pentru blat:
7 oua
210 gr faina
210 gr zahar
un varf sare
pentru crema de ciocolata:
150 ml lapte
350 ml ulei d efloarea soarelui
1/2 pahar zahar pudra
4 linguri cacao
3 linguri lapte praf
1 esenta de vanilie
un varf de lingurita sare
50 g nuci macinate
Mod de preparare:
Mixam ouale cu zaharul
si un varf de sare pana ce isi tripleaza volumul si se deschid la
culoare. Cu o lingura sau cu paleta mixerului, lasam sa cada putin aluat
pe intreaga suprafata a compozitiei de oua si zahar si daca acesta lasa
urme vizibile atunci compozitia noastra este gata. Adaugam putin cate putin faina cernuta si amestecam
cu mare grija de jos in sus, dinspre centru spre exterior. Dupa ce faina
este incorporata perfect in compozitia de oua, adaugam alta faina si
tot asa pana ce terminam toata faina. Asezam aluatul intr-o forma rotunda tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.
Introducem pandispanul in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 20-25 minute. Cand pandispanul este auriu si se desprinde singur de pe
marginea formei atunci este gata. Stingem cuptorul, intredeschidem usa
si il lasam sa se raceasca inauntru. Nu trebuie sa il lasam neaparat sa
se raceasca complet ci doar sa se racoreasca si sa se obisnuiasca cu
temperatura bucatariei. Il rasturnam cu grija pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet. Intre timp se pregateste crema de ciocolata. Pentru crema intr-un bol sau pahar de blender adanc, turnam laptele si zaharul pudra. Turnam uleiul, punem blenderul vertical in pahar.
Acesta trebuie pus exact pe fundul vasului si cand ii dam drumul il
lasam asa vreo 10 secunde, nu se ridica in sus cand blendati. Dupa 10 secunde incepem sa-l miscam usor si ridicam in sus cam cu cate 1 cm, nu brusc si repede.
In acest fel laptele va incorpora uleiul, ca la maioneza. Si uitati cum obtinem o crema alba si pufoasa. Aici opritm blenderul, tot procesul dureaza cam 2 minute. Adaugam cacao, vanilia, sarea si laptele praf.
Amestecam usor cu blenderul ca sa nu ne sara in fata. Apoi dam drumul la blender si uniformizam bine compozitia. Punem crema in borcan/bol si lasam la frigider cateva ore. Desi
este foarte densa si imediat, dar dupa frigider se face mai ferma si
putin mai tare - mirosul de ulei deloc nu se simte.
Dupa ce se raceste blatul de tort cu lingura se scobeste mijlocul. Se toarna crema de ciocolata in miljoc si se niveleaza. Se lasa putin la rece si apoi se decoreaza cu ananas din compot dupa imaginative. Se pot folosi si alte fructe. Pofta buna!
No comments:
Post a Comment