Saturday 19 January 2013

Cozonac traditional

Ingrediente:

1 kg faina
8 galbenusuri
3 albusuri
40 g drojdie proaspata
250 g zahar
2 pliculete zahar vanilat
500 ml lapte
200 g unt
un praf sare
coaja rasa de la o lamaie
ou pentru uns deasupra

pentru umplutura:

300 g nuca
150 g rahat
5 albusuri
300 g zahar

Mod de preparare:

Cerni faina, adaugi drojdia faramitata, zaharul dizolvat in laptele caldut, galbenusurile si albusurile batute cu un praf de sare, coaja rasa de lamaie si zaharul vanilat. Amesteci totul bine si framanti pana devine un aluat consistent. Adaugi treptat untul moale taiat bucatele, continuand framantatul pana cand aluatul devine consistent si elastic. Il lasi la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Intre timp bati spuma 5 albusuri cu zaharul adaugat treptat. Amesteci albusurile cu nucile macinate si rahatul bucati. Imparti aluatul in doua, intinzi doua foi pe planseta, adaugi deasupra umplutura de nuca, bucatelele de rahat si rulezi cu umplutura in interior, doi cozonaci pe care ii asezi in doua forme umplute cu unt. Lasi cozonacii sa creasca circa 20 minute, il ungi deasupra cu un ou batut si introduci in cuptorul incins 40-45 minute, la foc mic. Scoti cozonacii si lasi sa se raceasca.
 

 


No comments:

Post a Comment