Tuesday, 30 July 2013

Cozonac simplu

Ingrediente:

1 kg faina
8 oua
600 ml lapte
50 ml ulei
60 g drojdie
200 g unt
200 g zahar
20 ml rom
coaja rasa de la o lamaie
o lingurita rasa de sare
un plic zahar vanilat

optional:

50-100 g stafide

Mod de preparare:

Intr-un castron se pun 100 g faina, care se oparesc cu 100 ml lapte clocotit. Se amesteca bine sa nu aiba cocoloase, se rasfira si se lasa la racit.. Alaturi, in acelasi castron, se freaca drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza, apoi se adauga la aluatul oparit si racit. Maiaua astfel obtinuta se lasa la crescut 20 minute. Se freaca galbenusurile cu sarea (isi vor inviora culoarea). Albusurile nu se pun in cozonac, deoarece il intaresc! In castronul cu galbenusurile se adauga zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, romul, uleiul si 100 g unt topit (dar caldut) si se amesteca bine. Cand maiaua a crescut, peste ea se adauga compozitia cu galbenusurile, apoi restul de lapte caldut si se amesteca bine. Dupa aceea, adaugam restul de faina (900 g), amestecam bine, apoi framantam cu mana sau cu mixerul (cu spirale) pana cand aluatul se desprinde de pe mana si de vas (circa 20 minute). Din acest moment aluatul nu se mai framanta. Se pune restul de unt topit 100 g, doar caldut. Aluatul se intoarce de la margine spre mijloc si se bate cu dosul mainii, pana se incorporeaza tot untul. Astfel se vor forma straturi prin impaturire. Se lasa acoperit cu un servet la crescut 20 minute. Se pregatesc 2-3 forme lungi sau rotunde care se ung bine cu margarina solida. Se ia o treime (sau jumatate ) din aluat. Se pune o foaie de nailon unsa cu ulei. Se imparte bucata in 2 parti egale sise fac 2 suluri lungi, de 2 ori lungimea formei. Sulurile se aseaza in cruce, chiar pe mijloc, unul peste altul, apoi capetele sulului dedesubt, se incruciseaza, peste ele, capetele sulului de deasupra si se incruciseaza tot asa pana se termina. Apoi cozonacul se aseaza in forma pregatita. Eu din lipsa de timp nu am incrucisat asa frumos cozonacul. Aluatul trebuie sa ocupe jumatate din forma. Se procedeaza la fel si cu restul de aluat. Se lasa cozonacii la cald sa creasca, pana cand vor umple formele, se ung apoi cu pensula inmuiata in ou batut. Pentru o manevrare mai usoara, se pot aseza 2 tavi lungi intr-o tava de prajitura si astfel se introduc in cuptorul incalzit dinainte la foc mijlociu. Cozonacii se coc 50-60 minute. Apoi se scot din cuptor, se trece cu cutitul pe marginea formei, daca s-au folosit forme lungi si indesate si se inclina lateral, daca s-au folosit forme rotunde se lasa sa se raceasca pe bazele lor, acoperite bine cu servete groase, pana la racirea completa. Daca doriti puteti inlocui 4 galbenusuri cu 50 ml lapte. Deci veti pune doar 4 galbenusuri la 1 kg faina si in loc de 600 ml lapte, 650  ml lapte. Cine doreste stafide in cozonac le va adauga in momentul cand incepe impaturirea aluatului cu untul topit.
 
 

 
 
 


No comments:

Post a Comment