Tuesday, 30 July 2013

Rondele pene

Ingrediente:

3 dovlecei mari
2 oua
150 g faina
150 g pesmet
boia
sare
piper

Mod de preparare:

Tai dovleceii rondele. Bati ouale cu boia, sare si piper dupa gust. Dai rondelele prin faina, le treci prin ouale batue cu boia, apoi prin pesmet si le prajesti in baie de ulei. Cand sunt gata, le scoti pe servetele absorbante de bucatarie pentru a inlatura excesul de grasime.Le servesti calde, dar sunt excelente si reci cu mujdei.




 
 

 
 


Prajitura cu dovlecei

Ingrediente:

600 g dovlecei
150 ml lapte
150 g zahar pudra
3 oua
150 g faina
1 plic zahar vanilat
2 linguri coacaze rosii
50 g unt topit
1 praf de sare

Mod de preparare:

Dovleceii curatati si taiati cuburi se fierb in apa cu sare. Apoi se mixeaza si se amesteca cu faina, zaharul, zaharul vanilat, ouale batue cu laptele, coacazele si untul topit. Amestecul se toarna intr-o tava de chec tapetata cu faina si se coace 20-30 minute. Pofta buna!

 


 



Cozonac simplu

Ingrediente:

1 kg faina
8 oua
600 ml lapte
50 ml ulei
60 g drojdie
200 g unt
200 g zahar
20 ml rom
coaja rasa de la o lamaie
o lingurita rasa de sare
un plic zahar vanilat

optional:

50-100 g stafide

Mod de preparare:

Intr-un castron se pun 100 g faina, care se oparesc cu 100 ml lapte clocotit. Se amesteca bine sa nu aiba cocoloase, se rasfira si se lasa la racit.. Alaturi, in acelasi castron, se freaca drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza, apoi se adauga la aluatul oparit si racit. Maiaua astfel obtinuta se lasa la crescut 20 minute. Se freaca galbenusurile cu sarea (isi vor inviora culoarea). Albusurile nu se pun in cozonac, deoarece il intaresc! In castronul cu galbenusurile se adauga zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, romul, uleiul si 100 g unt topit (dar caldut) si se amesteca bine. Cand maiaua a crescut, peste ea se adauga compozitia cu galbenusurile, apoi restul de lapte caldut si se amesteca bine. Dupa aceea, adaugam restul de faina (900 g), amestecam bine, apoi framantam cu mana sau cu mixerul (cu spirale) pana cand aluatul se desprinde de pe mana si de vas (circa 20 minute). Din acest moment aluatul nu se mai framanta. Se pune restul de unt topit 100 g, doar caldut. Aluatul se intoarce de la margine spre mijloc si se bate cu dosul mainii, pana se incorporeaza tot untul. Astfel se vor forma straturi prin impaturire. Se lasa acoperit cu un servet la crescut 20 minute. Se pregatesc 2-3 forme lungi sau rotunde care se ung bine cu margarina solida. Se ia o treime (sau jumatate ) din aluat. Se pune o foaie de nailon unsa cu ulei. Se imparte bucata in 2 parti egale sise fac 2 suluri lungi, de 2 ori lungimea formei. Sulurile se aseaza in cruce, chiar pe mijloc, unul peste altul, apoi capetele sulului dedesubt, se incruciseaza, peste ele, capetele sulului de deasupra si se incruciseaza tot asa pana se termina. Apoi cozonacul se aseaza in forma pregatita. Eu din lipsa de timp nu am incrucisat asa frumos cozonacul. Aluatul trebuie sa ocupe jumatate din forma. Se procedeaza la fel si cu restul de aluat. Se lasa cozonacii la cald sa creasca, pana cand vor umple formele, se ung apoi cu pensula inmuiata in ou batut. Pentru o manevrare mai usoara, se pot aseza 2 tavi lungi intr-o tava de prajitura si astfel se introduc in cuptorul incalzit dinainte la foc mijlociu. Cozonacii se coc 50-60 minute. Apoi se scot din cuptor, se trece cu cutitul pe marginea formei, daca s-au folosit forme lungi si indesate si se inclina lateral, daca s-au folosit forme rotunde se lasa sa se raceasca pe bazele lor, acoperite bine cu servete groase, pana la racirea completa. Daca doriti puteti inlocui 4 galbenusuri cu 50 ml lapte. Deci veti pune doar 4 galbenusuri la 1 kg faina si in loc de 600 ml lapte, 650  ml lapte. Cine doreste stafide in cozonac le va adauga in momentul cand incepe impaturirea aluatului cu untul topit.
 
 

 
 
 


Cartofi cu rosii la cuptor

Ingrediente:

1 kg cartofi
2 rosii
200 g telemea dupa gust
3 oua
1 pahar mare smantana
100 ml lapte
sare
piper

Mod de preparare:

Cartofii se spala foarte bine si s epun la fiert in coaja. Se lasa numai 20 de minute si apoi se curata si se feliaza. Branza trecuta prin razatoare se amesteca cu ouale batute ca pentru omleta, smantana si laptele. trebuie sa iasa un sos alb gros care se potriveste cu sare si piper. Intr-o tava tapetata cu foaie de copt s easeaza straturi de cartofi si sos, se pun felii de rosii drept capac si se da la cuptor pentru 20 minute.


 
 
 


Sunday, 28 July 2013

Cartofi taranesti

Ingrediente:

8 cartofi
1 ceapa
8 feliute de sunca
putina boia iute
sare
ulei
piper
patrunjel

Mod de preparare:

Cureti cartofii si ii fierti. Speli si cureti ceapa, apoi o toci. Tai sunca marunt. incingi uleiul, pui ceapa si lasi putin pana cand devine sticloasa. Adaugi sunca si lasi cateva minute. Pui cartofii, potrivesti cu sare, pier si boia. Lasi pana se intrepatrund aromele. Opresti focul si presari patrunjel verde tocat.
 



 
 
 


Salata de fasole pastai cu maioneza

Ingrediente:

800 g fasole verde fiarta
1 legatura mare patrunjel
6-7 linguri maioneza
sare
piper
4 catei de usturoi pisati

Mod de preparare:

Scurgem fasolea si o tocam mai mica sau mai mare dupa preferinta. Tocam si patrunjelul marunt. Amestecam toate ingredientele – putem pastra putina maioneza si patrunjel pentru decor. In 5 minute avem o salata foarte buna!





Castraveti murati rapid

Ingrediente:

castraveți (într-un borcan de 4,25 l, precum cele de mai sus, încap cam 2,5 kg)
sare grunjoasă, neiodată (40 g la 1 l de apă)
usturoi (măcar o căpățână mare per borcan)
mărar semiuscat, cu floare
optional frunze de țelină, boabe de piper

Mod de preparare:

Spălați bine castraveții, uscați-i, îndesați-i bine în borcane, puneți printre ei căței de usturoi și condimentele facultative, căpăciți-i cu crengile de mărar, turnați deasupra saramura fiartă și nițel limpezită, acoperiți-i (nu etanș) și cu asta basta (dacă-i țineți la soare, puneți niște farfurioare deasupra borcanelor, că o să fermenteze destul de impetuos). Nu aruncați saramura care vă rămâne, fiindcă a doua zi s-ar putea să mai aveți nevoie de nițică zeamă, ca să fie castraveții bine acoperiți (măcar cu un deget de lichid). Când se limpezește moarea, gustați-i, că probabil sunt gata. Dacă da, atunci închideți capacele bine și mutați-i la răcoare.
 
 


Ciorba de urzici

Ingrediente:

400 g urzici
3 linguri orez
1 ceapa
1 morcov
1 pastarnac
 putina telina
4 l apa
sare
suc de rosii
1 ardei gras
2 linguri ulei

Mod de preparare:

Spalam urzicile foarte bine in cateva ape. Punem o oala cu apa pe foc iar cand apa incepe sa fiarba adaugam urzicile. Lasam urzicile sa dea cateva clocote apoi le scoatem iar zeama in care au fiert urzicile o pastram. Urzicile le scurgem pe cat posibil de zeama iar cand s-au racit le tocam ( nu exagerat de marunt). Intr-o alta oala punem la inabusit cu 2 linguri de ulei si trei polonice de zeama de urzici, ceapa,telina, pastranacul tocat, morcovul dat pe razatoare.  Dupa ce legumele s-au inmuiat adaugam urzicile si le mai inabusim 5 minute apoi adaugam toata zeama de urzici si orezul si ardeiul gras tocat marunt. Lasam sa fiarba aproximativ 20 minute pentru a se face orezul, adaugam putin suc de rosii si continuam fierberea la foc potrivit.. La final, cand totul s-a fiert saram ciorba dupa gust.
 

 
 


Chec rapid si bun

Ingrediente:

4 oua
4 linguri zahar
4 linguri apa
4 linguri ulei
4 linguri faina
1 lingura cacao
facultativ nuci,stafide

Mod de preparare:
 
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc,se adauga apa si uleiul ca la maioneza.Apoi faina si albusurile care au fost batute spuma.Tava de chec se unge si tapeteaza cu faina se toarna mai mult de jumatate din compozitie.In compozitia ramasa se amesteca lingura de cacao si apoi se toarna peste restul compozitiei,jucandu-ne cum avem inspiratie,ca sa combinam cele doua culori.facultativ se pot pune stafide si nuca in compozitie daca va plac.Se da la cuptor se incerca cu scobitoarea,daca iese curata este gata copt.Se taie rece.
 

 


Suc de rosii pentru iarna

Ingrediente:

6 kg rosii, am ales rosiile cele mai coapte
2 linguri sare grunjoasa
2 linguri zahar

Mod de preparare:

Am spalat rosiile, le-am curatat de pielite (s-au curatat foarte usor, fara sa le oparesc), le-am taiat felii si le-am dat prin masina de tocat cu sita, oprind semintele. Astfel s-au separat semintele. Resturile ramase in storcator le-am mai dat printr-o sita deasa. Toata pulpa de rosii si sucul rezultate le-am pus intr-o cratita cu fund dublu pe care am pus-o la fiert, dar nu direct pe flacara aragazului, ci cu o tabla sub ea. Am lasat sa fiarba la foc potrivit, am cules spuma de deasupra si am amestecat din timp in timp. A fiert cam doua ore. Cam dupa o ora de fierbere am adaugat sarea si zaharul. Borcanele le aveam spalate si incalzite in cuptor. Am pus sucul de rosii fierbinte in borcane, le-am strans capacele si le-am invelit intr-o patura, unde le-am lasat sa se raceasca lent, pana a doua zi, dupa care le-am aranjat in camara.
 


 


Castraveti dulci acrisori

Ingrediente:

4 kg castraveti
1/2 kg zahar
1 l otet
1 l apa
2 linguri sare grunjoasa
2 morcovi
2 cepe

Mod de preparare:

Se amesteca intr-o cratita otetul, apa , sarea si zaharul. Se fierb pe foc pana dau in clocot. Se aseaza castravetii in borcane si punem si morcovii taiati rondele si ceapa fideluta.Se toarna zeama fierbinte deasupra se lasa sa se raceasca apoi se infileteaza bine capacele si se pun in camara.








 

 
 

 


Compot de pere

Ingrediente:

 1 kg. de pere nu prea coapte
 800 ml. de apa
 200 gr. de zahar
cuisoare

Mod de preparare:

Borcanele se spala bine, dupa care se introduc la cuptor pentru sterilizare. Perele se spala, se cuarata de coaja, de seminte si se taie in patru. Se pune la fiert zaharul si apa, se adauga perele si cuisoarele si se fierb la foc incet pana se inmoaie. Se aseaza perele in borcane, dupa care se toarne siropul peste fructe. Se infileteaza borcanele si se aseaza intr-un cos, inveletite cu o patura pana a doaua zi, dupa care se aseaza pe raft.
 
 


Compot de prune

Ingrediente:

2 kg prune
un litru de apa
600 g zahar
1/2 baton vanilie de fiecare borcan

Mod de preparare:

Se spala fructele, li se scot samburii si imediat se pun prunele in borcane. Se fierbe un sirop din apa, batonul de vanilie si zahar care se toarna peste fructe. Sticlele sau borcanele se acopera si se pun la fiert la bain-marie pentru 20 minute. Se depoziteaza la rece in camari.





Compot de mere

Ingrediente:

1,5 kg mere
1/2 linguri scortisoara
100 g zahar
300 ml apa
un pachetel zahar vanilat

Mod de preparare:

Din zahar, apa si zahar vanilat se fierbe un sirop in care se pun merele taiate in patru si curatate de casuta cu samburi. Se mai lasa pe foc impreuna timp de 10 minute din momentul fierberii. Apoi, cu o lingura mare, merele se aseaza in borcane, se astupa si se fierb la bain-marie pentru 20 minute.
 

 


Dulceata de dovlecei

Ingrediente:

1 farfurie adanca plina cu dovlecei taiati cubulete (cca.1, 500 kg )
1 kg. zahar
 300 ml. apa
zeama de la o lamaie mica
1/2 baton de vanilie

Mod de preparare:

Se curata dovleceii de coaja si se seminte, se taie cubulete si se pun in apa clocotita (cat sa le acopere bine). Se lasa la fiert cca. 5 minute. Se scurg intr-o strecuratoare. Se umple din nou oala cu apa (apa din prima tura de fiert o aruncati) si se lasa pana cand da in clocot. Se pun din nou la fiert cubuletele de dovlecel in apa clocotita timp de 5 minute. Se strecoara iar si se tec sub un jet de apa rece; se lasa apoi in strecuratoare sa se scurga. Se fierbe zaharul cu apa (300 ml.) timp de aprox. 25 de minute, la foc mic (daca focul e mare, exista riscul ca spuma sa erupa) sau pana cand vedeti ca siropul s-a “legat”. Se ia spuma ori de cate ori este nevoie.Se adauga apoi dovleceii si batonul de vanilie. In lipsa lui, puteti adauga 3, 4 pliculete de vanilie, dar atunci va trebui sa mai reduceti din cantitatea totala de zahar . Se lasa dulceata sa fiarba la foc mic inca vreo 15-20 de minute, dupa care se adauga zeama de lamaie. Se lasa sa dea in clocot si se da cratita deoparte. Se pune dulceata calduta in borcane care se inchid ermetic si se depoziteaza in camara.
 
 

 
 
 


Saturday, 27 July 2013

Sarmale de vara cu ciuperci

Ingrediente:

1 varza mare ulce
1 kg de ciuperci proaspete
2 cepe mari
150 g orez
1 morcov
150 g pasta tomate
1 l bors
sare
piper
2 linguri ulei

Mod de preparare:

Se curate varza in foi care se oparesc cu bors. se lasa la scurs si intre timp se curata si se spala ciupercile, dupa care se taie marunt. Intr-o tigaie se calesc ceapa toccata marunt si morcovul ras, dupa ce au devenit sticloase, se pun ciupercile tocate. Se lasa pe foc pana scade apa pe care ciupercile si-o lasa. Se adauga orezul ales si spalat, jumatatea din cantitatea de pasta de tomate si se lasa la racit. Din acest amestec se ia cu o lingura, se pune pe foaia d evarza si se impaturesc sarmalele. Se aseaza intr-o oala pe fundul careia s-a pus varza toccata marunt, se acopera sarmalele cu varza toccata marunt. Se pune restul pastelor de tomate, se toarna apa sa le acopera si se lasa la fiert pe aragaz 30 minute. Apoi se dau la cuptor pentru inca 30 minute. Se pot servi calde sau reci. Pofta buna!
 

 


Supa de pui cu galuste

Ingrediente:

1/2 pui
2 morcovi
1 ceapa
1 ardei
1 telina potrivita
1 legatura de patrunjel.
sare


pentru galuste:

2 oua
20 ml ulei
100 gr gris
sare

Mod de preparare:

Carnea de pui  se opareste apoi se pune la fiert intr-o oala cu cca 2 l apa. Dupa ce a dat in primul clocot  supa se spumeaza bine, astfel incat sa ramana limpede. Dupa spumare  se adauga legumele spalate si intregi si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand legumele  si carnea au fiert se scot intr-un bol. Pentru galuste intr-un bol se adauga ouale, uleiul, sare si omogenizam. Se adauga grisul treptat si amestecam. Aceasta compozitie se pregateste cu minim 10 min inainte de a forma galustele pentru supa. In supa fierbinte se adauga galustele (se ia compozitie cu lingura trecuta prin supa fierbinte si se pune in supa ) si se lasa sa fiarba cca 10-12 min la foc mic. Se adauga sare dupa gust, morcov fiert taiat cubulete  si patrunjel proaspat tocat marunt .Se serveste calda. Pofta buna!


Friday, 26 July 2013

Ciorba de fasole pastai

Ingrediente:

fasole pastai
morcov
radacina de patrunjel
ardei
1 rosie
1 lingura faina
bors

Mod de preparare:

Mai intai pregatiti pastaile si spalati-le. Adaugati-le in apa rece (neaparat!) si lasati sa fiarba la foc mic. Cand au inceput sa se inmoaie, adaugati legumele - nu foarte multe (morcov, radacina de patrunjel, ardei) si lasati sa fiarba in continuare .Aproape de final se poate  pregatit si rantasul (eu prefer ciorba de fasole verde fara). Pentru rantas caliti o ceapa mica, iar cand devine sticloasa adaugati o lingura de faina si putina boia daca va place. Stingeti treptat cu zeama din ciorba. Adaugati apoi rantasul in ciorba printr-o strecuratoare pentru a scoate bucatile de ceapa. Adaugati patrunjel verde proaspat tocat si - daca doriti - puteti acri cu putin bors.
 

 


Ciorba de dovlecel

Ingrediente:

3 dovlecei medii
o ceapa
1 morcov
un ardei gras
1 rosi2 coapta
50 g orez
2 litri apa plata
sare
zeama de la o lamaie
patrunjel


Mod de preparare:

Dovleceii ,curatati de coaja,se taie cubulete. Ceapa si morcovul se curata de coaja si se taie marunt. Rosiilor si ardeiului li se elimina cotorul,apoi se taie cubulete. Intr-o oala punem apa la fiert cu uleiul,adaugam ceapa si morcovii,apoi dupa 15 minute de fierbere adaugam ardeiul gras,dovleceii si orezul spalat. Cand au fiert legumele,adaugam rosiile si lasam sa fiarba 10 minute,apoi adaugam zeama de lamaie si dam gust cu sare. Lasam sa dea in cateva clocote,apoi oprim focul si presaram patrunjel verde taiat fin.
 




 


Thursday, 25 July 2013

Fasole in suc de rosii

Ingrediente:

fasole
frunze de telina
frunze de patrunjel
suc de rosii
sare

Mod de preparare:

Se foloseste fasole pastai tanara, fara pete. Se curate la capete si se spala bine. Frunzele de telina si de patrunjel se spala bine. Pastaile de fasole se pun intr-un vas cu apa si sare (1/2 lingurita la 1 litru de apa ) si se fierb 10-15 minute (din momentul camd apa incepe sa clocoteasca). Fasolea fiarta se scoate cu o paleta si pastaile se aranjeaza in borcanele pregatite. Se recomanda sa se foloseasca borcane de 800 ml (maximum 1 l ). In acestea se pot aranja cica 500 g pastai de fasole. Sucul de rosii se combina ( in proportie de 1:1) cu apa in care au fiert pastaile, se incalzeste compozitia  impreuna cu cateva frunze de patrunjel si telina, in functie de preferinte, apoi se toarna peste pastaile de fasole din borcan, astfel incat lichidul sa depaseasca fasolea, dar sa fie cu 2 cm mai jos de marginea borcanului. Borcanele umplute imediat cu capace, se invelesc in ziare sau in servetele si se pun intr-un vas de apa, unde se sterilizeaza 1 ora (din momentul cand apa a inceput sa fiarba). Dupa ce s-a stins focul, vasul se acopera cu paturi, pentru a obtine o racier lenta. Dupa 2 zile se scot borcanele, se sterg, se pun obligatoriu in spatii racoroase si uscate.
 

 


Spaghete quattro formaggi

Ingrediente:

1 punga de spaghete de 500 grame
120 grame mozzarella
100 grame gorgonzola
80 grame caşcaval
80 grame parmezan
150 grame smântână dulce (sau fermentată)
50 grame unt
piper proaspăt măcinat
patrunjel sau alte ierbuiri aromate
condiment dupa gust
 
Mod de preparare:
 
Se fierb pastele în multă apă cu sare, conform reţetei de pe pachet, de preferinţă al dente. Se strecoară pastele. Cât timp fierb pastele, în paralel, topiţi untul într-o tigaie împreună cu smântâna şi înglobaţi în această cremă brânzeturile. Aveţi grijă la smântână, una fermentată dar slabă – sub 18% grăsime – se poate tăia cu uşurinţă la foc. Amestecaţi pastele cu sosul de brânză, atâta timp cât sunt încă fierbinţi şi serviţi-le imediat cu parmezan şi piper proaspăt măcinat deasupra, ierburi aromate sau alte condiment in functie de preferinta. Pofta Buna! 
 
 

 


Tuesday, 23 July 2013

Tarta cu branza si rosii

Ingrediente:

200g făină, plus extra pentru presărat
100g unt, rece şi tăiat în cuburi
50g de brânză cheddar englezească, rasă
1 legătură mică de busuioc sau pătrunjel, frunzele tăiate mărunt
175g telemea
100 g cascaval
6 triunghiuri branza topita
8 roşii medii, coapte, tăiate fin
puţin ulei de măsline, la servire
1 mână de verdeaţă (noi folosim hasmaţuchi, mentă şi pătrunjel), la servire

Mod de preparare:

Se pune făina, ½ de linguriţă de sare şi untul într-un blender şi se mixează – untul trebuie să rămână în grămăjoare mari. Compoziţia se pune într-un bol, se adaugă două treimi din brânza cheddar, 100ml de apă rece ca gheaţa şi se amestecă până se obţine un aluat fin – se mai adaugă puţină apă dacă este nevoie. Se frământă, se înveleşte în folie de plastic şi se răceşte timp de cel puţin 30 de minute. Se amestecă restul de brânză cheddar  cu telemeaua, apoi se asezonează.   Se presară suprafaţa de lucru cu făină, apoi se întinde aluatul într-un dreptunghi lung. Se împătureşte treimea superioară în jos, apoi treimea inferioară în sus. Se întinde, apoi se mai împătureşte de trei ori, pentru a crea un foitaj. Se răceşte cel puţin 10 minute. Se încălzeşte cuptorul la 220ºC. Se întinde aluatul până când este suficient de mare pentru a tăia un cerc de 27cm (folosiţi o farfurie întinsă ca ghid). Se pune aluatul într-o tavă, se înţeapă cu o furculiţă şi se coace timp de 15 minute. Se lasă câteva minute să se răcească.  Se întinde telemeaua rasa peste aluat, apoi branza topita taiata, cascavalul ras marunt până aproape de margine, apoi se aranjază feliile de roşii dupa inspiratie. Se condimenteaza şi se coace timp de 15 minute, până când aluatul devine auriu pe margini. Se lasă cuptorul la 150ºC, apoi se mai coace timp de 30-40 de minute, până când roşiile se usucă, iar aluatul este făcut. La servire, se lasă tarta să se răcească puţin, apoi se stropeşte cu ulei de măsline. Daca va place se poate amesteca verdeaţa cu puţin ulei şi se aşază în mijlocul tartei.