500 ml lapte gras
200 g unt
250 g zahar tpos
6 galbenusuri
1 lingurita sare
esente de rom
coaja de lamiae
3 linguri zahar vanilat
Pentru umplutura:
200 g nuca macinata, 200 g fulgi de ciocolata, 100 g stafide, 6 albusuri, 300 g zahar pudra
Mod de preparare:
Cerni faina de 3 ori. De preferat
este sa o cerni seara. Amesteci laptele cu zaharul, sarea, esentele, zaharul
vanilat si lasi pe foc sa sew topeasca zaharul, dupa care il lasi sa se
raceasca. Aprinzi cuptorul pentru ca in bucatarie trebuie sa fie cald. Pentru
maia, faci o gropita in mijlocul fainii si amesteci drojdia cu o lingurita de
zahar, 2 linguri de faina si 2-3 linguri de lapte. Lasi sa creasca pana isi
dubleaza volumul, dupa care adaugi toata cantitatea de lapte, cinci galbenusuri
frecate cu coaja de lamiae. Incepi sa framanti si din cand in cand inmoi
mainile in untul topit si racit. Nu-l torni direct in aluat. Trebuie sa-l
framanti o jumatate de ora. Lasi aluatul la dospit, la cald, 40 minute. Pentru
umplutura pui intr-un bol mare nuca macinata, fulgii de ciocolata, stafidele, zaharul si albusurile batue inainte si
amesteci. Imparti in doua cozonacul pe mas aunsa cu ulei. Se intinde crema, se ruleaza cozonacul si se intinde in tava. Lasi
cozonacii sa creasca pana isi dubleaza compozitia, i lungi cu galbenusi. Il
introduce in cuptorul preincalzit pentru 50 minute (depinde de cuptor).
No comments:
Post a Comment