Tuesday, 21 October 2014

Prăjitură cu foi de miere și cremă de lămâie

Ingrediente:

Pentru foi (pentru o tava de 22cm/24cm; cantitatile sunt pentru 3 foi): 2 linguri miere de albine, 1 ou, 50 g unt, 200 g zahar, 250-300 g faina, ½ lingurita bicarbonat de sodiu, sare, 1 plic zahar vanilat, coaja si zeama de la o lamaie

Pentru crema de lamaie: 200 g zahar, 3 linguri varfuite de amidon, 500 ml lapte, 200 g unt, sucul de la o lamaie mare, 1 pliculet zahar vanilat

In plus: gem de mure/ visine/ caise (gem acrisor)
 
Mod de preparare:

Pentru foi: Batem ouale intregi spuma cu zaharul, apoi adaugam untul moale si mierea de albine. Acest amestec se pune cateva minute pe baie de aburi pana cand zaharul si untul se topesc. Se ia de pe aburi si se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, vanilia si coaja de lamaie. Apoi adaugam faina pana se obtine consistenta dorita. Mie mi-a luat putin mai mult de 300 g faina. Ideea este ca aluatul nu trebuie sa fie nici prea moale, dar nici prea tare pentru a putea intinde foile. Impartim aluatul in 3 bucati si intindem fiecare foaie pe blatul de lucru pudrat cu faina sau direct pe foaia de copt, apoi le coacem pe dosul tavii. Pentru a nu aluneca de pe dosul tavii, eu le-am copt in interiorul tavii, pe hartie de copt. Timpul de coacere este de aprox. 20 de minute, la foc mic, pana devin aurii/maronii de la miere. Dupa coacere si racire foile vor fi tari, dar nu va ingrijorati pentru ca se vor inmuia de la crema, dupa ce va sta minim 3 ore. Cand sunt gata coapte, se desprind usor de pe tava si se lasa sa se raceasca. Pentru crema: Intr-o oala de inox cu fundul dublu amestecam zaharul cu 300 ml lapte si punem pe foc amestecand din cand in cand ca sa se dizolve zaharul. In alt vas, amestecam restul de lapte (200 ml) cu amidonul (cu ajutorul unui tel). Atentie sa nu faca cocoloase! Luam cratita de pe foc si turnam acest amestec peste laptele fierbinte (sa nu fiarba) din craticioara de inox, in suvoi subtire, amestecand energic cu ajutorul unui tel si punem inapoi pe foc amestecand in continuu pentru a nu lasa crema sa se lipeasca si pana cand aceasta se ingroasa ca o budinca. O luam de pe foc si o lasam sa se raceasca. Daca este prea fierbinte, se poate branzi.  Cand s-a racit la temperatura camerei, adaugam treptat zeama de la o lamaie si amestecam repede. Dam crema la frigider pentru 2 ore, acoperita cu o folie de plastic ca sa nu se intareasca. Separat, mixam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) pana se face cremos. Adaugam in unt cate o lingura de crema RECE si mixam repede, intr-un singur sens, pentru a nu se taia crema.  Asamblare: Punem prima foaie in tava si peste ea punem jumatate din crema, punem a doua foaie deasupra, apoi ungem cu gem. Urmeaza cea de-a treia foaie si restul de crema. Deasupra radem ciocolata. Lasam prajitura sa se inmoaie cel putin 3 ore. Se taie bucatele cu ajutorul unui cutit trecut mereu prin apa calda.
 
 


No comments:

Post a Comment