Wednesday 1 July 2015

Dulceata de visine


INGREDIENTE:

- 1 kilogram de vişine fără sâmburi

- 1 kilogram de zahăr

- 1 lămâie

- 1 linguriţă sare de lămâie

- 1 baton de scorţişoară

- o jumătate de păstaie vanilie.

MOD DE PREPARARE:

Se spală vişinele, apoi se curăţă de codiţe şi sâmburi. Se ia un bol şi se aşază un rând de vişine, un rând de zahăr şi tot aşa până ce s-au terminat vişinele. Ultimul strat pus în bol trebuie să fie cel de zahăr. Apoi se lasă aşa câteva ore, până ce zahărul se va topi în siroupul dulce acrioşor al vişinelor.
După care se răstoarnă totul într-o cratiţă cu fund dublu şi se pune la fiert la foc destul de tare până începe să fiarbă, după care se dă focul mai mic şi se adună spuma formată deasupra. Apoi, se stoarce lămâia şi se adaugă, împreună cu sare de de lămâie. Pentru că vişinele nu au un parfum, este indicat să se pună deoparte o jumătate de cană de sirop de vişine, peste care se va adăuga păstaia de vanilie.
Apoi, se adaugă şi siropul cu parfum de vanilie şi se lasă la fiert în jur de o oră şi jumătate. Se stinge focul şi se adaugă batonul de scorţişoară. Se lasă compoziţia rezultată până a doua zi, când se va verifica cât de legat este siropul. Apoi, se pune la fiert la foc potrivit şi se verifică cât de închegată este compoziţia. După ce este lăsată să fiarbă timp de o oră, se înmoaie o lingură sau spatulă din lemn în siropul care fierbe, apoi se lasă să se scurgă pe o farfurie ultimele 3-4 picături. Dacă picăturile căzute rămân rotunde precum mărgelele, atunci siropul este destul de închegat. Se ia compoziţia de pe foc şi se lasă la răcit. Dulceaţa de vişine obţinută se pune în borcane, care se închid bine, fie cu un capac sau cu un strat de celofan şi se depozitează în cămară.




 

No comments:

Post a Comment