pentru blat:
4 oua
150 g zahar
50 ml ulei
50 g cacao
1 praf de copt
4 linguri faina
15 ml esenta de rom
pentru blatul de nuca:
2 oua
2 linguri zahar
1 lingura ulei
100 g nuca macinata
2 linguri faina
1 varf de cutit bicarbonat
10 ml esenta de rom
pentru crema
250 g ciocolata amaruie
50 g unt
200 ml frisca lichida
esenta de rom
pentru galzura:
200 g ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
50 g unt
pentru sirop
50 ml apa
50 g zahar
esenta de rom
Mod de preparare:
Pentru blatul de tort mixam ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul si mixam in continuare, pana devine ca o crema.
Adaugam uleiul treptat, ca la maioneza, iar apoi esenta de rom.
Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt si o incorporam usor in aluat.
Punem aluatul in tava tapetata cu hartie si se copt si dam la cuptor 25-30 de minute, la foc mediu.
Dupa ce s-a copt, scoatem blatul pe un gratar si lasam sa se raceasca iar apoi il taiem in doua.
Procedam la fel ca la blatul de cacao, iar la sfarsit adaugam nuca macinata si amestecam usor.
Coacem blatul in tava tapetata cu hartie de copt 15-20 de minute, pana se rumeneste usor pe mergini. Blatul va fi unul subtire.
Se scoate pe gratar, dupa coacere, si se lasa la racit. Pentru crema ciocolata rupta bucatele se pune pe foc mic impreuna cu frisca si untul. Se amesteca pana se topeste ciocolata, fara sa fiarba.Se de deoparte, se omogenizeaza si se da la rece pana se intareste.Dupa ce s-a intarit se adauga esenta de rom si se mixeaza pana devine o crema pufoasa. Pentru glazura se pun toate ingredientele pe foc mic si amestecam pana se topeste
ciocolata. dam deoparte si lasam sa se raceasca putin, pana capata
consistenta unei smantani mai groase. Pentru sirop se caramelizeaza zaharul si se stinge cu apa. Se lasa sa se raceasca
amestecand din cand in cand ca sa se topeasca tot caramelul. Cand s-a
racit adaugam esenta de rom. Pentru asamblare, se pune pe un platou un blat cu cacao, se insiropeaza putin si se
acopera cu jumatate din crema. Punem blatul de nuca, putin insiropat si
cealalta jumatate de crema (am pastrat o lingura de crema pentru ornat).
Acoperim tortul cu al doilea blat de cacao insiropat si dam la rece. Pe tortul rece se intinde glazura, incepand din mijloc. Intindem glazura si pe marginile tortului. Eu am ornat marginea tortului cu nuca macinata si am dat la rece sa se
intareasca. Apoi am ornat cu o lingura de crema amestecata cu
frisca batuta, precum si cu o floare pentru decorarea torturilor.
No comments:
Post a Comment