castraveți (într-un borcan de 4,25 l, precum cele de mai sus, încap cam 2,5 kg)
sare grunjoasă, neiodată (40 g la 1 l de apă)
usturoi (măcar o căpățână mare per borcan)
mărar semiuscat, cu floare
optional frunze de țelină, boabe de piper
Mod de preparare:
Spălați bine castraveții, uscați-i, îndesați-i bine în borcane,
puneți printre ei căței de usturoi și condimentele facultative,
căpăciți-i cu crengile de mărar, turnați deasupra saramura fiartă și
nițel limpezită, acoperiți-i (nu etanș) și cu asta basta (dacă-i țineți
la soare, puneți niște farfurioare deasupra borcanelor, că o să
fermenteze destul de impetuos). Nu aruncați saramura care vă rămâne, fiindcă a doua zi s-ar putea să
mai aveți nevoie de nițică zeamă, ca să fie castraveții bine acoperiți
(măcar cu un deget de lichid). Când se limpezește moarea, gustați-i, că probabil sunt gata. Dacă da, atunci închideți capacele bine și mutați-i la răcoare.
No comments:
Post a Comment