pentru blat cacao:
4 oua
150 g zahar
50 ml ulei
50 g cacao
1 praf de copt
4 linguri faina
15 ml esenta de rom
pentru blatul de nuca:
2 oua
2 linguri zahar
1 lingura ulei
100 g nuca macinata
2 linguri faina
1 varf de cutit bicarbonat
10 ml esenta de rom
crema:
250 g ciocolata amaruie
50 g unt
200 ml frisca lichida
esenta de rom
sirop:
50 ml apa
50 g zahar
esenta de rom
pentru decorare:
visine din compot
kiwi
Mod de preparare:
Pentru blatul de cacao mixam ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul si mixam in continuare, pana devine ca o crema. Adaugam uleiul treptat, ca la maioneza, iar apoi esenta de rom.
Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt si o incorporam usor in aluat.
Punem aluatul in tava tapetata cu hartie si se copt si dam la cuptor 25-30 de minute, la foc mediu.Dupa ce s-a copt, scoatem blatul pe un gratar si lasam sa se raceasca iar apoi il taiem in doua. Pentru blatul cu nuca procedam la fel ca la blatul de cacao, iar la sfarsit adaugam nuca macinata si amestecam usor. Coacem blatul in tava tapetata cu hartie de copt 15-20 de minute, pana se rumeneste usor pe mergini. Blatul va fi unul subtire.Se scoate pe gratar, dupa coacere, si se lasa la racit. La crema ciocolata rupta bucatele se pune pe foc mic impreuna cu frisca si untul. Se amesteca pana se topeste ciocolata, fara sa fiarba. Se de deoparte, se omogenizeaza si se da la rece pana se intareste. Dupa ce s-a intarit se adauga esenta de rom si se mixeaza pana devine o crema pufoasa. Pentru sirop se caramelizeaza zaharul si se stinge cu apa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand ca sa se topeasca tot caramelul. Cand s-a racit adaugam esenta de rom. La asamblare se pune pe un platou un blat cu cacao, se insiropeaza putin si se acopera cu jumatate din crema. Punem blatul de nuca, putin insiropat si cealalta jumatate de crema (am pastrat o parte din crema pentru ornat). Acoperim tortul cu al doilea blat de cacao insiropat. Deasupra se pune crema si se orneaza cu visine si kiwi. Tortul se da la rece.
Punem aluatul in tava tapetata cu hartie si se copt si dam la cuptor 25-30 de minute, la foc mediu.Dupa ce s-a copt, scoatem blatul pe un gratar si lasam sa se raceasca iar apoi il taiem in doua. Pentru blatul cu nuca procedam la fel ca la blatul de cacao, iar la sfarsit adaugam nuca macinata si amestecam usor. Coacem blatul in tava tapetata cu hartie de copt 15-20 de minute, pana se rumeneste usor pe mergini. Blatul va fi unul subtire.Se scoate pe gratar, dupa coacere, si se lasa la racit. La crema ciocolata rupta bucatele se pune pe foc mic impreuna cu frisca si untul. Se amesteca pana se topeste ciocolata, fara sa fiarba. Se de deoparte, se omogenizeaza si se da la rece pana se intareste. Dupa ce s-a intarit se adauga esenta de rom si se mixeaza pana devine o crema pufoasa. Pentru sirop se caramelizeaza zaharul si se stinge cu apa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand ca sa se topeasca tot caramelul. Cand s-a racit adaugam esenta de rom. La asamblare se pune pe un platou un blat cu cacao, se insiropeaza putin si se acopera cu jumatate din crema. Punem blatul de nuca, putin insiropat si cealalta jumatate de crema (am pastrat o parte din crema pentru ornat). Acoperim tortul cu al doilea blat de cacao insiropat. Deasupra se pune crema si se orneaza cu visine si kiwi. Tortul se da la rece.
No comments:
Post a Comment