- 3 cartofi medii
- 100 g faina
- 2 oua
- 1 lingura ulei
- 10 prune
- 100 g zahar
- 1 lingurita scortisoara
- Compozitia de pesmet:
- 50 g unt
- 100 g pesmet
- 5 linguri de zahar
In functie de numarul de portii pe care doriti sa il preparati, veti alege si cantitatea de cartofi necesara. Eu am calculat ca pentru 10 prune, am nevoie de 3 cartofi de marime medie. Intr-o cratita, puneti cartofii la fiert, in coaja. Adaugati si putina sare si lasati-i sa fiarba pana cand se patrund bine.
Dupa ce cartofii s-au fiert, scoateti-i din apa si lasati-i sa se raceasca. Decojiti cartofii si pasati-i pentru a obtine un piure omogen, fara cocoloase.
Intr-un vas de marime medie puneti piureul, adaugati ouale, lingura de ulei si 100 g de faina. Amestecati pana cand compozitia se omogenizeaza. Va deveni un aluat fraged, dar putin lipicios. Tocmai din acest motiv, atunci cand veti impaturi prunele, va fi nevoie sa aveti in permanenta mainile, dar si suprafata mesei pe care veti lucra, presarate cu faina. Aluatul se scoate din vas si se ruleaza pana cand ia o forma alungita, ca cea din imagine. Portionati apoi aluatul, in bucati de grosime medie, astfel incat sa poata acoperi o pruna (depinde de marimea prunelor pe care le folosim).Prunele se spala foarte bine, se despica in doua, astfel incat pruna sa ramana intreaga, si se scot cu grija samburii. Intr-un castronel sau intr-o ceasca mai mare, amestecati zaharul cu putina scortiosara, si umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita din aceasta compozitie.Lasati putin ca zaharul sa patrunda in fruct si ocupati-va, in acest timp, de pesmetul prin care acestea se vor tavali la final. Puneti o cratita la foc mic si adaugati untul. Cand este topit (aveti grija sa nu se arda), adaugati pesmetul si amestecati timp de aproximativ 3 minute.Adaugati apoi zaharul. Din nou trebuie sa fiti atenti: zaharul trebuie doar sa se inmoaie putin si nu sa se topeasca. Daca il lasati prea mult si se va topi, va aduna pesmetul si va forma cocoloase mai mari, nu va mai fi atat de fin. Luati de pe foc si lasati la racit.Dupa ce toate acestea au fost pregatite, haideti sa dam o forma preparatului final. Luati o bucatica din aluatul deja portionat si intindeti-l in forma de cerc (nu uitati sa aveti mainile date cu faina). In mijlocul cercului asezati pruna umpluta cu zahar si scortisoara, apoi imbracati pruna si rulati-o usor in mana pentru a uniformiza aluatul si a nu lasa parti nelipite care se vor desface la fiert.Procedati la fel cu toate prunele ramase.
Intr-o cratita adanca, puneti 3/4 apa si lasati-o sa clocoteasca. Cand a dat in fiert, dati focul mic si introduceti cu grija fiecare pruna in aluat. Daca aveti impresia ca se lipesc de fundul cratitei, folositi o lingura de lemn si desprindeti cu grija galusca de vas. Lasati la fiert pana cand se vor ridica singure la suprafata (aproximativ 5 minute).
Dupa ce galustele fierte au fost scoase pe farfurie, se tavalesc usor in compozitia de pesmet si zahar, si vor arata ca niste mingiute pufoase si crocante
No comments:
Post a Comment