Saturday, 27 October 2012

Sos dulce pentru paste

Ingrediente:

300 g pireu de rosii
2 cepe
adrei verde
o lingura miere
150 g unt
cimbru

Mod de preparare:

Se topeste untul. Ceapa taiata solzisori se caleste cu ardeiul. Se adauga cimbrul, patrunjelul,  mierea si pireul de rosii. Se lasa sa clocoteasca si, dupa ce a scazut, se ia de pe foc. Se servesc cu spaghete si se orneaza cu busuioc verde si parmezan.
 
 


Gogosi simple

Ingrediente:

pentru aluat:

3 oua
150 g faina
75 ml ulei
200 ml apa
un praf de sare


Mod de preparare:

Se bat albusurile bine, apoi se pune zaharul si se mai blat pana se intaresc. Se fierbe apa, se adauga sarea si uleiul si, cand incep sa clocoteasca, se dau pe de-o parte si se pune faina cernuta. Se incorporeaza usor sa nu se formeze cocoloase si se lasa sa se raceasca. Apoi se pun oule pe rand. cu ajutorul unui pos se fac formele rotunde in tava si se coc. Gogosile se coc aproximativ 20 minute pana se rumenesc bine.
 
 







Mix de ardei cu fasole in otet

Ingrediente:

un kg ardei semiiuti
500 g fasole galbena fideluta
750 ml apa
250 ml otet
o lingura sare
4 linguri zahar
frunze dafin
boabe piper
boabe mustar

Mod de preparare:

Se spala ardeii si fasolea, se curata de codite si se aseaza intercalate in borcane. Se prepara solutia de otet, din o parte otet si trei parti de apa, o lingura sare si patru linguri zahar, adaugate la fiecare litru de lichid, frunze de dafin, boabe de piper si mustar. Solutia de otet se fierbe pana clocoteste, apoi se toarna fierbinte peste ardei. Borcanele se acopera cu capacele si se aseaza in paturi pana cand se racesc.
 
 


Varza murata in butoi

Ingrediente:

50 verze
3 kg sare grunjoasa
telina
porumb


Mod de preparare:

Butoiul in care se va mura varza se aseaza in pivnita sau in camara, peste doua capete de lemn sau doua randuri de caramizi ca sa poata incapea usor vasul, in care se scoate saramura (la pitrocit) sub canea. Se alege varza din soiurile tarzii de toamna, cu capatani tari si bine indesate. Se inlatura frunzele exterioare vestede, se scot cotoarele curatandu-le bine si se umple locul acestora cu sare. Se pune un strat de marar uscat cu floare in fundul butoiului si apoi verzele unele langa altele, bine indesate. , fara goluri intre ele.Cand verzele sunt mari, se pot aseza intre ele si jumatati de verze. Dupa ce s-a asezat un rand, se presara deasupra un pumn de sare, dupa care urmeaza al doilea rand si se procedeaza la fel pana cand se umple butoiul, alternand un pumn de sare cu varza. La un butoi in care incap 50 verze se pun 2 -3 kg sare grunjoasa. Printre randuri, la fel si deasupra se pun cateva boabe de porumb care ajuta ca varza sa capete o culoare galbena frumoasa si felii de hrean pentru ca varza sa nu se inmoaie. Se aseaza deasupra doua scandurele, peste care se fixeaza o piatra mare, care a fost bina spalata si oparita. Piatra trebuie sa fie mare si grea, pentru a impiedica varza sa se ridice deasupra. Se lasa astfel butoiul acoperit cu capacul 2-3 zile pana ce varza si-a lasat zeama si s-a mai asezat, dupa care se mai adauga cateva capatani, la care, de asemenea, au fost scoase cotoarele, iar gaurile au fost umplute cu sare. Pe deasupra se aseaza iar marar uscat cu floare si se fixeaza scandurelele. Se umple apoi butoiul cu apa si se acopera cu capacul. Dupa 2-3 zile se pitroceste varza, scurgand zeama -prin canea- intr-o oala mare pana se umple, apoi se toarna din nou in butoi peste varza. Se repeta aceasta operatiune de cateva ori pana ce zeama a fost vanturata. Varza se pitroceste din doua in doua zile pana se aceste. Se controleaza daca este suficient de sarata si daca este necesar sa se adauge sare, dupa care se pitroceste pentru a se amesteca toata saramura.
 
 


Friday, 26 October 2012

Mutaruri asortate pentru camari calduroase

Ingrediente:

gogonele
castravete
morcov
conopida
pepenasi mici
sfecla rosie
telina
cimbru
tarhon
boabe de piper
frunze si radacini de hrean
radacini de patrunjel

Mod de preparare:

Muraturile se pot prepara atat in borcane de sticla cat si in butoiase de stejar sau plastic. Se aleg legumenle, avand grija sa se puna in borcan trei parti gogonele si o parte restul legumelor: castravete, morcov, conopida, pepenasi mici, sfecla rosie,  telina. Se adauga si cimbru, tarhon, boabe de piper, frunze si radacini de hrean, radacini de patrunjel. In borcanul bine spalat se aseaza mai intai frunze de telina si marar uscat cu floare, apoi legumele amestecate, iar printre acestea frunze de tahon, cimbru, frunze si radacini de hrean, felii de morcov si de patrunjel, catei de usturoi si boabe de piper. Deasupra se pune o punguta din panza rara, cu boabe de mustar si crengute de marar uscat peste care se fixeaza doua scandurele. Se prepara o saramura adaugand la fiecare litru de apa 40 g sare, care se toarna clocotita in borcan. Peste borcan se pune un tifon si se lasa pana a doua zi, cand se scurge toata saramura intr-un vas si se aseaza din nou la foc. Intr timp, daca legumele s-au mai lasat se adauga altele, care au fost oparite odata cu primele. Se aseaza din nou punguta cu boabele de mustar si mararul si deasupra se fixeaza doua scandurele. Cand saramura clocoteste se toarna clocotita peste legume. Se inchide repede borcanul cu doua randuri de ceolofan sau hartie pergament, se acopera cu o patura groasa si se lasa sa se raceasca, dupa care se pune la pastrat.




Tort inimioara

Ingrediente:

blat:

3 oua
1 plic praf de copt
50 g unt topit
50 g nuci macinate
100 g faina
125 g zahar

crema de vanilie:

500 ml lapte
100 gr zahar
4 galbenusuri
40 gr amidon
1 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)

Mod de preparare:

Pentru blat se bat ablbusurile spuma tare cu un praf de sare, se pune zaharul si se bate pana se topeste. Se adauga pe rand galbenusurile si se incoropreaza faina amestecata in prealabil cu nuca macinata si praful de copt. La final se pune untul topit si se amesteca usor. Se toarna aluatul intr-o tava inimioara imbracata cu foaie de copt si se introduce in cuptorul preincalzit aproximativ 20 minute. Pentru crema de vanilie se  pune laptele cu zaharul si miezul de la pastaia de vanilie la fiert la foc mic. Pana se infierbanta laptele, se freaca bine galbenusurile cu amidon.Cand laptele face mici bulbuci pe margine incepeti si adaugati lapte fierbinte peste galbenusuri, cate o lingura pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Cam 10 linguri e de ajuns.Apoi turnati restul de lapte fierbinte peste galbenusuri, in fir subtire, timp in care nu uitati sa amestecati neincetat in galbenusuri cu un tel... ca sa nu se faca omleta. Puneti amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in oala si puneti inapoi pe foc. Focul puteti sa-l cresteti la mediu acum, insa nu uitati sa amestecati non-stop in crema cu telul. La un moment dat veti simti ca se ingroasa crema, ca devine vascoasa. Dati rapid focul la mic si continuati sa amestecati pana crema are consistenta unei maioneze. Nu dureaza mult, cam 15-30 secunde. Luati repede oala de pe foc si puneti-o cu fundul intr-un vas cu apa rece (pregatit dinainte). Acum adaugati esenta de vanilie daca ati optat pentru aceasta varianta. Chiar daca ati folosit pastaie de vanilie, gustati crema si adaugatiesenta de vanilie pana e suficient de "vanilata" pentru gustul vostru. Continuati sa amestecati cu telul pana se racoreste crema, cam 2-3 minute e de ajuns. Turnati crema, care e inca calduta, intr-un vas si acoperiti cu folie de plastic, dar aveti grija ca folia sa vina in contact cu crema. Facem asta ca sa nu se faca crusta deasupra. Se pastreaza la frigider 30 minute pana in momentul in care o folosim. Dupa ce tortul s-a copt, se scoate din tava, se lasa sa se raceasca putin. se taie in doua si la mijloc se pune o parte din crema de vanilie. Si deasupra se pune crema de vanilie si se niveleaza frumos. Se decoreaza cu inimioare dupa inspiratie.
 
 
 


Gem de gutui cu scortisoara si lamaie

Ingrediente:

5 gutui mari
1 kg miere albine
4 linguri cu varf de scortisoara
5 cm radacina de ghimber
o lamaie

Mod de preparare:

Se spala bine gutuile. Se dau  jumatate pe razatoarea mare si jumatate se taie cubulete. Gutuile se amesteca cu sucul de lamaie.  Se rade ghimbirul si se adauga gutuilor. Se rastoarna mierea si se amesteca bine. Se pune si scortisoara si se amesteca bine. Se pune pe foc compozitia. Deasupra se pun 2-3 feli de lamaie cu coaja. Dupa ce miere s-a topit, toate ingredientele sunt bine amestecate si gemul este gata se pune in borcane si se pastreaza la loc racoros.
 

 


Placinta cu foietaj

Ingrediente:

un pachet foietaj
12  mere
1/2 cana zahar
un pachet unt
scaortisoara

Mod de preparare:

Merele se dau pe razatoare. Se adauga zahar dupa preferinta si putina scortisoara. Untul se topeste. Se unge tava de placinta cu unt. Se adauga trei foi de foietaj, unse cu unt. Intre ele am pus merele bine stoarse. Am pus deasupra tot trei foi de placinta unse intre ele cu unt. Am uns deasupra placinta cu unt cu ajutorul unei pensule speciale. Ae baga in cuptorul preincalzit si se coace 20-30 minute.




Pizza cu iaurt

Ingrediente:

aluatul

1 iaurt 500 g
2 oua
faina
1 lingura ulei
1 praf de copt
un varf de sare
un varf de zahar

topping:

ketchup
salam
ciuperci
masline
branza telemea
cascaval
oua

Mod de preparare:

Se pune iaurtul, uleiul, se bate si se pune faina si praful de copt in faina. Coca ca de chec se pune intr-o tava unsa cu unt. Deasupra se pune ketchap-ul si apoi salamul, ciupercile, maslinele, branza, cascavalul si ouale. Se poate decora dupa imaginatie.













Oua de prepelita prajite

Ingrediente:

oua de prepelita
sare
ulei

Mod de preparare:

Se pune uleiul in forma speciala pentru ochiuri. Atunci cand uleiul este incins se pun ouale de prepelita. Ouale de prepelita sunt foarte gustoase si se pot servi cu rosii sau alte salate.






Ardei umpluti cu varza

Ingrediente:

5 kg varza
4 kg ardei
1/2 kg morcov
1 telina radacina si frunza
5 linguri sare
boabe de piper
crengute cimbru
crengute visin
foi dafin
ardei iute

pentru saramura:

 300 ml otet
2 linguri zahar
1 lingura sare
boabe piper
foi dafin
1/2 piculet conservant


Mod de preparare:

Se rade varza sau se toaca cat se poate de marunt. Se amesteca cu morcovii dati pe razatoarea mare. Se freaca cu sare, piper, se pun foile de dafin,  putin cimbru, cateva frunze de telina tocate si se lasa pana a doua zi sau macar 6 ore. Ardeii se curata de cotor su de seminte, se spala si se aseaza cu gura in jos ca sa se scurga apa din ei. Se taie putin la varf in forma de cruce si se umplu cu varza care a fost foarte bine scursa de zeama. Se aseaza ardeii umpluti in borcane si printre ei morcovul rondele, telina taiata, ardeiul iute, frunzele de telina, crengutele de visin si boabele de piper. Deasupra se toarna saramura care se prepara astfel. Sucul ramas de la varza stoarsa si un litru de apa se pun intr-o cratita, se adauga otetul, zaharul, sarea, boabele de piper, foaia de dafin si conservantul dizolvat in putin suc de varza. Se da intr-un clocot, se lasa sa se raceasca si se toarna peste adeii din borcan.
 
 




Crema rapida

Ingrediente:

1,5 kg rosii bine coapte
5 morcovi
1 ceapa
unt si smantana optional
sare
piper

Mod de preparare:

Se spala rosiile, se taie in sferturi si se fierb in sucul pe care il lasa. Se trec prin sita pentru a separa pielitele si semintele. Morcovii se spala, se curata si se dau pe razatoare. ceapa se taie solzisori. Se caleste ceapa cu morcovul. Se adauga rosiile si se lasa la fiert pentru 10 minute. Se potriveste gustul cu sare si piper si se serveste rece sau calda, garnisita cu frunze de menta. Daca se serveste calda se adauga in farfurie putin unt sau smantana dupa preferinta.




Prajitura cu mere

Ingrediente:

pentru aluat:

5 oua
250 g zahar + 5 linguri zahar
180 ml ulei
125 ml apa clocotita
coaja rasa de lamaie
15 g drojdie
10 g praf de copt stins cu zeama de lamaie
faina

pentru umplutura:

2 kg mere
zahar dupa gust
un praf de scortisoara
zeama de lamaie (optional)

Mod de preparare:

Se spala 2 kg mere, se dau pe razatoarea mare si se calesc impreuna cu zahar dupa gust, pana cand scade zeama. Cand sunt gata se adauga scortisoara si daca sunt prea dulci putina zeama de lamaie. Se separa ouale. Se adauga 250 g zahar, pana se albesc. Se adauga uleiul putin cate putin, apoi apa clocotita turnata usor si mixand rapid. Se adauga drojdia (cand compozitia este calduta) si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se incorporeaza faina cat este necesar astfel incat aluatul sa faca falduri atunci cand curge. Intr-o tava unsa cu unt se toarna jumatate din compozitie, apoi se pun merele si restul aluatului. Se lasa sa se raceasca, se taie si se serveste dupa ce s-a racit. Se poate orna cu zahar pudra.




Mini pizza pentru copii

Ingrediente:

pentru blat:

225 g faina
20 g drojdie
2 linguri ulei de masline
un praf de sare

pentru umplutura:

sos pizza sau ketchup
branza telemea
cascaval
salam
sunca slaba
masline
ciuperci
ardei rosu sau verde
rosie
boabe de porumb

Mod de preparare:

Se framanta din toate ingredientele aluatul si se lasa sa creasca 20-30 minute. Aluatul se imparte in trei parti egale si se intinde in foi subtiri si rotunde. Rotundele se ung cu ketchup, se pune salamul sau sunca, cascavalul sau branza, ciuperci si se decoreaza dupa imaginatie. Astfel cu masline, rosii, ardei, porumb se realizeaza mici monstri. Astfel ochii se pot inlocui cu felii de ou fiert sau masline. Sprancenele se pot realiza din masline negre, urechile din felii de rosie. Nasul din fasole verde, iar dintii din boabe de porumb. Se pun in tava unsa cu ulei si se dau la cuptor 20-30 minute.











Sunday, 21 October 2012

Covrigei picanti

Ingrediente:

500 g faina
2 albusuri
1 galbenus
250 g margarina
3 linguri smantana
10 g drojdie proaspata
1 praf de sare
seminte de chimen

Mod de preparare:
 
Cerni faina intr-un castron mare. Asezi in mijlocul ei drojdia dizolvata in laptele cald, albusurile batute putin, smantana, margarin moale si un praf de sare. Amesteci ingredientele si framanti un aluat omogen, elastic, pe care.l lasi 30 minute la temperatura camerei. Intinzi aluatul in foaie subtire si cu ajutorul unor forme speciale decupezi covrigii, pe care ii ungi cu galbenusul. Deasupra se presara seminte de chimen. Se pot presara si seminte de mac sau susan dupa preferinta. Asezi covrigii intr-o tava tapetata cu foaie de copt si ii lasi 20-30 de minute la copt pana se rumenesc frumos.




Macaroane cu branza la cuptor

Ingrediente:

un pachet de 500 g macaroane
200 g telemea rasa

pentru sos:

1, 2 litri lapte
60 g unt
60 g faina
2 oua
un varf de nucsoara si scortisoara

pentru uns:

20 g unt, pesmet

Mod de preparare:

Macaroanele se fierb in apa cu sare. Se scurg si se amesteca cu 150 g telemea rasa. Vasul de cuptor se unge cu unt si se presara cu pesmet, dupa cre macaroanele e aseaza frumos, unele langa altele. Se prepara sosul alb prin topirea untului si adaugarea fainii. Se adauga laptele si se amesteca continu. Sea sezoneaza cu nucsoara si scortisoara. Se toarna sosul peste macaroane. Ouale se bat si se pun deasupra macaroanelor. Vasul se da la cuptor pentru 20-30 minute.




Varza calita cu carnati

Ingrediente:

o varza mare
2 cepe
2-3 crengute cimbru
200 ml ulei
sare
piper
3 linguri pasta de rosii
o lingurita boia iute
mustar boabe
300 g carnati/trandafiri

Mod de preparare:

Se spala si se toaca varza julien. Se pune intr-un bol si se freaca bine cu sare pana se imoaie. Se toaca ceapa solzisori si se caleste cateva minute, apoi se adauga varza. Se caleste la foc moderat, sa nu se arda. Dupa ce s-a inmuiat varza se adauga sarea, piperul, boabele de mustar, boiaua si pasta de rosii. Se baga la cuptor. Trandafirii sau carnatii se rumenesc bine pe toate partile. Se servesc cu varza calita si mustar.  Varza calita cu carnati se poate ornea cu crengute de cimbru.



Gogosari cu miere

Ingrediente:

5 kg gogosari, 1 litru otet, 3 litri apa, 500 g zahar, 500 g miere, 4 linguri sare grunjoasa, 5 radacini hrean, piper boabe, mustar boabe, 10-12 foi dafin

Mod de preparare:

Otetul, apa, zaharul, mierea, sarea, condimentele se pun la fiert. Gogosarii se taie in patru si se aseaza in borcane. Printre gogosari se pune hreanul. Compozitia care s-a fiert se toarna peste gogosari calduta, iar apoi se inchid borcanele cu capac.





Prajitura Fanta cu branza

Ingrediente:

pentru pandispan

5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
1 esenta de vanilie

pentru crema:

un kg branza dulce
o cana zahar
1 pachet unt
o esenta vanilie

pentru glazura:

1 l suc portocale acidulat
2 plicuri budinca vanilie

Mod de preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma. Se adauga zaharul, esenta de vanilie si se bat pana se topeste zaharul. Se adauga treptat galbenusurile unul cate unu. Faina se incorporeaza cu lingura de jos in sus. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptor 20-30 minute.  Apoi se lasa sa se raceasca. Branza se amesteca cu zaharul si se amesteca pana se topeste zaharul. Se adauga esenta de vanilie, untul. Se bate pana devine o crema omogena. Apoi se lasa la rece. Sucul de portocale se pune la fiert cu budinca de vanilie. Se fierbe pana se ingroasa si se lasa sa se raceasca putin. In tava se pune pandispanul, crema de branza si glazura. Se lasa la rece cateva ore inainte de servire.









Prajutura glazurata

Ingrediente:

100 g miez de nuca
100 g ciocolata neagra
4 oua
50 g faina
80 g zahar pudra
un praf de copt
un praf de sare

Pentru decor:

20 mieji de nuca intregi
o lingura suc de lamaie
5 linguri zahar pudra

Mod de preparare:
 
Se sparg ouale, galbenusurile se freaca cu zaharul, iar albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Ciocolata se topeste la bain marie si apoi se incorporeaza in galbenusuri. Se aduga nucile macinate si faina. La final se pun albusurile batute spuma. O forma de cozonac sau de chec se unge cu putin unt, se toarna amestecul si se coace aproximativ 30 minute. Apoi se scoate din forma si se aseaza pe un gratar. Se prepara glazura prin frecarea sucului strecurat de lamaie cu zaharul. Se toarna peste prajitura, se aseaza miejii de nuca intregi. Se serveste dupa ce glazura s-a intarit.