Sunday 28 April 2013

Diplomat gustos

Ingrediente:

pentru aluat:

500 g faina
2 galbenusuri
2 linguri zahar pudra
1 praf de copt
100 g unt
1 lingurita zeama de lamaie

pentru crema:

5 oua
10 linguri zahar
5 linguri lapte praf
1 l frisca lichida
4 lingurite rase de cafea solubila
3 pliculete gelatina
1 esenta de vanilie
1 esenta de portocale

pentru decor:

ciocolata
floricele
frisca

Mod de preparare:
 
Mixezi untul cu zaharul pudra si galbenusurile. Adaugi faina si praful de copt stins cu zeama de lamaie si framanti un aluat omogen si elastic. Lasi la rece 30 de minute. Intinzi aluatul si-l aszi intr-o forma de tort inimioara, imbracand si peretii. Surplusul de coca il tai. Pui pe aluat folie de copt si apoi boabe de fasole. Dai tava la cuptorul preincalzit, la foc mic, 20 minute. Pentru crema, amesteci ouale cu zaharul, laptele praf si fierbi amestecul pe baie de aburi pana devine cremos. Lasi la racit. Inmoi gelatina in 100 ml apa 15 minute. O topesti si o amesteci rece in crema de ou. Amesteci trei sferturi din frisca batuta cu esentele, cafeaua solubila si crema de ou cu gelatina. Scoti blatul din cuptor, indepartezi fasolea si umplii forma inimioara cu crema. Decorezi cu frisca, ciocolata, floricele, creioane decor etc. in functie de imaginatie. Pofta buna!
 

 


Tort cu crema

Ingrediente:

pentru aluat:

175 g unt
250 g zahar pudra
150 g faina
1 pliculet praf de copt
5 oua
50 g cacao

pentru umplutura:

2 borcane piersici din compot
2 pahare suc de portocale frsh
2 linguri de zahar
5 linguri de gris

pentru ornare:

frisca
ciocolata
flori decor

Mod de preparare:
 
Pentru blatul de caaco, bati untul si zaharul pudra pana cand amestecul devine pufos. Adaugi ouale, mixand continuu. Pui faina amestecata cu praful de copt si cacaua si mixezi 3 minute la viteza mica. Torni aluatul intr-o tava inimiara, tapetata cu ulei si cu faina si o pui in cuptorul preincalzit la copt. pentru crema, pui sucul de portocale la fiert. Cand fierbe, adaugi grisul ;i zaharul in ploaie si bati cu telul, pentru a nu se forma cocolase. Lasi 15 minute, avand grija sa amesteci constant. Lasi crema la racit. Pasezi piersicile din compot in blender. Amesteci cele doua compozitii. Se taie pandispanul inimioara in doua, intre ele se pune crema. Se acopera cu frisca si se decoreaza cu ciocolata si floricele, sau orice alte decoratii dupa imaginatie. Pofta buna!




Tort Hello Kitty

Ingrediente:

blat:

7 oua
7 linguri zahar
1 praf de sare
7 linguri faina
1 praf de copt
zeama de lamaie
esenta de vanilie
1 cutie mica frisca lichida

crema:

200 g margarina
150 g zahar pudra
2 linguri inka
2 galbenusuri
1 plic zahar vanilat

pentru decorat:

martipan roz

Mod de preparare:

Pentru blat, separi albusurile de galbenusuri si le bati spuma cu sare. Adaugi zaharul si continui sa bati cu mixerul pana cand albusurile se intaresc. Incorporezi cu telul galbenusurile, pe rand. Adaugi faina si la sfarsit esenta si praful de copt stins in zeama de lamaie. Pui blatul la copt intr-o tava rotunda cu peretii detasabili, tapetata cu ulei si cu faina. Coci aproximativ 35 de minute intr-o tava de silicon cu forma de kitty (blatul trebuie sa se desprinda de margine). Pentru crema, bati margarina cu zaharul si cel vanilat si adaugi cele doua galbenusuri, pe rand. Adaugati inka (sau ness), amestecand cu o lingurita de apa calda. Se bate blatul in doua, se adauga cremade galbenusuri si se imbraca tortul cu martipan roz. Se decoreaza totul Hello Kitty dupa imaginatie. Pofta buna!
 
 
 


Sunday 14 April 2013

Spaghete cu creveti

Ingrediente:

400 g spaghete
200 g creveti curatati
rosii cherry
5 catei de usturoi zdrobiti cu lama cutitului si tocati
150 ml vin alb sec
zeama de lamaie
patrunjel
ulei de masline
sare si piper

Mod de preparare:

Intr-o tigaie mare incing 4 linguri de ulei de masline si calesc usor usturoiul la foc mic. Se aduga ceapa curatatea si rosiile cherry si patrunjelul tocat. Se mareste flacara la aragaz si se toarna vinul alb. Se lasa sa dea 2-3 clocote dupa care pun crevetii curatati. Lasam sa se inabuse 3-4 minute pana devin opaci. Asezonez cu sare si piper, zeama de lamaie si inchid.   Se pun spaghetele fierte al dente in tigaie peste creveti,  se stropesc cu putin ulei de masline si se  amesteca usor.



Bomboane de biscuiti

Ingrediente:

un kg biscuit faramiciosi
visine din compot
2 linguri cacao
125 g margarina
200 g zahar

pentru sirop:

250 ml apa
2-3 linguri zahar
cacao

pentru decor:

ciocolata neagra
nuca de cocos

Mod de preparare:

Pentru sirop, se pun apa cu zaharul si cacaua, dupa gust la fiert si se lasa pana se obtine un sirop bine legat. Biscuitii se trec prin masina de tocat, se amesteca cu zaharul, cacaua si cu o parte a siropului. Se topeste margarina si se adauga si ea. Din pasta rezultata se iau mici bucati care se modeleaza intre palme, se pune cate o vinina fara samburi, se remodeleaza. O parte din bomboane se da prin nuca de cocos. Cealalta jumatate se pune pe un gratar, iar peste ele se toarna ciocolata neagra topita. Pofta buna!
 
 
 


Mamaliguta cu brnza, smantana, ou

Ingrediente:

pentru mamaliga:

6 cani cu apa
2 cani cu malai
sare

Pentru servire:  

unt
smantana
branza telemea
ou fiert

Mod de preparare:

Preparam mamaliguta: se pune apa rece intr-o oala. Cand a dat in clocot, se adauga sarea si malaiul in ploaie, amestecand continuu cu un tel. Se fierbe la foc mediu pentru inceput, iar cand incepe sa se intareasca se da focul mic. Se amesteca, iar cand incepe sa se desprinda de pe peretii oalei si s-a rumenit o idee se ia de pe foc. Se rastoarna pe un tocator.  In  farfurie se pune mamailga, branza telemea, smantana, cascaval ras, oul fiert, sare piper. Se amesteca bine. Se serveste cald. Pofta buna!

 
 

 

 


Omleta simpla

Ingrediente:

4 oua
ceapa verde
30 ml lapte
60 g branza telemea
1 cub unt
sare
piper
seminte susan

Mod de preparare:

Se bat ouale. Se condimenteaza cu sare si piper. Branza telemea se da pe razatoare si se amesteca cu ouale. Se aduga laptele. Se condimenteaza dupa gust. Se taie ceapa si se caleste in unt pana se inmoaie, dupa care se adauga ouale batute. Se prajeste cu grija pentru a nu se arde. Se poate servi cu clatita, sparanghel si rosii cherry.






Ghiveci de legume

Ingrediente:

1 dovlecel
1  vanata
1 ardei gras
3 morcovi
rosii cherry
1 ceapa mare
90 g mazare
60 g ciuperci
sos de rosii

Mod de preparare:

Vanata, dovlecelul, morcovul, ceapa, ardeiul gras se spala si se taie cubulete, apoi se calesc cateva minute in uleiul incins. Legumele se pun apoi intr-o tava unsa cu ulei. Deasupra se pune mazarea, ciupercile din saramura scurse, rosiile cherry si sosul de rosii. Se dau la cuptor 20-30 minute. Se serveste cald. Pofta buna!
 




 


Pizza cu muschi file

Ingrediente:

pentru aluat:

1 lingurita cu varf de drojdie uscata
3/4 cana de apa calda
2 cani de faina alba
1/4 cana de faina de porumb
2 linguri de ulei de masline
sare


pentru topping:

sos de rosii
muschi file
mozarella
ardei grasrosu
ardei gras galben
ciuperci
ou fiert

Mod de preparare:

Dizolvati drojdia in apa si o lasati sa creasca aproximativ 10 minute. Amestecati faina alba cu cea de porumb, ulei, sare si apa calduta. Framantati bine si lasati sa se dospeasca la cald. Aluatul se intinde in foaie si se pune in tava unsa cu ulei. Deasupra se pune sosul de rosii, apoi mozarella, ciupercile, muschiul file, ardeiul taiat fasii si oul firt taiat felii. Se da la cuptor pentru 20-30 minute. Pofta buna




Pizza suprema

Ingrediente:

pentru blat:

un ou
un praf de sare
25 g drojdie
350 g faina
100 ml apa minerala
50 ml lapte
4 linguri ulei de floarea soarelui

pentru topping:

pasta de tomate
100 g parizer
80g ciuperci
60 g branza telemea
60 g cascaval
2 oua
masline

Mod de preparare:

Se crene faina intr-un bol, se inmoaie drojdia in lapte caldut si se adauga oul, sarea, uleiul, apa si laptele. Se amesteca bine toate ingredientele pana se obtine un aluat consistent. Se framanta cateva minute apoi se lasa la crescut acoperite de un servet, aproximativ 30 minute. Intre timp se pregatesc ingredientele pentru ornat. Se rade cascavalul si branza pe razatoare, se taie parizerul in sferturi, sunca marunt, iar ciupercile de la saramura se scurg. Dupa ce a crescut coca, se unge tava si se unge tava si se intinde aluatul in tava. Se unge aluatul cu pasta de rosii, se pune parizerul, branza telemea, ciupercile, cascavalul ras, maslinele. Deasupra se pune oul batut. Se lasa la copt si dupa preferinta se poate servi si cu un sos de rosii picant.









Salata cu farfalle

Ingrediente:

300 g farfalle
100 g carne de la garnita
5 ardei capia
5 catei de usturoi
pesto
bulion
parmesan ras

Mod de preparare:

Ardeii capia se coc. Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand s-au fiert se scurg de apa si se pun intr-un castron. Se adauga carnea de la garnita taiata cubulete, ardeii capia copti taiati fasii, usturoiul tocat marunt. Ingredientele se amesteca si se adauga  putin bulion si sosul pesto. Se amesteca bine. Se pune parmesan ras deasupra. Pofta buna!
 
 
 


Salata de legume coapte

Ingrediente:
2 ardei grasi
2 rosii
un dovlecel taiat feliute

Mod de preparare:

Ardeii grasi si rosia se coc. Dovlecelul taiat de coaja se taie cubulete. Dovlecelul se coace. Dupa ce toate ingredientele sunt coapte, se toaca, se adauga usturoi si putin patrunjel.




Sandwich cu pui

Ingrediente:

1 franzela
1 piept de pui
varza
castraveti
ridichii rosii
boia
maioneza
ketchup

Mod de preparare:

Pieptul de pui l-am impartit in felii. Am presărat pe feliile de pui, pe ambele părți, boia iute. Le-am prăjit pe ambele părți, până s-au rumenit și s-au pătruns. Varza am taiat-o marunt si am frecat-o cu sare.  Am taiat franzela in doua. Intre felii am pus pieptul de pui peste care am pus cateva felii de castraveti, varza taiata, felii de ridichii, apoi am pus maioneza sau ketchup dupa preferinta. Pofta buna!



Paste cu ciuperci si rucola

Ingrediente:

150 gr taglliate
60 g ciuperci
30 g masline verzi
5 rosii cherry
1 ceapa
2 pumni de frunze de rucola 3
4 catei de usturoi
2 linguri cu ulei
Parmezan sau Grana Padano ras

Mod de preparare:

Se spala frunzele de rucola salbatica foarte bine sub jetul de apa la chiuveta, eventual dupa ce lasam mai intii intr-un castron cu multa apa si putin bicarbonat ca sa se curete bine nisipul de pe ele. Se pune apa la fiert pentru paste si cind incepe sa clocoteasca se adauga pastele si sarea grunjoasa necesara. Se lasa la fiert cit scrie pe pachet ( pastele mele fierbeau in 5 minute). In timp ce se fierb pastele se caleste ceapa tocata cu ciupercile taiate, rosiile cherry si spalate in prelabil. Se adauga si 2 catei de usturoi pentru gust.  Dupa ce este gata se stinge focul si in tigaie se amesteca cu maslinele verzi taiate feliute.
In ultimul minut de fierbere al pastelor se pun intr-o tigaie 2 linguri de ulei si un catel de usturoi necurat insa strivit usor cu lama cutitului cit sa poata lasa aroma in ulei. Incalzim uleiul cu usturoiul la foc foarte mic ca sa nu se arda usturoiul. Se amesteca pastele fierte cu amestecul cu ciuperci. Radem deasupra putina brinza ( parmezan sau grana) .Deasupra se pun cateva frunze de rucola. Se poate servi cu vin alb. Pofta buna!


 
 


Sfintisori de post

Ingrediente:

pt aluat:

1 kg de faina           
100g de zahar
o cescuta si jumate de cafea cu ulei
50 g de drojdie
1pachet de margarina
1 lingurita de sare
1/2 l de apa 

 ptr sirop:

1 l de apa
300g zahar
coaja de lamaie si portocala
vanilie.           

Mod de preparare:

Se pune apa la fiert cu zaharul si sarea, pana se topesc .Se da deoparte , se pune uleiul ,si cand se mai raceste , se adauga drojia si faina si se framanta pana se incorporeaza bine totul , apoi se pune la cald , jumatate de ora .Intre timp , se topeste margarina , se da la racit si cand se solidifica se scurge de apa si se pune la loc caldut pana se alifiaza .Dupa ce aluatul nostru a crescut ,se pune faina din belsug pe planseta , se rastoarna si cu sucitorul se face un dreptunghi gros de aprox 4 cm , pe care se intinde margarina alifiata.Peste aceasta , presaram un strat de faina , si aducem una din laturile mici ale dreptunghiului , pana la jumatatea lui , apoi pe cealalta si la urma le suprapunem una peste alta .Deci , impaturim aluatul in 3.Il punem apoi la rece , 2 ore , apoi il scoatem si iarasi turnam faina din belsug atat pe planseta cat si deasupra lui , dupa care , cu sucitorul , il intindem , dar nu f tare , ptr a nu l presa , il taiem in jumatate , longitudinal si din fiecare jumatate , incepem sa taiem fasii de 2 degete grosime , pe care le rasucim ca pe sfoara , apoi le facem in forma de 8 , si punem in tava neunsa pe care o dam la cuptor , cca 45 min, nu inainte de a ii ma lasa sa creasca in tava , cca 15 min. .Dupa ce ii coacem ii lasam sa se raceasca si pregatim un sirop din apa , zahar , arome si in timp ce fierbe trecem sfintisorii prin el , pe o parte si pe alta , cateva sec, ii scoatem cu paleta pe platou , ii ungem cu miere si presaram nuca din belsug pe ei.Va asigur ca s f deliciosi , nu contin mult aluat si se fac f repede .Pofta buna !       
 
 


Salata de gogosari cu gogonele

Ingrediente:3 kg gogosari
2 kg gogonele
1 kg ceapa
250 ml ulei
250 ml otet
250 ml apa
250 h zahar
sare

Mod de preparare:
Se dau in clocot apa, uleiul, otetul, zaharul. Se pune prima data ceapa taiata fideluta, apoi gogonelele taiate feliute si gogosarii taiati subtire. Se adauga o lingura de sare. Se fierb pana se inmoaie, aproximativ 30 minute pe foc. Se baga in borcane si se sterilizeaza in cuptor aproximativ o ora.
 





Drob de porc

Ingrediente:
500 g ficat de porc
500 g carne grasa de la gat
200g carne macra
6 oua
2 moecovi
2 legaturi ceapa verde
3 legaturi patrunjel (se pot pune si 3-4 buchete broccoli)
150 ml lapte
sare
piper


Mod de preparare:

Ficatul si carnea de porc se pun la fiert ]n vase separate cu apa si sare. Se spumeaza si se lasa pe foc circa 30 minute. Morcovii se fierb, tot in apa cu sare, separat. Dupa racire se trec prin masina de tocat impreuna cu ceapa. Amestecul de ficat si carne se framanta cu laptele folosind lingura de lemn si se potriveste gustul cu sare si piper. In acest amestec se adauga patrunjel tocat. Se adauga cele sase galbenusuri si apoi albusurile batute spuma. Intr-o tava de cozonac unsa cu putin ulei si tapetata cu faina, se pune jumatate din amestecul tocat. Apoi, dupa gust, se pun frunele de patrunjel sau buchetelele de broccoli, asa cum s-ar pune oua fierte. Se acopera cu restul amestecului de ficat si carne. Pe deasupra se unge cu un ou. Tava se pune la cuptor, la bain mare, pentru o ora jumatate. Se taie numai dupa ce s-a racit.
 

 


Pasca cu stafide

Ingrediente:

Pentru aluat

3 linguri de faina, un galbenus, o lingura unt, 1/2 pliculet praf de copt, o lingurita suc de lamaie, 2 linguri zahar pudra

Pentru umplutura

750 g branza de vaci, o lingura de praf de budinca de vanilie, 6 linguri zahar pudra, o lingura de smantana, 5 oua, coaja rasa de la o lamaie 200 g stafide aurii, o fiola esenta de vanilie

Mod de preparare

Pentru aluat se amesteca ingredientele, se framanta pana se omogenizeaza. Aluatul se intinde intr-o goaie subtire pe masa presarata cu faina. Apoi se transfera intr-o tava rotunda, unsa cu unt si presarata cu o lingura de gris. Aluatul se poate lasa sa cada pe marginile tavii sau se poate taia (asa cum am factut eu) si se pune ulterior drept capac. Stafidele se pun la umflatin apa calduta cu esenta de lamaie. Branza de vaci se mixeaza la inceput singura, apoi cu restul ingredientelor. Galbenusurile se pun inaintea albusurilor, care se adauga ultimele, batute spuma separat. Amestecul de branza se toarna in tava si se acopera cu restul apluatului. Se da la cuptor pentru 35-40 minute.











Thursday 11 April 2013

Pizza de post cu rosii

Ingrediente:

pentru aluat:

150 ml apa calda
1/2 lingurita rasa zahar tos
1 lingurita rasa drojdie uscata
225 g faina din grau dur
1/2 lingurita rasa sare
1 lingura ulei

pentru topping:

soia granule
pasta de tomate
ardei gras rosu
ardei gras verde
ceapa rosie
masline
rosii

Mod de preparare:

Pentru inceput se prepara aluatul. Se toarna apa intr-un castronel si se amesteca cu zaharul pana se dizolva. Se presara deasupra drojdia si se amesteca cu o furculita, se acopera si se pune la cald 10 minute, pana face spuma. Separat, se cerne faina si sarea, se face o gaura in mijloc si se adauga uleiul si drojdia in faina, se amesteca formand un aluat moale. Se framanta aluatul pe o suprafata presarata cu faina, indoindu-l catre voi, apoi impingand in jos si inainte cu articulatiile degetelor se rasuceste aluatul cu un sfert de rotatie si se repeta pana cand aluatul este neted ca matasea si elastic, dar nu lipicios. Se pune aluatul intr-un castron curat, presarat cu faina, si se acopera cu folie de plastic
se lasa la cald 1 ora sau pana isi dubleaza volumul daca se lasa sa creasca incet peste noapte, se pune la frigider. Se pune aluatul pe o suprafata presarata cu faina si se bate cu pumnul strans pentru a elimina bulele de aer. Se framanta din nou, pana devine uniform . Se intinde cu un facalet formand un  un dreptunghi. Se unge blatul cu pasta de tomate. Se prersara soia pregatita conform indicatiilor de pe ambalaj. Se taie ardeiul cubulete si ceapa solzisori si se preara deasupra. Se taie apoi feliile de rosii subtire si se pun desupra.  Pentru aspect, deasupra rosiilor se pune cate o jumatate de maslina. Se coace aproximativ 30 minute. Pofta buna!
 





 


Pizza de post (soia si ardei)

Ingrediente:

aluat de post:

1 cana apa calduta
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1 pahar ulei
250g faina   

topping:

ketchup de casa
soia granule
ardei gras verde
ardei gras rosu
ardei kapia
masline
caepa rosie



Mod de preparare:
 
Pentru aluat se inmoaie un plic de drojdie uscata intr-o cana de apa calduta, se pune o lingurita de zahar, una de sare, apoi se pun treptat  250 gr faina si se framanta. Se lasa la crescut 30 de min. cand este gata se intinde un blat din aluat de cca 1/2 cm grosime. Pentru topping, soia se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj. Pe blat se pune ketchup de casa, apoi soia granule, cubulete de ardei gras, apoi se felii de ardei pentru a creea o floare de ardei. In mijloc se pune o maslina, precum si pe margini felii de masline. Se coce aproximativ 20-30 minute. Pofta buna!