Tuesday, 21 October 2014

Tort cu ciocolata si visine



Ingrediente:

– visine 650 g (cantarite dupa curatarea de codita si sambure)
– oua 3 buc.
– zahar tos 240 g
– faina 75 g
– maizena 115 g
– cacao 25 g
– iaurt grecesc (10% grasime) 350 g
– smantana (25% grasime) 400 g
– zahar vanilinat 2 pliculete
– praf de copt 1 pliculet
– gelatina granule 1 pliculet (10 g)
– lamaie 1 buc.
– sirop de visine 250 ml
– kirsch 2 linguri

Mod de preparare:

Pentru blatul cu cacao, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Bateti cele trei oua cu trei linguri de apa calda, la turatie maxima, cel putin un minut. Trebuie sa obtineti o spuma. Mixand in continuare la turatie maxima, adaugati treptat 125 g de zahar tos si un pliculet de zahar vanilinat. Cand ati obtinut o spuma batoasa, incorporati (tot treptat) cele 75 g faina, praful de copt, dar si 75 g maizena. Cu mixerul la turatie minima sau cu o spatula, incorporati 20 g cacao.
Turnati compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt. Nivelati si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 25 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii (intepat cu o scobitoare, aceasta iese curata). Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca total inainte de a dezlipi hartia de copt si de a taia blatul in doua discuri de grosime egala.Alegeti 12 visine frumoase pentru decorarea tortului. Pe restul, puneti-le intr-o craticioara, cu maizena ramasa (40 g) si 25 g zahar tos. Lasati-le sa ajunga la punctul de fierbere si opriti focul (fructele isi vor lasa suc, iar acesta se va transforma intr-un sirop dens). Pentru crema de iaurt, puneti gelatina la inmuiat in 3-4 linguri de apa rece. Lasati-o cateva minute, sa se umfle. Intre timp, puneti intr-un castron cele 350 g iaurt gras si scurs, zaharul tos ramas (90 g) si al doilea pliculet de zahar vanilinat.Mixati la turatie maxima, pana cand zaharul se topeste. Adaugati 4 linguri suc de lamaie si coaja rasa de lamaie. Puneti gelatina pe foc, doar cat sa se dizolve. Atentie, nu o lasati cumva sa ajunga la punctul de fierbere! Odata dizolvata gelatina, puneti-o peste iaurt, mixand in continuare. Intr-un alt castron, bateti cu mixerul smantana, pana cand incepe sa se intareasca usor. Incoporati, treptat, smantana batuta in crema de iaurt. Bagati crema in frigider pentru 30 de minute.In forma de tort cu fund detasabil, asezati un blat de tort. Amestecati, intr-un bol, siropul de visine cu kirsch-ul (eventual si cu putin suc de lamaie, daca este prea gros). Imbibati blatul cu jumatate din sirop. Asezati visinele intr-un strat uniform. Puneti jumatate din crema de iaurt si smantana. Asezati al doilea blat si insiropati-l. Bagati tortul la frigider pentru macar o ora, dupa care scoateti-l din forma. Puneti deoparte cateva linguri de crema (pentru decorarea tortului) si distribuiti restul uniform, inclusiv pe marginile tortului.Cu crema de iaurt ramasa, decorati tortul. Asezati si visinele puse deoparte, iar in centru puteti pun e un desen de la cofetarie. Eu am decorat cu ciocolata rasa si visine. Pastrati la rece tortul pana in momentul taierii.





No comments:

Post a Comment