Saturday 29 December 2012

Cozonac cu nuca si stafide

Ingrediente:

 1 kg faina
2 cubulete de drojdie proaspata
500 ml lapte gras
200 g unt
250 g zahar tpos
6 galbenusuri
1 lingurita sare
esente de rom
coaja de lamiae
3 linguri zahar vanilat

Pentru umplutura:

200 g nuca macinata, 200 g fulgi de ciocolata,  100 g stafide, 6 albusuri, 300 g zahar pudra

Mod de preparare:

Cerni faina de 3 ori. De preferat este sa o cerni seara. Amesteci laptele cu zaharul, sarea, esentele, zaharul vanilat si lasi pe foc sa sew topeasca zaharul, dupa care il lasi sa se raceasca. Aprinzi cuptorul pentru ca in bucatarie trebuie sa fie cald. Pentru maia, faci o gropita in mijlocul fainii si amesteci drojdia cu o lingurita de zahar, 2 linguri de faina si 2-3 linguri de lapte. Lasi sa creasca pana isi dubleaza volumul, dupa care adaugi toata cantitatea de lapte, cinci galbenusuri frecate cu coaja de lamiae. Incepi sa framanti si din cand in cand inmoi mainile in untul topit si racit. Nu-l torni direct in aluat. Trebuie sa-l framanti o jumatate de ora. Lasi aluatul la dospit, la cald, 40 minute. Pentru umplutura pui intr-un bol mare nuca macinata, fulgii de ciocolata, stafidele,  zaharul si albusurile batue inainte si amesteci. Imparti in doua cozonacul pe mas aunsa cu ulei. Se intinde crema,  se ruleaza cozonacul si se intinde in tava. Lasi cozonacii sa creasca pana isi dubleaza compozitia, i lungi cu galbenusi. Il introduce in cuptorul preincalzit pentru 50 minute (depinde de cuptor).  


No comments:

Post a Comment