Wednesday 15 October 2014

Casuta din turta dulce

Ingrediente:

 650 grame de faina
- 230 gr de unt
- 220 gr zahar brun
- 375 gr de miere
- 2 oua mari
- o lingurita de praf de copt

- condimente: 4 lingurite de scortisoara, 3 cuisoare pisate, un varf de lingurita de piper, o lingurita de sare, o lingurita cu varf de ghimbir, o lingurita de nucsoara.
 

Ingrediente pentru Royal Icing:

 - 3 albusuri mari de ou
- 600 gr de zahar pudra

Mod de preparare:

Batem spuma untul impreuna cu zaharul brun, apoi punem mierea si mixam pana cand se omogenizeaza. Punem cele doua oua intregi si la fel omogenizam, apoi punem faina cernuta impreuna cu praful de copt si condimentele. Vom obtine un aluat omogen, pe care il tragem in folie alimentara si il dam la frigider pana a doua zi. Este foarte important sa lasati aluatul la racit cateva ore bune, chiar daca sunteti nerabdatori sa faceti casuta. Un aluat cu care puteti lucra bine este cheia succesului casutei! A doua zi, scoateti aluatul de la frigider si intindeti-l pe o masa tapetata cu faina, intr-un strat gros de 1/2 cm, chiar 1 cm. Apoi decupati peretii casutei cu ajutorul sablonului. Gasiti o gramada de sabloane pe net, trebuie doar sa cautati in google “gingerbread house pattern“. O data decupati peretii si acoperisul, ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt si ii dam la cuptorul preincalzit la 350 de grade. Turta dulce se coace repede, in aproximativ 12-15 minute. Scoatem turta cu mareee grija pe un gratar de bucatarie si o lasam sa se raceasca complet. Din restul de aluat, am copt braduleti si Mosi Craciuni. Casuta trebuie construita ca la carte! Daca am copt caramizile, ne trebuie si ciment, nu? Pe post de ciment, folosim “royal icing”, o glazura foarte tare, folosita la curtile regale pentru ornarea torturilor fastuoase; de aici si denumire de “royal icing”. Batem albusurile spuma tare, apoi adaugam zaharul, incetul cu incetul si mixam pana cand obtinem o glazura foarte tare si lipicioasa. Sper ca se vede consistenta pe paletele mixerului. Dupa cum vedeti, e atat de tare incat scobitoarea sta foarte bine infipta in glazura. Atentie insa, nu depasiti cantitatea de zahar, glazura va fi prea tare si va ceda sub greutatea casutei. Pregatim o punga cu fermoar, pe care o gaurim la un colt si fixam de ea varful unui sprit. Cu o astfel de punga e cel mai usor sa lucrati pentru a nu va manji cu icing din cap pana in picioare Ca sa umpleti punga cu glazura, cel mai usor e sa faceti ca in poze: puneti punga intr-un recipient, cu spritul in jos, si trageti punga peste recipient. Puneti glazura foarte usor, fara a manji prea tare peretii pungii.Suntem gata pentru asamblarea casutei de turta dulce! Aici nu va mai spun povesti, cred ca pozele vorbesc de la sine. Pentru decorarea casutei folosim tot icing pe post de lipici si diverse ornamente, bomboane, biscuti, jeleuri etc.
De aici nu mai e rost de sfaturi, trebuie doar sa dati frau liber imaginatiei. Spor la casute de turta dulce !
 
 


No comments:

Post a Comment