semintele de mac, dupa care mixati bine
toate ingredientele pana obtineti o crema omogena. Dupa ce ati omogenizat compozitia, adaugati stafidele inmuiate in
esenta de rom si amestecati usor cu o paleta. Aveti crema pentru
umplutura gata. Intre timp, daca s-a dospit aluatul, presarati pe masa de lucru faina
din belsug si puneti aluatul pe masa. Se taie o data in 2 jumatati, o
jumatate o lasati ca atare, iar cealalta jumatate taiati-o in 3 bucati. Din prima jumatate (cea pe care o aveti intreaga) intindeti o foaie
rotunda de cca 0,5 cm grosime, practic de marimea formei in care veti
coace Pasca. Asezati foaia de aluat in forma si puneti-o pe aragaz
(cuptorul trebuie sa fie potrivit la 180 de grade inca de cand ati
inceput prepararea aluatului, deci trebuie sa fie cald in bucatarie). Din cea de-a doua jumatate de aluat (cea pe care ati taiat-o in 3
bucati), folositi 2 dintre bucati pentru a face 2 suluri de grosimea
creionului, pe care impletiti-le si asezati-le in tava, de jur imprejur,
lipite de marginea tavii (apasati capetele, ca sa se uneasca intre
ele). Lasati 30 de minute sa creasca, pe aragaz, acoperind tava cu un
prosop de bucatarie. Bucata de aluat ramasa (cea de a treia), se imparte in patru si se
fac patru suluri de aluat, care se impletesc doua cate doua. Peste
acestea puneti un prosop si le lasati-le 30 de minute sa creasca. Intre timp puneti un galbenus de ou cu o lingurita de smantana
intr-un bol si bateti-le bine. Aveti si sosul cu care sa ungeti, in
final, aluatul. Dupa ce au trecut cele 30 de minute, dati prosopul la o parte si
turnati umplutura in forma, fara sa depasiti marginile laterale ale
aluatului. Ungeti aluatul de jur imprejur, cu sosul de ou si smantana,
dupa care adaugati si sulurile de aluat ramase, sub forma de cruce, pe
deasupra umpluturii de branza. Ungeti si crucea cu sos de ou si smantana, si Pasca este gata pentru a fi introdusa la cuptor. Introduceti Pasca in cuptorul incalzit la 180 de grade, timp de 10
minute, dupa care reduceti temperatura la 160 de grade si lasati-o inca
40 de minute la cuptor. Dupa ce a stat la cuptor tot acest timp,
scoateti Pasca, lasati-o sa se raceasca si poate fi servita. Pofta buna!
No comments:
Post a Comment