50 verze
3 kg sare grunjoasa
telina
porumb
Mod de preparare:
Butoiul in care se va mura varza se aseaza in pivnita sau in camara, peste doua capete de lemn sau doua randuri de caramizi ca sa poata incapea usor vasul, in care se scoate saramura (la pitrocit) sub canea. Se alege varza din soiurile tarzii de toamna, cu capatani tari si bine indesate. Se inlatura frunzele exterioare vestede, se scot cotoarele curatandu-le bine si se umple locul acestora cu sare. Se pune un strat de marar uscat cu floare in fundul butoiului si apoi verzele unele langa altele, bine indesate. , fara goluri intre ele.Cand verzele sunt mari, se pot aseza intre ele si jumatati de verze. Dupa ce s-a asezat un rand, se presara deasupra un pumn de sare, dupa care urmeaza al doilea rand si se procedeaza la fel pana cand se umple butoiul, alternand un pumn de sare cu varza. La un butoi in care incap 50 verze se pun 2 -3 kg sare grunjoasa. Printre randuri, la fel si deasupra se pun cateva boabe de porumb care ajuta ca varza sa capete o culoare galbena frumoasa si felii de hrean pentru ca varza sa nu se inmoaie. Se aseaza deasupra doua scandurele, peste care se fixeaza o piatra mare, care a fost bina spalata si oparita. Piatra trebuie sa fie mare si grea, pentru a impiedica varza sa se ridice deasupra. Se lasa astfel butoiul acoperit cu capacul 2-3 zile pana ce varza si-a lasat zeama si s-a mai asezat, dupa care se mai adauga cateva capatani, la care, de asemenea, au fost scoase cotoarele, iar gaurile au fost umplute cu sare. Pe deasupra se aseaza iar marar uscat cu floare si se fixeaza scandurelele. Se umple apoi butoiul cu apa si se acopera cu capacul. Dupa 2-3 zile se pitroceste varza, scurgand zeama -prin canea- intr-o oala mare pana se umple, apoi se toarna din nou in butoi peste varza. Se repeta aceasta operatiune de cateva ori pana ce zeama a fost vanturata. Varza se pitroceste din doua in doua zile pana se aceste. Se controleaza daca este suficient de sarata si daca este necesar sa se adauge sare, dupa care se pitroceste pentru a se amesteca toata saramura.
No comments:
Post a Comment