Thursday 23 October 2014

Mancare de fasole cu afumatura

Ingrediente:

500 gr fasole uscata
afumatura
2 cepe mari
2 catei usturoi
250 ml bulion
1 lingura cu varf faina alba
2 foi dafin
1 lingurita rasa cimbru uscat
1/2 lingurita piper (1 lingurita pentru o iahnie picanta)
1 lingurita vegeta de casa
2 lingurite rase boia dulce
2 lingurite sare
2 lingurite pasta de ardei dulce
2 linguri ulei
cateva fire patrunjel
 
 
Mod de preparare:
 

Fasolea se inmoaie peste noapte. Punem la fiert intr-o oala fasolea cu apa, in alta oala ciolanul cu apa cat sa-l acopere si in a treia oala multa apa ca sa o avem fierbinte pentru pasul urmator. Dupa 30 minute de fiert, scurgem apa de pe fasole. Mutam ciolanul in oala cu fasole si turnam apa fierbinte din oala cu apa de rezerva (oala a treia), cat sa acopere complet fasolea si ciolanul. Fierbem cam 1 ora si jumatate la foc mediu. Dupa care incepem sa verificam fasolea cam la 15 minute, pana vedem ca e aproape fiarta (cam 98% )Scoatem ciolanul si-l tinem cald. Strecuram fasolea de apa, dar retinem toata apa in care a fiert si o pastram pe foc ca sa o avem fierbinte pentru pasul urmator. Intr-o tigaie adanca, calim in uleiul incins ceapa tocata marunt. Cand e moale, adaugam usturoiul strivit. Amestecam rapid si imediat adaugam faina, amestecam sa se absoarba de tot in ulei si stingem cu 2 polonice de apa fierbinte (cea de pe fasole si ciolan) si cu bulion (suc de rosii). Adaugam toate condimentele si amestecam bine. Acesta e rantasul. Adaugam fasolea scursa peste rantas si inca 2 cani de apa fierbinte in care a fiert (apa trebuie sa treaca cu 2 degete peste fasolea). Continuam sa fierbem iahnia, tot la foc mediu, inca jumatate de ora, pana scade sosul de pe ea. * daca dupa jumatate de ora de fiert fasolea nu e fiarta, nu e nicio problema, adaugati inca putina apa fierbinte (cea in care a fiert fasolea) si lasati la fiert pana e ok. Adaugam patrunjelul tocat marunt. Taiem ciolanul felii. Pentru servit: punem iahnie in farfurii, asezam cate o bucata de afumatura deasupra.
 
 


No comments:

Post a Comment