Saturday, 29 December 2012

Cozonac aromat cu nuca

Ingrediente:

500 g faina
150 g zahar
250 ml lapte caldut
sare
25 g drojdie proaspata
100 ml ulei
3 galbenusuri
arome (coaja rasa de portocala, lamiae sau esente)

Pentru umplutura:

300 g miez de nuca
2 linguri zahar
3 albusuri
1 lingurita pudra de cacao
2 linguri zahar pudra aromatizat cu vanilie pentru décor

 
Mod de preparare:
Dizolvi drojdia in 3 linguri de lapte caldut, adugi putin afaina, amesteci si lasi la dospit circa 40 minute, pana cand maiaua isi dubleaza volumul. Cerni faina de doua ori, freci galbenusurile cu un praf de sare si alsi 10 minute sa se intensifice culoarea lor. Faci o adancitura in mijlocul fainii, torni maiaua dospita, galbenusurile si restul de lapte in care ai adaugat zaharul si aromele. Framanti pana se formeaza un aluat lipicios, adaugi treptat uleiul si continui framantatul pana cand aluatul devine omogen si elastic si il acoperi si il lasi la crescut aproximativ 40 minute. Bati doua albusuri spuma, spuma tare cu putin tare, adaugat treptat apoi le amesteci cu nucile macinate, restul de zahar si pudra de cacao. Intinzi aluatul in foaie, adugi peste ea umplutura cu nucile si rasucesti dandu-I forma de cozonac. Asezi cozonacul intr-o forma tapetata cu folie speciala de copt. Il lasi circa 30 minute la crescut, apoi il introduce in cuptorul preincalzit circa 40-45 minute. Dupa racier il scoti din tava, il pudrezi cuzahar, il feliezi si il servesti.



No comments:

Post a Comment