Thursday, 28 March 2013

Cozonac cu nuca

Ingrediente:

3.5 kg faina alba (tip 550)
1 lingura sare
200 gr zahar
1 l lapte caldut
4 galbenusuri + 4 oua intregi
150 gr unt (sau margarina)
200 ml ulei
2 esente rom
coaja rasa de la 2 lamai mari

maia

175 gr drojdie proaspata
100 gr zahar
1/2 l lapte caldut

umplutura

1.5 kg nuca macinata
coaja rasa de la 1 lamaie (sau scortisoara)
1 lingura cu varf cacao
550 gr zahar
stafide inmuiate peste noapte in apa calduta cu rom (optional)

pentru uns

cateva linguri de ulei (pentru uns tavile)
3 oua
1 lingura cu varf smantana

Din aceasta compozitie rezulta 10 cozonaci

Mod de preparare:
 
Pentru prepararea cozonacilor este important ca in casa sa fie cald si sa inchideti usa de la bucatarie sa nu aveti curenti. Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, exceptand laptele care trebuie sa fie caldut, dar nu fierbinte. Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia.Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa. Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea  si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen. Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot. Adaugam untul (sau margarina) si iar framantam pana nu se mai vede untul.La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minmute, pana aluatul nu mai e lipicios deloc si fundul si marginile vasului in care framantati e curat.Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum. Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale. Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa-i dati forma rotunda, ca de chifla. Se aseaza bucatile obtinute pe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosop si se lasa la crescut 30 minute.Amestecam ingredientele pentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar. Zece tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.  Luam fiecare bucata de aluat si o intindem foaie subtire de un deget.Punem pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. Intindem umplutura uniform peste aluat. Rulam aluatul, usor ca sa nu iasa umplutura. Asezam cozonacii in tava, la distanta unii de altii.Acoperim cozonacii cu prosoape de bumbac si lasam iar la cresct pentru 1 ora.In acest timp incingem cuptorul la 180C. Ungem cozonacii cu ouale batute cu smantana. Puteti sa-i ungeti cu mana, nu e nevoie de o pensula. Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.
               
 
 

 


No comments:

Post a Comment