blat:
3 oua
1 plic praf de copt
50 g unt topit
50 g nuci macinate
100 g faina
125 g zahar
crema de vanilie:
500 ml lapte
100 gr zahar
4 galbenusuri
40 gr amidon
1 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)
Mod de preparare:
Pentru blat se bat ablbusurile spuma tare cu un praf de sare, se pune zaharul si se bate pana se topeste. Se adauga pe rand galbenusurile si se incoropreaza faina amestecata in prealabil cu nuca macinata si praful de copt. La final se pune untul topit si se amesteca usor. Se toarna aluatul intr-o tava inimioara imbracata cu foaie de copt si se introduce in cuptorul preincalzit aproximativ 20 minute. Pentru crema de vanilie se pune laptele cu zaharul si miezul de la pastaia de vanilie la fiert la foc mic. Pana se infierbanta laptele, se freaca bine galbenusurile cu amidon.Cand laptele face mici bulbuci pe margine incepeti si adaugati lapte fierbinte peste galbenusuri, cate o lingura pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Cam 10 linguri e de ajuns.Apoi turnati restul de lapte fierbinte peste galbenusuri, in fir subtire, timp in care nu uitati sa amestecati neincetat in galbenusuri cu un tel... ca sa nu se faca omleta. Puneti amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in oala si puneti inapoi pe foc. Focul puteti sa-l cresteti la mediu acum, insa nu uitati sa amestecati non-stop in crema cu telul. La un moment dat veti simti ca se ingroasa crema, ca devine vascoasa. Dati rapid focul la mic si continuati sa amestecati pana crema are consistenta unei maioneze. Nu dureaza mult, cam 15-30 secunde. Luati repede oala de pe foc si puneti-o cu fundul intr-un vas cu apa rece (pregatit dinainte). Acum adaugati esenta de vanilie daca ati optat pentru aceasta varianta. Chiar daca ati folosit pastaie de vanilie, gustati crema si adaugatiesenta de vanilie pana e suficient de "vanilata" pentru gustul vostru. Continuati sa amestecati cu telul pana se racoreste crema, cam 2-3 minute e de ajuns. Turnati crema, care e inca calduta, intr-un vas si acoperiti cu folie de plastic, dar aveti grija ca folia sa vina in contact cu crema. Facem asta ca sa nu se faca crusta deasupra. Se pastreaza la frigider 30 minute pana in momentul in care o folosim. Dupa ce tortul s-a copt, se scoate din tava, se lasa sa se raceasca putin. se taie in doua si la mijloc se pune o parte din crema de vanilie. Si deasupra se pune crema de vanilie si se niveleaza frumos. Se decoreaza cu inimioare dupa inspiratie.
No comments:
Post a Comment