500 g faina
150 g zahar250 ml lapte caldut
sare
25 g drojdie proaspata
100 ml ulei
3 galbenusuri
arome (coaja rasa de portocala, lamiae sau esente)
Pentru umplutura:
300 g miez de nuca
2 linguri zahar3 albusuri
1 lingurita pudra de cacao
2 linguri zahar pudra aromatizat cu vanilie pentru décor
Mod de preparare:
Dizolvi drojdia in 3 linguri de
lapte caldut, adugi putin afaina, amesteci si lasi la dospit circa 40 minute,
pana cand maiaua isi dubleaza volumul. Cerni faina de doua ori, freci
galbenusurile cu un praf de sare si alsi 10 minute sa se intensifice culoarea
lor. Faci o adancitura in mijlocul fainii, torni maiaua dospita, galbenusurile
si restul de lapte in care ai adaugat zaharul si aromele. Framanti pana se formeaza
un aluat lipicios, adaugi treptat uleiul si continui framantatul pana cand
aluatul devine omogen si elastic si il acoperi si il lasi la crescut
aproximativ 40 minute. Bati doua albusuri spuma, spuma tare cu putin tare,
adaugat treptat apoi le amesteci cu nucile macinate, restul de zahar si pudra
de cacao. Intinzi aluatul in foaie, adugi peste ea umplutura cu nucile si
rasucesti dandu-I forma de cozonac. Asezi cozonacul intr-o forma tapetata cu
folie speciala de copt. Il lasi circa 30 minute la crescut, apoi il introduce
in cuptorul preincalzit circa 40-45 minute. Dupa racier il scoti din tava, il
pudrezi cuzahar, il feliezi si il servesti.
No comments:
Post a Comment