Wednesday, 15 October 2014

Muraturi asortate


Ingrediente:

1 conopida mare
 1 varza alba mare
 2 verze rosii
 2 kg gogonele potrivite
  ½ kg morcovi
  1 capatana de usturoi
  1 legatura mare frunze de telina
  1 legatura marar uscat
  Cimbru uscat
  3 bucati hrean
  1  Pepenas rosu facultativ
  1 pachet piper boabe
  1 pachet boabe de mustar
  1 pachet foi de dafin
  1 telina radacina
  Sare grunjoasa

Mod de preparare:

Legumele trebuie sa fie frumoase si nepatate cele atinse inlaturandu-se. Pe fundul borcanului se pun cele care arata mai bine si deasupra cele mai coapte pentru a se consuma primele. Eu folosesc gogonele potrivite ca sa se patrunda mai bine si varza rosie mai multa sa le dea culoare frumoasa. Legumele se curata si se spala. Conopida se desface buchetele si se pune in apa cu sare. Verzelor li se taie cotorul in cruce si se taie apoi in sferturi. Morcovii si telina se taie in fome dorite rondele sau pe lung. Hreanul se taie in patru pe lung. Conopida se scurge de apa in care a stat si se spala  frunzele de telina. Borcanele  se spala bine si se clatesc cu apa clocotita. Se aseaza pe fundul borcanului cateva bucati de hrean apoi asezam frumos legumele asortate  dupa imaginatia fiecaruia. Hreanul si varza rosie trebuie sa ne ajunga sa punem  atat pe fund, la mijloc cat si deasupra lor. Se pun printe ele boabe de mustar, piper, frunze de telina, catei de usturoi, marar uscat rupt bucati, foi de dafin si cimbru. Cand s-a umplut borcanul se pune deasupra  hrean, crengi de marar mai groase  si peste el niste tije curate de lemn eventual oparite pentru a impiedica ridicare legumelor deasupra lichidului. Se pune 1 lingura cu varf de sare mare la 1 litru de apa. Se pun cativa litri de apa cu sarea masurata, se adauda boabe de mustar, piper, frunze de telina, marar uscat rupt bucati, foi de dafin si cimbru si se pune pe foc sa dea in clocot 10-15 minute. Dupa ce a fiert putin se varsa apa intr-un lighen si se adauga iarasi apa si sare masurata ( 1 lg la 1 litru) in cratita peste frunzele ramase si eventual daca mai aveti frunze de telina mai puneti. Se fierbe si aceasta si se da deoparte. Se continua asa pana se fierbe cantitatea de apa necesara umplerii barcanelor.( la un butoi de 10 litri 7 litri de apa) Borcanele se aseaza pe cutite si se invelesc cu un prosop umed. Cand se pune apa in borcane nu trebuie sa fie fierbinte ci calduta. Se roteste borcanul in mai multe directii pentru a scoate bulele de aer ramase. Gura si gatul borcanului se ung cu albus de ou  Se desface celofanul, se ia foaia si se unge cu putina apa. . Se intinde bine pe gura borcanului si se leaga cu ata pusa in doua-trei. Se pun astfel doua foi de celofan. Atentie cand se muta borcanele sa nu atinga lichidul foaia de celofan. 





No comments:

Post a Comment