Thursday 20 December 2012

Maki sushi

Ingrediente:

Pentru otetul condimentat:
1 cana otet din orez
1/2 cana zahar superfin sau zahar pudra
1/4 cana sare de mare

Pentru orez:
3 cani orez cu bobul rotund sau orez japonez daca aveti norocul si gasiti
3 cani apa rece
6 linguri de otet condimentat

Pentru maki sushi:
10 foi de nori
2 castraveti de sera,taiati in felii lungi
2 conserve de ton,scurse de ulei


Pentru servit:
sos de soia,light
wasabi
felii de ghimbir preparate,gari

Mod de preparare:

Ingredientele pentru otet condimentat se pun intr-o cratita si se lasa se se incalzeasca la foc mic.Se amesteca pana zaharul si sarea s-au topit.Se lasa sa se raceasca si se pastreaza la frigider. Orezul se spala pana apa scursa din el e curata.Se scurge foarte bine de apa. Se pune orezul si apa intr-o oala si se da la fiert.Sa aveti un capac care se inchide foarte bine,dar inca nu il puneti. Se da  focul mare si lasati sa inceapa sa fiarba.Acum puteti sa puneti capacul si dati focul intre mic si mediu. Se tine  pe foc inca 10 minute. Sa nu ridicati capacul, ca sa obtineti un orez usor de prelucrat. Se da focul la mic si se mai tine 10 minute, dupa care se opreste si lasi oala pe aragazul oprit inca 15 minute. Traditional, orezul de sushi se facea intr-un bol din lemn si se invartea cu o lingura de lemn in timp ce se facea vant cu evantaiul ca sa se racoreasca. Puteti folosi in bol de lemn,de metal sau de sticla.Se amesteca orezul cu otetul condimentat  maximum 5 minute si se acopera cu un prosop de bucatarie umed si se lasa sa se raceasca. Pentru a asambla sushi se foloseste un pad de bambus pe care se ruleaza foile de nori,dar se poate face foarte bine si fara el. Se aseaza foile de nori pe o suprafata foarte uscata. Partea lucioasa sa fie pe dinafara, deci lucrati pe partea nelucioasa.. Se umezesc mainile, ca sa fie mai usor de lucrat cu orezul si se preseaza orezul pe suprafata foii de nori, intr-un strat subtire,chiar cat sa-l acopere. Se poate face si mai gros daca vreti. La capat se lasa cam un un cm neacoperit si se incepe rularea din partea complet acoperita.Se lipeste cu partea in care ati lasat un cm. Inainte de a-l inchide presara cu semintele de susan si se pun feliile de castraveti si ton ,apoi se lipeste. Optional se mai pot adauga felii de morcovi, avocado, fasii de omleta facuta in stil japonez, somon afumat. Sepoate servi cu sau fara  wasabi, sos de soia si felii de ghimbir, gari.
 
 


No comments:

Post a Comment