- 1 kg faina , 50 g drojdie proaspata , 250 g zahar , 500 ml lapte gras 3.5% , 200 ml ulei , 5 galbenususri , 1 lingurita rasa sare , esenta de vanilie
- pt. umplututura: 5 albusuri , 5 linguri de zahar , 250 g nuca , 2 linguri cacao , 100 g stafide
Mod de preparare:
Faina se cerne de doua ori . Laptele se pune la incalzit impreuna cu zaharul si esenta de vanilie.
Se face o maia din drojdie , putina faina si cateva linguri de lapte caldut , se acopera cu faina deasupra si se lasa la cald 10 minute , pana crapa faina deasupra. Galbenusurile se freaca bine cu sare si se adauga peste faina cernuta , apii se adauga amestecul de lapte si zahar si maiaua . Se amesteca si se framanta , adaugand putin cate putin din ulei , care trebuie sa fie si el caldut.Se framanta bine de tot , apoi se lasa la dospit , la loc cald si ferit de curent , 1 ora si jumatate. Albusurile se bat spuma tare , se adauga zaharul si se continua baterea.Cand s-a topit zaharul , se adauga nuca macinata ( sau sfaramata marunt in cazul meu ) , cacao si stafidele hidratate in prealabil. Aluatul dospit se imparte in doua , iar fiecare jumatate se imparte la randul ei in doua. Se intinde cate o foaie pe o pelicula fina de ulei , se unge cu crema si se ruleaza.Se impletesc cate doua. Tava de cozonac se acopera cu hartie de copt , se unge cu ulei si se aseaza in ea cozonacul.Se mai lasa sa creasca in tava cca.30 min.Se coace in cuptor preincalzit la 180 grade , 45 minute.
Se face o maia din drojdie , putina faina si cateva linguri de lapte caldut , se acopera cu faina deasupra si se lasa la cald 10 minute , pana crapa faina deasupra. Galbenusurile se freaca bine cu sare si se adauga peste faina cernuta , apii se adauga amestecul de lapte si zahar si maiaua . Se amesteca si se framanta , adaugand putin cate putin din ulei , care trebuie sa fie si el caldut.Se framanta bine de tot , apoi se lasa la dospit , la loc cald si ferit de curent , 1 ora si jumatate. Albusurile se bat spuma tare , se adauga zaharul si se continua baterea.Cand s-a topit zaharul , se adauga nuca macinata ( sau sfaramata marunt in cazul meu ) , cacao si stafidele hidratate in prealabil. Aluatul dospit se imparte in doua , iar fiecare jumatate se imparte la randul ei in doua. Se intinde cate o foaie pe o pelicula fina de ulei , se unge cu crema si se ruleaza.Se impletesc cate doua. Tava de cozonac se acopera cu hartie de copt , se unge cu ulei si se aseaza in ea cozonacul.Se mai lasa sa creasca in tava cca.30 min.Se coace in cuptor preincalzit la 180 grade , 45 minute.
No comments:
Post a Comment